1–15 / 27 találat

Miért jó a sarokkandalló?

Otthona tervezésekor a kandallóval kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdés:

Hová tegyem a nappaliban a kandallót?

A kandallóval szembeni alapvető igény, hogy az oly divatos nappali étkező „kombók” esetében a tűz látványát minden irányból élvezhesse.

Hogy tehet eleget ennek az igénynek?

A legjobb megoldás, ha sarokkandallót választ. A sarokkandalló a nevétől eltérően falsíkon is remekül mutat.

Sarokkandalló építésével a tüzet oldalirányból is láthatja. Esztétikai szempontból a sarokkandalló mellett szóló másik fontos érv a kandalló megjelenése, látványa, „tömege” légiesebb érzetet kelt, nem érzi a kandallót nyomasztóan nagynak.

A sarokkandallók műszaki magoldásai

Konstrukció

Palettánkon szerepelnek öntöttvas és kerámiabetétes típusok egyaránt. Az elérhető változatok méretei a kis helyigényű, praktikus 45 cm széles változattól egészen a „panoráma élményt” nyújtó 90 cm széles kivitelig terjednek.

Két külön ajtó

A sarokkandalló 2 üvegezett felülete különálló, gyakorlatilag két külön ajtó. Külön is nyílik a front oldali nagyobb ajtó és a kisebb oldalüveg is. A két ajtó között a tűztér sarkán vastag acél csíkot vagy oszlop van. Ez kevésbé esztétikus és kissé elavult változat.

Egyben nyíló ajtó két üveggel

A sarokkandallókkal kapcsolatos általános igény, az, hogy a kandalló két üvegezett felülete „egyben legyen”, ne legyen a front és az oldalüveg között oszlop vagy elválasztó acél csík. (a kandalló front és oldalüvege egyben nyílik) Ezt a kínálatunkban szereplő legkisebb kandallóban is megtalálhatja: például KFD Eco Max 7.

A sarokkandallók elérhetőek egybeöntött üveggel és külön üvegekkel is. A külön üvegek népszerűbbek, mivel ez olcsóbb. Minimális hátránya akkor jelentkezhet, ha az üveg valamiért kimozdul a helyéről, ez a gyakorlatban azonban nagyon ritkán fordul elő.

Egybenyíló ajtó öntött üveggel

Az öntött üveges változatoknál a kimozdulás nem fordulhat elő. Hátrányaként említhető, hogy az öntött üveg magas ára jelentősen növeli a tűztér árát.

Ajtónyitás

A többi kategóriához hasonlóan választhat liftes (felfelé tolható ajtó) és oldalra nyíló sarokkandallót is. 67 cm-nél szélesebb tűztér választása esetén praktikusabb a liftes ajtónyitást választani. A nagy 67 cm-nél szélesebb egyben nyíló felület, a nyíló változatok esetén erősen terheli a zsanért, így annak várható élettartama rövidebb. A liftes változatok a komplex műszaki megoldás miatt, elosztja a terhelést, így használata hosszabb távon is problémamentes.

Keret nélküli, minimál vagy lux üvegezés vagy hagyományos keret.

A keret nélküli minimál üvegezés esetében egy filigrán kb. 1cm vastag ajtókeretet lát csupán. Az üveg széle festett, így letisztult modern megjelenésű pl: Hajduk smart XLT, KFD iLux 14

A hagyományos ajtókeretek 3-4-5- cm széles festett acél kivitelűek. A két műszaki megoldás között csupán esztétikai különbségek vannak. A minimál üvegezés az összetett kivitele miatt költségesebb.

Log in with your credentials

Forgot your details?