Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A kandallónak már több száz éves történelme van, mivel az egyik legrégebbi tüzelőberendezés. A legősibb mai értelemben vett kandallók a középkori Európa várait és nemesi kastélyait melegítették. A kandalló a XIII-XIV. századig jellemzően kastélyon belüli különálló, nyitott tűzhely volt. Díszítésére különös figyelmet szenteltek, mivel ezzel ki lehetett hangsúlyozni a tulajdonos rangját. A kandalló, ami elől nyitott, elsődlegesen a közvetlen közelben lévők számára nyújtott megfelelő meleget, amíg  ropogott benne a tűz.  A középkori Franciaországban példának okáért az emberek a kandalló körül gyülekeztek és majdnem az egész élet körülötte folyt. Kandallóval ellátott hálóhelyiségben természetesen csak a háziúr és a családja alhatott.

A legrégebbi kandalló és annak is csak egy része az angliai Rochester kastélyában maradt meg. Ez a bizonyíték arra, hogy már a XIII. században is használtak már kandallót. Később viharos gyorsasággal egész Európában elterjedt. Természetesen csak a palotákban és kastélyokban építettek kandallót, mivel ez csupán a gazdagok privilégiuma volt. A barokk korszakban már igazán magas, mitológiai vagy egyházi tematikájú szobrokkal, oszlopokkal, virágfüzérekkel ékesítették a kandallókat, melyek méretei monumentálisként is jellemezhető. Például a Poiters grófok kastélyának nagytermében tíz méter széles, két és fél méter mély kandalló épült.

Míg a kandallóban fával tüzeltek, addig a többi tűzhelyen jellemzően szénnel. A XV. századi Franciaországban ellenben már szabványokat használtak a kandallóépítéshez. Ezzel egy időben a németalföldi és magyarországi kastélyok termeit már szintén kandallók fűtötték.

A kandalló folyamatosan módosult-fejlődött az évek alatt. Az építészet fejlődésével a kandallók egyre apróbbá váltak. A Francia rokokó kandallók már akkorák, mint egy jelenkori kandalló.

A kandallóépítés Magyarországon a nyolcvanas években vált újra divattá. A kandallóépítés hagyományait megtartották, ám a kandallók belső kialakításában műszakilag lényeges változások álltak be. Persze vannak a tradicionális kandallók is, de körülbelül tíz év alatt modern tűzterű kandallótűztér-típusok tömegét fejlesztették az elismert gyártók. Ma már a modern kandallók komfortos meleget nyújtanak, miközben a tűz látványában gyönyörködünk és élvezhetjük az utánozhatatlan érzést, amelyet csak egy kandalló nyújthat nekünk.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Log in with your credentials

Forgot your details?