Kandalló blog

Edilkamin Idro vagy Acquatondó vízteres kandallóbetét a legjobb?

2021.04.19 14:07
Edilkamin Idro vagy Acquatondó vízteres kandallóbetét a legjobb?

Az Edilkamin kínálatában szereplő Idro és Acquatondó típusok Magyarországon legelterjedtebb vízteres kandalló szériái. A kettő között csak az a különbség, hogy az Idro ajtaja hagyományosan nyílik, míg az Aquatondó liftes rendszerű, tehát felfelé-lefelé mozgatható. Népszerűségük tagadhatatlan, kérdés, hogy tényleg ezek a gyártmányok a legelőnyösebbek-e, ha Ön vízteres kandallót szeretne? Ezt tudhatja meg az alábbiakban...

 

Mielőtt azonban belevágnánk, tisztázzuk...

 

Mi az a vízteres kandalló?

A vízteres kandallóbetétben (ahogy a neve mutatja) egy víztartály van, amit a kandallóban égő tűz felmelegít. Ha ezt a víztartályt központi fűtésrendszerre kötik, egy egész épület fűtését elláthatja, sőt (feláras kiegészítők vásárlásával) még használati melegvizet is előállíthat vele.

 

Az Edilkamin Idro az egyik első vízteres tűztér

Az Edilkamin Idro és Aquatondó a népszerűséget annak köszönheti, hogy úttörőként közel két évtizede kínálta fel azt a kellemes lehetőséget, hogy egyben lehessen kazánja és kandallója. Így úgymond az egész házban élvezheti a kandalló melegét és gyönyörködhet a tűz látványában.

 

Nagy teljesítményének köszönhetően a rosszul szigetelt elavult régi épületeket is képes kifűteni, ha az eltüzelt famennyiség nem számít.

 

Az alapjaiban azóta is változatlan kandallóknak nagy térfogatú vízköpenyes hőcserélője és egy a füstgyűjtőben található vizes hőcserélője van. Feláras opciós külső levegő csatlakozásának köszönhetően az égési folyamatokhoz szükséges levegő egy részét pótolja. A kandalló az üvegtisztító funkciója, az úgynevezett tisztaüveg rendszer, melyhez a levegőt a lakásból veszi, ezt azonban szabályozni nem lehet.

 

3 komoly érv az Idro és Acqua szériák ellen

 • Levegő ellátás-szabályozás hiányossága
  Az Idro és az Acqua a lakásból is használ levegőt. Ezt sajnos nem pótolja, mert az ajtó tetején elzárhatatlan üvegtisztító rések vannak, így az égési intenzitás szabályzásra nem reagál megfelelően. E miatt jelentősen nő a fafogyasztás és csökken a hatásfok.
 • Vízköpenyes hőcserélő
  A vízköpenyes hőcserélő rendszer miatt kátrányos lerakódások képződnek a tűztérben és a füstgyűjtőben. A lerakódásnak azon túl, hogy cseppet sem esztétikus, kellemetlen szaga van, csökkenti hatásfokot mert belső szigetelésként működik, és akár kéménytűzhez is vezethet. Az Idro füstgyűjtőjében lévő vízteres hőcserélőt és pillangószelepet rendszeresen meg kellene takarítani a lerakódásoktól, ám ez a kivitel miatt szinte lehetetlen.
 • Teljesítmény leadás
  Mivel nehezen szabályozható, korszerű kis energiaigényű épületekhez nem illeszkedik. A megadott teljesítmény mellett könnyen túlfűtheti az épületet. További hátránya ennek, hogy ha megadott teljesítményre van szüksége és azt szeretné is elérni, hogy ne fázzon, állandóan rakni kell a kandallót az elavult szabályzási mód miatt. Nem valósul meg a folytonégő funkció!

 

Modernebb, továbbfejlesztett megoldások az ABX-től

Mielőtt döntene, érdemes körülnézni a piacon kapható modernebb, továbbfejlesztett konstrukciók között, például az ABX kínálatából. Ezek legfőbb előnyei:

 1. Teljesítményük és méretük jobban igazodik a mai korszerű alacsony hőigényű épületek szükségleteihez.
 2. Kisebb beépítési méret így több hely marad a nappaliban, nyaralóban.
 3. Olcsóbb a kémény és a bekötés
  A hatóságok nem adnak ki kémény-szűkítési engedélyt, így a kémény belső átmérőjének nagyobbnak vagy ugyanakkorának kell lennie, mint a kandallóbetét füstcsonk átmérője!!! 150 mm-es füstcsőcsonkjuk miatt a gyakorlatban adott és szabványos összes kéménytípusra ráköthető. Amennyiben most alakítanak ki neki kéményt, az kisebb és olcsóbb lesz mint az Edilkamin típusok esetében.
 4. Maximálisan biztonságos, teljesen zárt égésterű változatok, így a belső térből és főleg szabályzatlanul nem fogyasztanak levegőt.
 5. Az égőtérben lévő Grenamat burkolat meggátolja a káros lerakódások kialakulását
 6. Pontos, akár dupla szabályzás tökéletes teljesítmény leadást, szabályozhatóságot és hosszú folytonégési időt garantál. A korszerű szabályzási módnak köszönhetően a karbantartásigényes és meghibásodásra hajlamos pillangószelep teljes mértékben elhagyható. Égési intenzitás szabályzással rendelkezik: a szabályzás a primer és szekunder légáramot is szabályozza. A szekunder légáram az Edilkamin típusok esetében szabályozatlan és elzárhatatlan és csak az üveg tisztán tartásáért lenne felelős.
 7. Az Abx esetében a felső hőcserélős megoldás miatt a tűztér karbantartható és nem látunk kátrányos lerakódást a tűztérben, nincs büdös, veszélyes kéménytűz, koromégés csak tiszta tűztér és üveg. Az ABX korszerű másodlagos égési rendszere elégeti a füstgáz még olyan éghető összetevőit, amelyek ezen rendszer hiányában elégetlenül távoznának a kéményen át.
[products limit="2" columns="3" orderby="date" order="DESC" ids="13010,12802"]

A legfontosabb műszaki paraméterek összehasonlítása

 

Típus/tulajdonság Idro 30 Abx York Idro 50 Abx Oxford
Teljesen zárt nem igen nem igen
Szabályozás szimpla dupla szimpla dupla
Égési szabályzás Csak primer, szekunder levegő szabályzás nélküli állandó Intenzitás szabályzás: primer+szekunder egyszerre Primer, szekunder szabályzatlan állandó Intenzitás szabályzás: primer+szekunder egyszerre
Karbantartás nehézkes egyszerű nehézkes egyszerű
Burkolt égéstér nem Igen (Grenamat) nem Igen (Grenamat)
Felső hőcserélő nem igen nem igen
Másodlagos égési rendszer nem igen nem igen
Kéményméret 160 mm 150 mm 180 mm 150 mm
Hatásfok 75,10% 80,50% 78,30% 84,20%
Tűztér mélységi méret (mennyire lóg be a szobába) 53 cm 48 cm 66 cm 62 cm
Tüzelőanyag fogyasztás 4,3 kg/h 3 kg/h 5,6 kg/h 4,2 kg/h
Energiaosztály A A+ A A+
Automata huzatszbályzó nem nem nem igen
Ár 274.320 Ft 240.460 Ft 311.150 Ft 345.000 Ft

Az ABX további előnyei

 • az ABX termékek már most megfelelnek a 2020-tól kötelező Ecoprojekt irányelveknek: hatékonyak és környezetkímélők.
 • Elérik és túl is lépnek a legszigorúbb Bimschv Stufe 2 hatékonysági és környezetvédelmi minősítésben előírt értékeket.
 • Az Oxford alapárában benne vannak az állítható lábak.
 • A York alkalmas hátsó füstcső bekötésre is.
 • Az Abx kisméretű vízteres kandallóbetét kategóriájában elérhető a manapság legdivatosabb sarokkandalló, Boston néven, valamint választhat prizmás, íves és álló formátumokat a Derby családból.
 • Egyes kandalló típusok elérhetőek a zárt fűtrendszerű hűtőkörös kialakítással is.
 • Egyes típusok rendelhetők hőtárolós változatban is

Kandalló választásnál érdemes figyelembe vennie

 • az Ön számára alkalmas típus kiválasztásához vegye igénybe szakember segítségét
 • a gyártók megadott teljesítmény és felfűthető légköbméter adatok összezavarják Önt. Gyakran megadják a maximális, ritkábban az átlagos teljesítmény adatot és az átlagos felfűthető légköbméter adatot is. Az Ön esetében legalkalmasabb készülék kiválasztását minden esetben az épület hőigénye alapján döntse el!
 • A túlzott teljesítmény ugyanakkora probléma mint a kevés. A kandallók legfontosabb paramétere a szabályozható teljesítménytartomány! Mindig kérje a szabályozható teljesítménytartomány adatot.
  • az Abx York szabályozható teljesítménytartománya: 5-12,4 kW, melyből a vízági tartomány: 3,5-8 kW, míg a légfűtési: 1,5-5,4 kW!,
  • az Abx Oxford esetében légfűtés: 2,3-4,6 kW, a vízoldali pedig: 5-12 kW!

- műszaki adatok forrása: www.edilkamin.com/hu - 2018.07.24

- árinformációk forrása: www.edilkamin.shop list