Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A klasszikus kandallónak már több száz éves történelme van, mivel az egyik legrégebbi tüzelőberendezés.

A klasszikus kandallók története

A legősibb mai értelemben vett kandallók a középkori Európa várait és nemesi kastélyait melegítették. A kandalló a XIII-XIV. századig jellemzően kastélyon belüli különálló, nyitott tűzhely volt. Díszítésére különös figyelmet szenteltek, mivel ezzel ki lehetett hangsúlyozni a tulajdonos rangját. A kandalló, ami elől nyitott, elsődlegesen a közvetlen közelben lévők számára nyújtott megfelelő meleget, amíg  ropogott benne a tűz.  A középkori Franciaországban példának okáért az emberek a kandalló körül gyülekeztek és majdnem az egész élet körülötte folyt. Kandallóval ellátott hálóhelyiségben természetesen csak a háziúr és a családja alhatott.

A legrégebbi kandalló és annak is csak egy része az angliai Rochester kastélyában maradt meg. Ez a bizonyíték arra, hogy már a XIII. században is használtak már kandallót. Később viharos gyorsasággal egész Európában elterjedt. Természetesen csak a palotákban és kastélyokban építettek kandallót, mivel ez csupán a gazdagok privilégiuma volt. A barokk korszakban már igazán magas, mitológiai vagy egyházi tematikájú szobrokkal, oszlopokkal, virágfüzérekkel ékesítették a kandallókat, melyek méretei monumentálisként is jellemezhető. Például a Poiters grófok kastélyának nagytermében tíz méter széles, két és fél méter mély kandalló épült.

Míg a klasszikus kandallóban fával tüzeltek, addig a többi tűzhelyen jellemzően szénnel. A XV. századi Franciaországban ellenben már szabványokat használtak a kandallóépítéshez. Ezzel egy időben a németalföldi és magyarországi kastélyok termeit már szintén kandallók fűtötték.

A modern klasszikus kandallók

A kandalló folyamatosan módosult-fejlődött az évek alatt. Az építészet fejlődésével a kandallók egyre apróbbá váltak. A Francia rokokó kandallók már akkorák, mint egy jelenkori kandalló.

A kandallóépítés Magyarországon a nyolcvanas években vált újra divattá. A kandallóépítés hagyományait megtartották, ám a kandallók belső kialakításában műszakilag lényeges változások álltak be. Persze vannak a tradicionális kandallók is, de körülbelül tíz év alatt modern tűzterű kandallótűztér-típusok tömegét fejlesztették az elismert gyártók. Ma már a modern kandallók komfortos meleget nyújtanak, miközben a tűz látványában gyönyörködhet és élvezheti az utánozhatatlan érzést, amelyet csak egy kandalló nyújthat Önnek.

Az alábbiakban néhány általunk épített klasszikus kandallót tekinthet meg:

« 1 A 2 »
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Log in with your credentials

Forgot your details?