Kandalló vagy cserépkályha? Melyik ad hatékonyabb fűtést?
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Elterjedt (tév)hit, hogy:

Ha hatékony fűtést szeretnél, akkor építtess cserépkályhát, ha pedig csak a tűz látványa számít, akkor kandallót.

Ez az elképzelés az egy-két évtizeddel ezelőtt gyártott kandalló tűzterek esetén még talán megállta a helyét, de napjainkban egyszerűen nem igaz.

Miért nem olyan hatékony a cserépkályha?

A cserépkályha alapvető konstrukcióját az utóbbi évtizedekben jelentősen nem módosították. Hagyományos népi fűtőeszköz, ami sokáig valóban a leghatékonyabb fűtési megoldás lehetett, de sok szempontból eljárt felette az idő.

Az épített cserépkályha esetén senki sem vizsgálja meg azt, hogy az építmény megfelel-e a jelenleg érvényben lévő környezetvédelmi és egyéb szabványoknak. Lehet, hogy sikerül egy jó kályhát építeni, de lehet, hogy nem. Ha egy mester azt mondja:

„Ezt így szoktam csinálni és eddig működött!”

… az azt is takarhatja, hogy épített egy 70 % -os hatásfokkal üzemelő kályhát és azt is, hogy a valódi érték sokkal alacsonyabb. Ellenőrizni nem tudja, legfeljebb elhiszi amit mond.

És miért hatékony a kandalló?

Ezzel szemben a kandallóbetét gyártók minden évben fejlesztenek valamit, egyre korszerűbb és hatékonyabb megoldásokkal rukkolnak elő. A kandalló tűztér esetén a kötelező minősítések és vizsgálatok garantálják, hogy szakszerű beépítés esetén a kandalló dokumentációjában lévő adatok a valóságnak is megfelelnek.

A cserépkályha működése

A cserépkályha tömegkályha. Működése egyszerűen: a kályhát felfűti egy meghatározott famennyiséggel. Miután leégett, a kályhát elzárja és élvezi a meleget.

Amíg felfűti: nincs meleg

Amikor felfűtöttük leadja a teljesítményét, valameddig, valamennyit.

A felfűtéshez szükséges famennyiség meghatározott értékű, azaz csak azt a teljesítményt tudja visszanyerni amennyi fát rátett. A cserépkályha teljesítménye a kémény paramétereitől, és azoknak a csempéknek a számlától függ, amelyek a füstjárattal közvetlenül érintkeznek. Ha Önnek kisebb teljesítmény kell, akkor ablakot nyithat, ha nagyobb akkor felöltözhet.

Hőérzet szempontjából a cserépkályha felülete meleg. Ha közelebb megy hozzá melege lesz, ha távolabb kevésbé érzi a meleget. Az adott helység hőmérséklete jelentős eltéréseket mutathat.

A kandalló működése

Kandalló begyújtás után azonnal meleget ad. Ha fázik nagyobb intenzitású égési folyamatot állíthat be, ha melege van, kisebbet. Amikor nem akar több fát elégetni, a tűztérben, a még égő tűz erősségét az égési levegő szabályzással, lassú üzemmódra állíthatja. Így még órákig élvezheti a meleget, és adott esetben másnap parázsról újra tudja gyújtani a tüzet a kandallóban.

A kandalló a konvekciós (légfűtéses) építési módnak köszönhetően a leadott teljesítmény kb. a felét egységesebben osztja el a helységben. A kandalló alján lévő szellőzőn a szobai „hideg” levegő beáramlik, a felső szellőzőn a felmelegített levegő kiáramlik. Ez a helység vagy akár az egész épület levegőjének lassú keringtetésével, sokkal egységesebb hőmérsékletet biztosít. A kandallós helységben, illetve annak környezetében közel azonos a hőérzet.

Összefoglalva

A cserépkályha egy szabályozatlan eszköz, adott teljesítménnyel. Leglényegesebb tulajdonsága, hogy sokáig „tartja” a meleget. A mai modern, lassú üzemű (folytonégő) kandalló pontosan ugyanezt tudja, de azzal a lényeges előnnyel, hogy leadott teljesítménye szabályozható, ráadásul a névleges  értéknél sokkal magasabb teljesítményt is elérhet rövid ideig. A kandalló által leadott hőteljesítmény elosztása egységesebb, így komfortosabb a használata.

Vannak persze jobb és rosszabb minőségű, jobban és rosszabbul megépített kandallók és cserépkályhák is. A fenti összehasonlítás a jól megépített cserépkályhára és egy jól megépített korszerű lassú égési idejű (folytonégő) kandallóbetéttel megépített kandallóra vonatkozik.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
0 Comments

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Log in with your credentials

Forgot your details?