A kandalló levegő szabályozás legmegfelelőbb módjai
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A kandalló levegő szabályozás különféle megoldásai, avagy milyen a jól szabályozott kandalló égéstér?

A kandalló levegő szabályozás feladat az égési levegő biztosítása. Égési levegőnek nevezzük azt a levegőt, amit a kandalló a tüzelőanyag elégetéséhez felhasznál. A kandallóba az égési levegő több úton, szabályozható módon jut be.

Attól függően, hogy az adott kandalló technikailag és a szabályozás szempontjából mennyire fejlett, a levegő szabályozás megvalósulhat egy, két, vagy három helyen. Így találhat primer vagy elsődleges, szekunder vagy másodlagos és tercier vagy harmadlagos égési levegő szabályozási lehetőséget a készülékeken.

Az alábbiakban a három különböző kandalló levegő szabályozás legfontosabb jellemzőiről olvashat.

Elsődleges vagy primer levegő szabályozás

Az elsődleges vagy primer levegő a hamurácson, illetve annak hiányában a kandalló tűztérajtó alján táplálja a tüzet. Ez a fő levegő, amitől a tűz ég. Ez a légáram a begyújtási fázisban nagyon fontos. A legtöbb kandallón csak a primer levegő szabályozás található meg.

Másodlagos vagy szekunder levegő szabályozás

A szekunder levegőt gyakran üvegtisztító vagy öblítő légáramnak is nevezik. A komolyabb kandalló égésterek esetében ez a légáram gondoskodik a szekunder égési folyamatok kiszolgálásáról is és ez is kívülről érkezik, szabályozottan. Általában a kandallóüveg felső, égéstér felőli részénél (vagy alul és felül is egyszerre) vezetik be a készülékbe.

A szekunder levegő az üveg tisztán tartásán túl normál üzemmódban segít a füstgáz alapesetben elégethetetlen komponenseinek elégetésében. Ha a tűztér hátfalán egy furatsort talál, biztos lehet benne, hogy a kandallónak van ilyen funkciója.

Sok kandalló esetében a szekunder levegő a primer levegővel közös karral szabályozható. A gyártók szerint ez így kényelmes. Valójában a hatékonyabb szabályzás külön karokkal valósítható meg, mert lassú üzemben kevesebb alsó (primer) és több szekunder levegő szükséges. Tehát ha külön tudja állítani ezeket, hatékonyabb lesz az égési folyamat, nagyobb meleget ér el kisebb költség mellett.

Harmadlagos vagy tercier levegő

A legjobban szabályozott tűzterek ezen kívül rendelkeznek egy harmadlagos vagy tercier levegő ellátással is. A tercier égés lehetősége a legtöbb esetben nem szabályzott, az a tűztér geometriájának kialakításának köszönhetően valósul meg. A tercier égés során a tűztér felső részében elég a még jelenlévő éghető gáz, ennek köszönhetően magasabb lesz kandalló hatásfoka, tisztább lesz a készülékből kilépő égéstermék és tisztább lesz a kandalló üvege is. A rendszerek közül az a hatékonyabb, amely minél feljebb helyezkedik el, közvetlenül a deflektor alatt (itt a legforróbb a füstgáz).

Ilyen harmadlagos (tercier) levegő szabályozást csak a legfejlettebb, legnagyobb hatásfokú tűztereken talál (Hajduk).

Mire figyeljen kandalló vásárlásnál?

Ha kandallót szeretne vásárolni, feltétlenül vegye szemügyre a készülék levegő szabályzó rendszerét.

Ha a készüléken a szabályzó kar lötyög, használatánál nem érez határozott ellenállást, valószínűleg nem pontos szabályzású a készülék. Ilyen megoldásokat találhat a kandalló ajtókon elhelyezett légszabályzók esetében. Ilyen egyszerű megoldások esetén az a szerencsésebb, ha legalább egy csavarral lehet rögzíteni a légszabályzót, hogy a csúszka mögött ne kapjon a tűztér kétszer annyi levegőt mint amennyit szeretne.

A korszerűbb kivitelű légszabályzók tengelyes kialakításúak, amelyeket az ajtó alatt találhat. A tengelyre rögzített szabályzó tárcsa egy tömítésen fekszik. Ez a megoldás biztosítja, hogy a fals levegő ne rontsa a szabályozás beállításait.

Az egyes gyártók levegő szabályozási rendszere eltérő lehet. Némely gyártó egy karral szabályoz mindent: a primer a szekunder és a harmadlagos égési levegőt, és az üvegtisztító légfüggönyt is. Van ahol csak ez primer levegő szabályzás történik karral, az üvegtisztító funkció nem szabályozható, az a belső térből felhasznált levegővel működik. A legpontosabb szabályozást úgy érheti el, ha a primer és szekunder levegőt külön szabályozhatja.

Miért jó, ha a kandallónk jól szabályozható?

A megfelelő szabályozás:

  1. Biztonságot ad: nincs koromégés, kondenzáció, a kandalló mindig jól működik
  2. Kényelmes: minimális karbantartási igény, kevesebb hamu
  3. Környezetbarát: kevesebb káros anyag kerül a kéménybe, így a környezetbe is.
  4. Meghosszabbítja a kandalló élettartamát. A jobb égés kíméli a tűztér és a levegő útvonalát, nem rongálódik az égéstér, a levegő elvezetés és a kémény.
  5. Költségmegtakarítást: kevesebb tűzifa, kellemes meleg otthon, pénz a zsebben

Az Ön igényeinek megfelelő levegő szabályozás

Mielőtt kandalló tűzteret vagy kályhát választana, hívja fel cégünket, és kérjen ingyenes tanácsadást, melynek során az Ön igényeinek legmegfelelőbb tűzteret tudjuk ajánlani, ami lehet, hogy még olcsóbb lesz, mint amit Ön választott volna.

Hívja most:

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
0 Comments

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Log in with your credentials

Forgot your details?