1–15 / 138 találat

A kandalló tűztér, más néven a kandalló betét egy belsőépítészeti objektum. A kandallókályhákkal ellentétben ezt körbe kell építeni, többek közt légjáratokat alakíthatnak ki hozzá, hogy miután Ön begyújtott, ne csupán egy helyiséget, hanem akár az egész házat fűthesse.

Egy kandallótűzteret több tulajdonság alapján lehet típusokba sorolni. Egyrészt ott vannak a külső jellemzők alapján meghatározott kandalló tűztér fajták: a panoráma kandalló betét, az íves kandalló tűztér, a sík kandalló tűztér, sarok kandalló betét stb.. Másrészt vannak belső tulajdonságok alapján meghatározott kandallóbetét fajták. Ilyen például a vízteres kandallóbetét, az energiatakarékos kandallóbetét, stb..

Válogasson széles kandalló tűztér kínálatunkban, találja meg a kandalló tűzterek közt azt, amelynek külső és belső tulajdonságai egyaránt elnyeri tetszését!

Külső levegő bevezetés

Amennyiben szeretné biztonságban tudni családját, minden esetben olyan kandallót válasszon amelyen van külső levegő bevezetési lehetőséggel.

Miért szükséges a külső levegő bevezetés?

A kandallókban lezajló égési folyamathoz levegőpótlásra van szükség. Ha nincs külső levegő bevezetés, akkor a berendezés a lakás légteréből szívja el a levegőt, vákuum keletkezik és a kandalló befüstöl, illetve a kandallóban elalszik a tűz. A mai korszerű épületek adottságait figyelembe véve (jól szigetelt falak, nyílászárók) az egyetlen biztonságos és hatékony megoldás a külső levegő bevezetéses tűzterek alkalmazása.

A külső levegő bevezetés zárt illetve részlegesen zárt tűzterek esetén alakítható ki.

Hogyan alakítható ki a külső levegő csatorna?

A külső levegő bevezetésére többféle módszer lehetséges. Ezek a következők:

  • Légcsatorna falon keresztül
  • A külső levegő csatorna kialakítása a tervezés során kerek PVC vagy acél csővel
  • Külső levegő bevezetés lapos csatornával (alapozás előtt)
  • Fali direkt légbevezetés használata
  • Légbevezetés padlásról csatornában, szellőzőkürtős kémények

Kattintson ide, ha a légbevezetés módszereiről részletesen szeretne olvasni.

Légfűtés beépíthető kandallóknál

A tűzterek esetében kétféle hőleadásról beszélhetünk. Az első az úgynevezett sugárzó hő, amely a kandallóbetét üveges felületein keresztül jelentkezik, míg a másik a konvekciós fűtés, ahol a hőleadó felület, maga a kandallótest. Ez adja le a kandalló összteljesítményének kb. 60%-át!

Ha beépített kandallónál szeretné kialakítani a légfűtést, akkor a burkolatot úgy kell megépíteni, hogy alul és felül is szellőző nyílásokat alakít ki azon. Az építmény alsó nyílásain a szobai, alsóbb rétegekben lévő „hideg” levegő beáramlik, átmelegedik a kandalló testén és a felső nyílásokon a már felfűtött levegő áramlik ki. Ezzel a megoldással a kandallóbetét hőmérséklete egyenletesebb, és ez jelentősen növeli annak élettartamát.

További előnye a légfűtésnek, hogy ezen az elven akár több távoli helység fűtését is megoldhatja, még akkor is, ha a kandallóbetétnek nincs ún. konvekciós burkolata. A konvekciós térhez csatlakoztatott légcsatornákkal közeli helységek fő fűtést is el tudja látni. Távolabbi helységek esetén a hatékonyságot beépített speciálisan erre a célra fejlesztett ventilátor alkalmazásával növelheti.

Mire kell figyelni a légfűtés kialakításkor?

A szellőző nyílások méretének meg kell, felelniük a gyártó által meghatározott felületnek. Az alulméretezett nyílások a kandallóbetét túlfűtését és jelentős hatékonyságcsökkenést okoznak. A meleglevegő elvezetés estén a csatornák méretezése komoly gyakorlatot igénylő feladat, ezt bízza szakemberre!

Kattintson ide, ha részletesen szeretne olvasni a légfűtéses kandallókról!

Log in with your credentials

Forgot your details?