Kandalló karbantartás, kandalló tisztítás
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A kandalló karbantartás fontos, évenként elvégzendő feladat. Vannak amit Ön is el tud végezni, és van amit érdemes mindenképpen szakemberre bízni.

A kandallóval karbantartás két fontos része:

  • kémény karbantartás
  • kandalló tűztér és külső levegő bevezetés karbantartás

A kandalló karbantartás az azt végző személy alapján szintén két csoportba sorolható:

  • szakember által elvégzendő munkák
  • az Ön által is elvégezhető munkák

A kémény ellenőrzése és karbantartása a katasztrófavédelmi szakhatóság évenkénti kötelezettsége. Amennyiben valamilyen okból Önöknél elmaradt az éves vizsgálat, jelezzék a szakhatóság ügyfélszolgálatán. A szakember az éves ellenőrzés során többek között megvizsgálja a kéménycső átjárhatóságát, a kémény belső falán lévő lerakódásokat, valamint a koromzsákban lévő szennyeződéseket. A tisztítónyílást kinyitva eltávolítják a benne lévő szennyeződést.

A szennyeződés minőségéből és mennyiségéből következtetni lehet a tüzelőanyag, illetve az égési folyamatok minőségére.

  • ha kis mennyiségű, finom hamut találnak a koromzsákban, ebből arra következtethetnek, hogy a tüzelőanyag száraz és valószínűleg jó minőségű.
  • ha nagy mennyiségű faszénre emlékeztető ( 5-10 mm-es szemcsenagyság) szennyeződést találnak, akkor biztos, hogy valami nincs rendben.

Utóbbi esetben mellőzze az eddig használt tüzelőanyagot, és mindenképpen kérje szakember segítségét!

Ha saját maga tisztította ki a kémény koromzsákját, tartson meg egy kis adagot, hogy a kéményseprő szakember éves kötelező ellenőrzései során megmutathassa neki.

A füstcső tisztítása

A kandalló karbantartás fontos része a tűzteret és a kéményt összekötő füstcső tisztítása. Ennek átnézését, elvégzését szintén évente el kell végezni. Ezt a munkafázist érdemes szakemberre bízni. A tisztítást, a füstcsövön lévő tisztítónyíláson keresztül, egy speciálisan erre a célra készített, a füstcsőével megegyező átmérőjű kefével végezhetik el. Nem minden kandalló füstcsövön található ilyen tisztító nyílás. Ez esetben a kandallón belül lehet a kefét a füstcsőbe vezetni és kitakarítani azt.

Kandalló tűztér karbantartás

A kandalló tűzterek felhasználói karbantartását, az egyes gyártmányok használati útmutatójában található, irányadó utasítások szerint kell elvégezni. A leggyakrabban ajánlott, a felhasználó által elvégzendő kandalló karbantartási tevékenységek:

  • a teljes kandalló tűztér kiporszívózása kandalló porszívó segítségével,
  • a lángterelő (deflektor) kiszerelése, tisztítása és visszaszerelése.

Minden évben minimum egyszer ellenőrizze és tisztítsa meg a külső levegő bevezető csatorna külső falon lévő rácsát. Ha fali vagy nyílászáróba szerelt légbevezetőt építettek ki, annak a rácsát, illetve működőképességet időközönként szintén ellenőrizni kell. A komolyabb tisztítási munkákat célszerűbb szakemberre bízni. Ezeknél a munkáknál szükség lehet a kandalló tűztér szétszerelésére is.

A szezonban folyamatosan elvégzendő egyéb felhasználói karbantartási munkák

Tartsa mindig tisztán a hamuládát! Egyes tűztereknél a már majdnem tele lévő hamuláda is elzárja az elsődleges égési levegő útját, és adott esetben a hamurács torzulását, deformálódását is okozhatja. A hamuládát kivéve annak környezetét is tisztítsa ki!

A kandallóüveg tisztán tartása

A kandallóüveget csak kihűlt állapotban tisztítása!

Enyhébb szennyeződést megtisztíthatja hamuval is. Egy puha hamuba mártott ronggyal óvatosan le tudjuk tisztítani az üvegen lévő enyhébb szennyeződéseket.

A komolyabb szennyeződéshez használjon kimondottan a kandalló üvegének tisztítására alkalmas: kandallóüveg tisztító szert. A tisztítószert inkább egy rongyra, illetve papírtörlőre fújja, és úgy vigye a felületre, nehogy az üvegről lefolyó tisztítószer károsítsa a kandalló alkatrészeit!

A kandalló tűztér külső részeinek tisztítását szintén csak kihűlt állapotban végezze! A fém részek tisztítására csak semleges kémhatású tisztítószert használjon, és csak olyat, amivel az adott festett fém felületet tisztítani szabad!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
0 Comments

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Log in with your credentials

Forgot your details?