" /> Kandalló, kályha kisokos, kandallók választási szempontjai
 

Kandalló, kályha kisokos, kandallók választási szempontjai

Kandalló választási kisokos
2023.04.06 07:56

A kandallóválasztás nehézségei

Szuper – gondolja - a neheze megvan. Eldöntötte, hogy kell egy jó kandalló, meggyőzte a családot, már csak ki kell választania a megfelelő modellt.

De hogyan történik a megfelelő modell kiválasztása?

 • Elkezdi feldolgozni az interneten található weboldalak, fórumok, DIY oldalak és topikok tengernyi és gyakran ellentmondásos információit.
 • Túl van 100 óra munkahelyi “cyber naplopáson”, kivesz egy hét szabadságot, majd még kettő fizetetlent, és még mindig eltántoríthatatlan.
 • Regisztrál több bel- és külföldi oldalra, nagylelkűen megosztja minden tudását a több száz hasonlóan tanácstalan sorstársával, készít legalább 100 Excel táblát minden szimpatikus termék fontos tulajdonságával, és rendszerbe szedi azokat.
 • 2 hétig nem áll fel a számítógép mellől, észre sem veszi, hogy időközben a felesége a gyerekekkel az anyóshoz költözik, de nem baj sikerülni fog!
 • Már csak össze kell hasonlítani az adatokat és a munkája gyümölcse hamarosan körvonalazódik: a világ legkandallóbb kandallója, a tökéletes választás.

Amikor már majdnem megvan a végső döntés:

Utolsó erejével nekilát és összefésüli az információkat…  röviddel ezután elkezd rángani az alsó ajka, érzi, hogy dülled a szeme, és a hideg veríték patakokban folyik a hátán. Te jó isten! Nemhogy kevesebb, egyre több a jellemző, az adat, és minden táblázatból egymásnak ellentmondásos tanulság keletkezik, már Grönlandon, a pingvinek által készített kandallót is bevonja a toplistába hátha segít, de nem, semmi esély, elveszett az adatok rengetegében…:-)

Objektív választás külső segítséggel

Viccet félretéve, én is gyakran találkozom ezzel a jelenséggel, én is vásárolok különféle termékeket mind személyesen, mind webáruházban, és tudom mennyire nehéz megtalálni a számomra leginkább megfelelő portékát, mert sok a termék és ellentmondásosak a tudnivalók.

Mivel mindkét oldalon állok - veszek és eladok - biztos vagyok benne, hogy tudok Önnek objektíven segíteni a választásban.

Miért tudok Önnek segíteni a megfelelő kandalló kiválasztásában?

 • Cégünk kínálatát céltudatosan úgy állítottuk össze, hogy minden fellelhető igényre több terméket is ajánlhassunk.
 • Palettánkon az összes fontos jellemzővel rendelkező termék megtalálható több változatban.
 • Biztos vagyok benne, hogy Ön a kandalloepites.hu oldalon talál olyan terméket, amely minden igényét egyszerre elégíti ki.

A cikkben nem bocsátkozom különféle gyártók termékeinek összehasonlításába, nemcsak azért, mert etikátlannak tartom, hanem azért is mert nincs tapasztalatom az adott termékekkel kapcsolatban. A konkurencia folyamatos vizsgálata helyett igyekszem inkább a saját választékunk minden igényt kielégítő tökéletesítésére fordítani energiámat.

Több mint 20 éves tapasztalatunkat és szakértelmünket készségesen bocsátjuk az Ön szolgálatába.

Az évente eladott több száz kandalló, valamint az azokkal kapcsolatos telepítési és üzemeltetési tapasztalatom alapján úgy gondolom, hogy objektív segítséget tudok Önnek nyújtani a választásban.

Vágjunk bele!

Milyen jellemzőket kell figyelembe venni, összehasonlítani a választáskor?

Cikkemben felvetem azokat a kérdéseket, amelyekkel gyakran találkozom az érdeklődők részéről, és azokat, amiket a tapasztalataim alapján fontosnak tartok. Minden jellemző esetén megjelölök olyan termékeket, amelyek a kínálatunkban megfelelnek az adott elvárásnak.

A sok szövegelés után jöjjön a lényeg! :-)

Hogyan válasszunk kandallót; mire kell figyelni; valós és vélt igények

Túlfűti a házat, nem fűtésre kell de legyen hatékony…

Szeretnék egy Lamborghinit, mert nagyon menő, de valahogy a rotakapát is ki kellene vinni a telepre, ja, de persze nem lopom én a pénzt, szóval ne fogyasszon sokat, és legyen olcsó az üzemeltetése.

A kandallók esetében ezzel az ellentmondással gyakran találkozom: nem fűtésre kell a kandalló, néha begyújtunk, csak biztonság miatt szükséges, de ha használjuk, akkor ne fűtse túl a házat, és ne legyen drága, mert ugye van elektromos, gáz vagy hőszivattyús fűtés stb.

Aki most vásárolja élete első kandallóját, nehéz dolga van, mert kandallója sok mindenkinek van, és sokan másképp használják.

Van kandalló az apósnak is, aki ölfát hord a kandallóra, és pokoltüze mellett a drága anyós által az asztalra rittyentett lakodalmas ebéd után az egész család rántott húst izzad. A szomszéd cserépkályhája felrobbant. A Tibi bácsi rak egy nagy tüzet aztán 2 napig a kandalló felé sem kell nézni. A telekszomszédé visszafüstöl. A Huffnágel Pistié pedig nagyon jól működik: persze, mert öntöttvas.

Szóval mérlegelve az ismereteket, és az áttételes tapasztalatokat: kell egy olyan kandalló, amely:

 • nem fűt túl
 • nem fűt alul
 • egyszer kelljen megrakni, aztán egész nap égjen magának
 • legyen versenyképes az ára
 • lehessen balról nyitni és jobbról is, elölről és hátulról
 • legyen 3 köbméteres hamuládája
 • legyen szép nagy üvegfelülete
 • fogyasszon keveset
 • ne kelljen tisztítani
 • legyen biztonságos zárt égésterű
 • az üveg legyen állandóan tiszta és ne legyen túl drága.

Természetesen ezek érthető igények, de érdemes picit egyszerűsíteni a feltételrendszeren.

A vásárlókkal folytatott beszélgetések alapján ezek a leggyakrabban felmerülő és teljesíthető igények: a kandalló kiegészítő fűtésként és egy látványos hangulatelemként funkcionáljon, amely kézben tartható beruházás, minden körülmények között - ha nincs villany, gáz vagy víz, számíthat rá, versenyképes megfizethető ára legyen, biztonságosan lehessen használni, zárt égéstérrel rendelkezzen, és ne fűtse túl a házat: legyen jól szabályozott.

Erre én azt mondom, hogy rendben, fel van adva a lecke, de tudok olyan kandallót, amely az alapvető igényeknek tökéletesen megfelel: nagyon jól szabályozható, takarékos, környezetbarát, van másodlagos égési rendszere, tisztaüveg-rendszere, egyszerű és biztonságos a használata és még zárt égésterű is.  

Most Ön a kardjába dől, ha azt állítom a weboldalunkon található kandallók és mobilkandallók pár kivételével mind ilyenek… Pedig ez igaz, mert a kínálat a vásárlói igényeknek megfelelően lett összeállítva, és hát hála Istennek a gyártóink is ezt az álláspontot tartják szem előtt.

Amennyiben főfűtésre kell a kandalló, abban is tudunk segíteni, ez esetben a Hajduk gyártmányokat és a KFD/FS iLine sorozatot javasoljuk. A rendkívül jól szabályozott, szélesen szabályozható teljesítménytartománnyal bíró modellek, kimagasló minőségű szerkezeti elemei szavatolják a hosszú élettartamot és a megbízható működést.

Milyen célra szeretné vásárolni? Hatékony fűtés, vagy csak élvezet és látvány?

A kínálatunkban szerepelő összes kandalló kiváló hatásfokú fűtőeszköz. Minden termék megfelel az Európai Unió által deklarált legmagasabb, 2021-től életbe lépett szabályzásnak. Szóval nem tudunk olyan kandallót adni, ami csupán látványos, de nem hatékony. Csak olyan kandallókat kínálunk, amelyek jó hatásfokkal működnek. Kínálatunkban nincsenek látványkandallók. A megfelelő és hatékony szabályzással ellátott modellek képesek nagyon kis teljesítményt leadni, és mellette biztosítani a gyönyörű és aktív lángképet.   

ADATOK, PARAMÉTEREK:

Vizsgáljuk meg a legfontosabb paramétereket, fontossági sorrendben

 1. Teljesítmény, szabályozható teljesítménytartomány:

Ezek a legfontosabb, leggyakrabban említett paraméterek. A kandallók manuális szabályzású fűtőeszközök, egyszerűen megközelítve: amennyi fát teszünk a kandallóra, annyi teljesítmény keletkezik. Ha az 1 kg fabrikett elégetésével keletkezik 5 kW teljesítmény, 80%-os hatásfok mellett ez 4kW leadott teljesítményt jelent. Ezt lefordítva a kandallók nyelvére: egy 4 kW-os kandallóban óránként 1 kg fabrikett égethető el. A megadott teljesítményt értelmezzük inkább (így a legegyszerűbb a választás során) egyfajta terhelhetőségnek.

Sok esetben a vásárló úgy gondolja, hogy a 10 kW-os kandalló állandóan 10 kW teljesítményt ad le, és mivel a háza teljes fűtésigénye jóval kisebb ennél, elveti az ilyen teljesítményű modelleket. Mindig olyan modellt válasszunk, amelynél megadják a szabályozható teljesítménytartományt. A felfűtési időszakban - amíg a kandalló és a kémény üzemmeleg nem lesz, a kandalló nagyobb kéményveszteséggel és leadott teljesítménnyel üzemel. Ilyenkor gondolhatjuk: túlfűti a házat… De amikor bemelegedett, már szabályozható.

Az általunk forgalmazott kandallók esetén megadott teljesítménytartomány minden esetben aktív láng mellett igaz: amikor az égési folyamat hatásfoka magas. A megadott 10 kW névleges tartomány 4 -12 kW szabályozható teljesítménytartományt is jelenthet. A túlfűtés jelensége az általunk forgalmazott kandallók esetében mindig elkerülhető.

Kis energiaigényű épületekbe javasoljuk (a teljesség igénye nélkül):

 • ABX Mobilkandallók: szinte mind
 • Tűzterek: iLine 5161, Smart széria, Heatro sorozat

A modellek közül bátran válassza azt, amelynek ára és külleme is megfelelő az Ön számára!

 1. Méret:

A méret és a teljesítmény a legtöbb esetben függenek egymástól. A nagyobb égéstérméret - a legtöbb esetben - nagyobb teljesítményt takar. A nagyobb égéstér több fa elégetésével éri el üzemmeleg, szabályozható, jó hatásfokú állapotát, tehát jobban felmelegíti a szobát. Ezért, ha nagyon nagy kandallót szeretne, az nagy teljesítményt ad le (már ha rendesen használja).

A nagy teljesítményű kandallót “fojtott” üzemmódban kis teljesítmény leadására használni nem tanácsos. Az “agyonfojtott” kandalló rendkívül veszélyes, mert fagázos robbanás, és hosszútávon kéménytűz kialakulásához is vezethet.

Az “alacsony energiaigényű” és “korszerű” épületek között kandallós szempontból elenyésző a különbség. A korszerű épületekben és az összes kis energiaigényű épület esetén javasolt modellek az oldalunkon található:

 • ABX mobil, komplett kandallót és tűzteret javaslom
 • valamint az FS Eco, iLine és Linea szériákat
 • és az FS öntöttvas gyártmányokat is.

Bátran válassza azt a modellt, amely leginkább kielégíti az Ön által támasztott igényeket. Amennyiben nem biztos döntésében, készséggel állunk rendelkezésére a választás megkönnyítése érdekében.

Néhány tipp kandalló méret kapcsán:

 • A mobilkandallók általában kisebbek, az építettek pedig nagyobbak.
 • A mérettel kapcsolatban a mobilkandallók esetén szokott felmerülni a következő igény: szeretnénk legalább 40 cm-es fahasábokat rakni a tűzre.
 • A kandallók tűzterének méret szerinti választásához, kérem, használja a weboldalon található szűrőt!
 1. Tüzelőanyag:

A kandalló alapvetően fatüzelésre készített eszköz.

A jól használható tüzelőanyag: száraz kemény tűzifa, ha nincs akkor fabrikett kemény fából.

Szénnel, koksszal a legtöbb kandalló nem használható. A barnaszénbrikettet szabad parázsba rakni, így az egy esti kandallózás után még reggel is biztosít parazsat a jó minőségű barnaszénbrikett. A barnaszénbrikett kizárólagos és folyamatos használata azonban tilos!

A puha fafajták a fenyő vagy gyümölcsfák nem ajánlottak folyamatos üzemre. A ház környékén kivágott száraz fákat eltüzelhetjük, de keverjük hagyományos tűzifával úgy, hogy az arány 10% háztáji és 90% tűzifa legyen.

Az olcsóbb rosszabb, a drágább pedig jobb?

Kínálatunkban találhat kandallókat alacsonyabb árfekvésben, és találhat középkategóriás és felső kategóriás termékeket is. Azt hangsúlyozni kell, hogy mindegyik termék jól működik és megfelel a vele szemben támasztott követelményeknek. Minden termék minősített, CE jelzéssel ellátott, minden érvényben lévő szabványnak megfelel.

Kínálatunkra igaz, hogy az egyes termékek között lévő áreltérés tükrözi a technikai tudást, kivitelt, gyártási módokat, felszereltséget.

Pl.: az egyik legnépszerűbb modellünk a KFD/FS Eco 70 egy rendkívül egyszerű, jól működő, minden sallangtól mentes kandalló, kiemelkedően kedvező ár-érték aránnyal. Nagy üvegfelületű ajtaja acélkeretes, külső levegő csatlakozása van, (a szekunder levegőt beengedi a légtérbe, majd onnan szívja el). Méretezett a szekunder, beáramló levegő útja, és méretezett az a nyílás is, amin a szekunder (pl. üvegtisztító) levegő a kandallóba áramlik. Tehát ha nincs a lakásban tornádó vagy fekete lyuk, akkor a kandalló nem tud több levegőt használni, mint amennyit pótol is.

Vizsgáljuk meg közelebbről milyen jellemzőkben különbözik egy iLine széria az Eco 70 sorozattól, és miért drágább az iLine?

 • Nagy panorámájú üvegfelület, minimális kerettel: költségesebb előállítás, nagyon esztétikus kivitel.
 • Vastag hőtárolós kerámiabetétes égéstér: tisztább üzem, hosszabb parázstartás, takarékosabb használat.
 • Teljesen zárt égéstér. Primer és szekunder levegőelosztás a készüléken belül: bonyolult légcsatornarendszer, költségesebb gyártás.
 • 2 ponton záródó ajtó: biztosan, pontosan, légmentesen zár.
 • Dupla lángterelő: hatékonyabb, környezetkímélőbb, takarékosabb használat, teljesen zárt égéstér.
 • Design hidegkéz-kilincs: egyszerűen költségesebb előállítani.

A két készülék közötti árkülönbség abból ered, hogy az egyik többet tud, vagy az előállítása költségesebb, mert extra komponensekkel szerelt. A kedvezőbb árú is jól működik és megbízható, de a drágább kicsivel jobban üzemel, kicsivel szebb és hatékonyabb. Amennyivel drágább annyival jobb is.

Nincs rossz választás, csak különböző igények

Nem tud mellé nyúlni azzal, hogy egy alacsonyabb árú modellt vásárol, nem lesznek működési problémái, nem fog leesni az ajtaja, nem fog szétesni az első héten stb. Az is tökéletesen működik, de a drágább az vagy szebb vagy jobb. Tökéletesen működik a Volkswagen Polo is, de a Passat komfortosabb és gyorsabb is, mindezek mellett ugyanazon autótípus 2 külön felszereltségi ára is komoly eltéréseket mutathat. Mindegyik autó biztonságosan elvisz A-ból B-be, lehet vele fékezni, gyorsítani, nem ázunk benne stb. A kandallók esetében ugyanez a helyzet.

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy az általam írt cikk, a Fire Store Kft. által forgalmazott termékekről szól, nem összehasonlítási alap a többi gyártó bármelyik termékével. Azokat nem forgalmazzuk, nem építjük be, így semmivel sem rendelkezünk több tapasztalattal más gyártmányok esetén, mint Önök.

Beépített kandalló vagy mobilkandalló, kályha?

Melyiket szeressem és miért?

Ezt nem kell túlragozni, tapasztalataim szerint a vásárlók nagy része tudja mit szeretne, itt csupán pár mondatban, rövid segítséget nyújtunk, hogy Ön támogatást kapjon döntéséhez.

Leglapvetőbb különbségek:

Forma, küllem:

Az épített kandalló esetén szabad a vásár, olyan kandallót építünk, amilyet szeretnénk. A mobilkandallók esetében meg kell elégednünk az adott készülékkel (bár ebben a termékkörben is több száz modellből válogathatunk).

 • Költségek: a mobilkandalló, kandallókályha általában kisebb beruházás (kivételek mindig vannak).
 • Füstcső: a füstcsövet az épített kandalló esetén nem látjuk, míg a mobilkandallók esetén gyakran látszik. Sokan szeretik látni a füstcsövet, sokan pedig nem. Az általunk forgalmazott mobilkandallók jelentős többsége rendelkezik hátsó füstcsőbekötéssel, így a függőleges füstcső akár teljes egészében eltüntethető.
 • Helyigény, terjedelem: a mobilkandallók kisebb helyet igényelnek.
 • Megjelenés, üvegfelület: az épített kan
 • dallók nagy többsége nagy üvegfelülettel bír.
 • Teljesítmény: a mobilkandallók nagy része kisebb teljesítményű.
 • Technikai tudás: az általunk árusított mobilkandallók gyakorlatilag mindent tudnak, amit egy kandalló tudhat. A kandallóbetétek esetén egy azonos technikai színvonalú tűztér ára jóval magasabb, mint egy technikás mobilkandalló ára.
 • Kiegészítő vagy főfűtés: mindkettő alkalmas lehet mindkettőre. Főfűtésként történő használat esetén ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott kandalló teljesítménytartományába essen az épület számított hőigénye.
 • Kéményméret: a mobilkandallók kisebb kéményméretet igényelnek, általában 130-150 mm belső átmérő már elegendő.
 • Telepítési igények: erősített alaptestre az épített kandallók esetén szükség lehet, míg a legtöbb mobilkandalló esetében erre nincs szükség.

Összefoglalva

Ön döntheti el, hogy a hely, költség, megjelenés vagy a teljesítmény jelent-e Önnek prioritást, és ez alapján választhatja ki az Önnek megfelelő kandallótípust.

Melyik a jobb: az öntöttvas vagy a lemezkandalló?

Nagyon fontos megjegyezni, hogy tisztán lemez égésterű kandallót már nemigen találunk. A kandalló lemezházában az égéstéranyag samott, öntöttvas vagy vermikulit. Tisztán acéllemezből készült kandallót ma már nemigen találunk, de ha mégis, gyorsan felejtsük is el hol találtuk. :-)

A lemezkandallók gyártástechnológiái változatosabb modellpalettát tesznek lehetővé egy adott gyártósorral, eszközparkkal. A lemezes megmunkálás egyszerűbben ad lehetőséget a technikai újítások bevezetésére is, ebből fakadóan a legtöbb gyártó előnyben részesíti ezt a konstrukciót. Gyakran és többet fejleszt ezen a téren, és szélesebb palettát kínál vásárlói részére. A mai kor egyik legfontosabb kandallós követelménye a külsőlevegő-bevezetés megléte. A zárt égésterű kandallók esetében 90%-ban lemezes konstrukciókat találunk, míg az öntöttvas esetében 5% alatti a találati arány.

Az öntöttvas kandallókat elemekből szerelik, és az egyes elemek közé tömítést raknak (jobb esetben), ezzel szemben a lemezkandallók elemeit minősített hegesztéssel készítik, amely biztosabb, légtömörebb, mint a ragasztott és csavarozott kivitelek. Az öntöttvas jó hővezető tulajdonsága miatt lett népszerű a fűtéstechnológiai iparágban.

A lemezkandallók esetében az égéstér magasabb hőmérsékleten üzemel, kevesebb teljesítményt ad át az égéstér oldalán. A lemezkandallók esetében tisztább üzemmel és kisebb emissziós értékkel számolhatunk. A lemezes konstrukciók füstgyűjtőjében gyakran találhatunk trükkös lángterelőket, füstjáratokat, füstgázos hőcserélőket. A lemezkandallók esetében a füstgyűjtőben arányaiban nagyobb teljesítmény keletkezik, mint az égéstérben. A leadott teljesítmény tekintetében azonosak a konstrukciók.

A szabályozhatóság tekintetében megint a lemezes konstrukcióknál az előny, hiszen ezzel a gyártási móddal könnyebben és költséghatékonyabban készíthetők összetettebb, pontosabb és hatékonyabb beállítást is lehető tévő levegőszabályzások.

Élettartam

Tapasztalataim szerint nincsenek különbségek, a 20 éve eladott kiváló minőségű Hajduk kandallók ugyanolyan jól működnek, mint az ugyanakkor eladott öntöttvas modellek. Az élettartamot a jó minőségű készülékek esetében a megfelelő használati mód, és a megfelelő tüzelőanyag mennyisége és minősége befolyásolja elsősorban (nem a barkácsáruházban megvehető olcsó változatokról szól ez a leírás. Azokról talál külön fejezetet ebben a cikkben). 

Az öntöttvas kandalló törés esetén ritkán javítható, míg a lemezes változatok sérülése esetén a belső égéstér samott vagy egyéb lapok cseréjével gyorsan orvosolható a probléma. Az általunk értékesített kandallók közül én személy szerint még egy alkalommal sem találkoztam se öntöttvas, se lemezes kandallóknál komoly szerkezeti hibákkal: jó minőségű termék, megfelelő vásárlói tájékoztatás, és az üzemeltetési előírások maradéktalan betartása a lényeg.

Összefoglalva

Nem az öntöttvas jobb vagy rosszabb az acéllemezes kivitelnél, vagy fordítva. Az eltérés a gyártási módból fakad. A lemezkandallók adott árfekvésben többet nyújtanak, mint az öntöttvas modellek, de az öntöttvas kandallók ára alacsonyabb, mint a lemezes társaiké. A lemezkandallók korszerűbbek, mert egyszerűbben igazítható a technológia a felhasználói igényekhez, a fejlesztések nyomán korszerű a konstrukció, alacsony az emisszió, és széles termékpaletta alakítható ki.

Az öntöttvas kandallók nem rosszabbak lemezes társaiknál, de a velük kapcsolatos fejlesztések elmaradása révén lassan a lemezes testvériek előnyösebb pozícióba kerültek.

Érdekesség

Kínálatunkban található egy zárt égésterű öntöttvas kandalló, minimál üvegezéssel, keret nélküli modern ajtóval: az FS ilux 90+ széria. Méltán népszerű mindkét tábor rajongói körében. Panoráma kandallóink közül a legnagyobb üvegfelülettel öntöttvas kandallót kínálunk Sto M és Max 14 3f néven, akár külsőlevegő-bevezetéssel is.

Tisztaüveg-rendszer

Mára egy rendkívül széles körben elterjedt rendszer. Az üvegtisztaságát hivatott fenntartani üzem közben. Minden egyes általunk árusított készülék rendelkezik ilyen felszereltséggel. Nagyon alap jellemző, személy szerint meg sem említeném, de mivel sok helyen olvasható ki kell rá térni.

Hogyan működik?

A kandallóajtó felső részén beáramló levegő nem engedi, hogy az égéstermék lerakódjon az üvegen, mintegy, az üvegfelületet az égéstértől elválasztó légfüggöny üzemel. A légfüggönyön kívül a pirolízis nevű folyamat is segít a tűztér tisztán tartásában. A folyamat révén a tűztér belseje és az üveg is kitisztul, úgy, mint azok a sütők, amik rendelkeznek öntisztító funkcióval. Ez olyan állapot, amikor a magas égéstér hőmérséklet miatt a tűztér belsejéről egyszerűen megfogalmazva leég a szennyeződés. Ez utóbbi folyamat leginkább a vastag kerámiabetétes, hőtárolós vagy Grenamat belsejű készülékek jellemzője. Az imént említett konstrukciók megfelelő használat esetén a magas üzemi hőmérsékletnek köszönhetően hosszú ideig tiszta égéstérrel, alacsony emisszióval, fogyasztással és tiszta üvegfelülettel kényeztetnek bennünket.

Ilyen kandallók:

Hajduk összes típus, ABX tűzterek, Heatro tűzterek, FS iLine széria.

Ezek a tűzterek akár 5-6 begyújtás után is élvezhető látványt biztosítanak. Ne felejtse el a kandalló belseje és az üveg, a felmelegedési fázisban is kormolódhat, de a megfelelő használat esetén működés közben is tisztul!

A fentiek nagyon szép és fontos dolgok, DE!

A legjobb legprofibb tisztaüveg-rendszer sem képes áthidalni az alábbi felhasználói és kivitelezési hibákat:

 • Nedves tüzelőanyag: ez a legnagyobb vétek kandallós berkekben. Az üveg kormolódásán túl a kellemetlen szagok és a kéménytűz okozója is lehet!
 • Folyamatos fojtott üzem: alacsony hatásfokú égési folyamat, lassú áramlás, ami nem jó semmire. A tüzet nem szabad túlzottan elfojtani. A parázsmód kivételével a kandallóban mindig égjen aktívan a tűz!
 • Túl intenzív tüzelés.
 • Nem megfelelő tüzelőanyag használata.: fenyőfával, OSB lappal stb. való tüzelés.
 • Levegő utánpótlás hiánya.
 • Nem megfelelő méretű, hosszúságú külső levegőcsatorna zárt égésterű kandallók esetén.
 • A nem megfelelő kémény miatti alacsony huzatérték a kéményben.

Pillangószelep

Kandallóba épített:

A zárt égésterű kandallóknál ritkán találkozunk vele, ennek szabályzása alapesetben is pontosabb beállítást tesz lehetővé. A zárt égésterű kandallók esetén nem okoz problémát, ha nincs. A nem zárt égésterű modellek esetén, ha van pillangószelep, az pozitívan befolyásolja a kandalló szabályozhatóságát.

Ha nincs a készülékben pillangószelep, az könnyen orvosolható egy füstcsőbe épített változattal. Jellemzően 25 és 50 cm-s csövekbe építve áruljuk őket. A kínálatukban elérhető összes zárt és nem zárt égésterű kandallók esetében szükséges az utólagos pillangószelep beépítése a füstcsőbe, amennyiben a kémény belső mérete nagyobb, mint a készülék füstcsőcsonk mérete. Pl.: a kandallónk 150 mm-es füstcsőcsonkkal rendelkezik, és a kéményünk 180-as vagy 200-as. Erre azért van szükség, mert a kéményben kialakuló nagy huzat ronthat a kandalló szabályozhatóságán. A szükségesnél nagyobb kémény esetén a kandalló gyakran nagy lángon ég, a szabályzásra nem reagál, amely rossz hatásfokú működést és az élettartam drasztikus csökkenését okozza.

Minősítések, származás, garancia

Bármilyen terméket választ, fontos, hogy tisztában legyen vele, hogy honnan származik a kiszemelt darab, melyik cég gyártja, van-e CE minősítése, tudnak-e hozzá teljesítménynyilatkozatot mellékelni. Szükséges, hogy a dokumentációban legyen energetikai besorolás, illetve utalás arra, hogy megfelel-e pl. az Ecodesign alapelveknek.

A Fire Store által forgalmazott összes termék rendelkezik a szükséges tanúsítvánnyal.

Sajnos sok esetben van arra példa, hogy olyan termékeket kínálnak, - akár nagyon megbízhatónak tűnő cégek is - amelyeknél ezek hiányoznak.

Miért gond ez?

Mert előfordulhat, hogy a gyártó vagy forgalmazó által magadott adatok nem valósak, például kisebb vagy nagyobb a teljesítmény a megadott értéknél, vagy az adott alkatrész hőállósága elmarad az elvárható szinttől és egyszerűen elég.

A Hajduk, az FS és az ABX termékek minden esetben megfelelnek a mai legszigorúbb ECO projekt elvárásnak, amely szigorú határok közé szorítja a kandallók hatékonyságát és emissziós értékét.

Garancia

Minden termékre van garancia, amely minősített és forgalomba hozható hazánkban. A különböző gyártók különböző időtartamra vállalnak garanciát, jellemzően 2-10 év között.

 

Fontos tudni, hogy a garancia a konstrukcióra vonatkozik, a kopó alkatrészekre (mint hamurács, tömítések, égéstéranyag, üveg stb.) sérüléseire, károsodására jellemzően nem vonatkozik a garancia.

Az elmúlt 20 évben nagyon kevés garanciális problémánk adódott. A problémák jelentős része helytelen használatból, pl. túltüzelés és nedves tűzifa, vagy nem megfelelő tüzelőanyag használatból eredt. Tényleges konstrukciós hiba gyakorlatilag nem fordult elő pályafutásunk során.

A legfontosabb, hogy betartsuk a gyártó és forgalmazó által kibocsátott használati és telepítési útmutatóban foglaltakat. Olyan terméket véletlenül se válasszunk, amelynél ez hiányzik, vagy nem kapjuk meg magyar nyelven és érthetően, vagy trehány módon összedobott, Google fordítóban született sületlenségekkel teli, fénymásolt apró betűs, kis könyvecskéket, vagy 2 oldalas 100 nyelven íródott, minimális információt biztosító irományt mellékelnek.

A Fire Store Kft. által forgalmazott összes termékhez biztosítunk értelmes, értelmezhető, szavatos leírást. Leírásainkat folyamatosan bővítjük és egészítjük ki az újabb általunk szerzett információk, a vásárlóktól kapott visszajelzések, és a gyártói tapasztalatok alapján.

Az a tapasztalatom, hogy a jó termék egy jó leírással és megfelelően tájékoztatott vevővel a tökéletes hármas. A Fire Store Kft. sikerének kulcsa: jó termék és a hozzátartozó elengedhetetlen, megfelelő használati útmutató és tájékoztatás.

Milyen a megfelelő tájékoztatás?

Nem száz órás előadás, csupán ennyi: olvassa el a telepítési és használati útmutatót a telepítést végző, a beüzemelő és a használó személy is.

Mi magunk, mint vásárlók is hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni bármilyen vásárolt termék esetén az útmutató rendelkezéseit. Ez talán nem főbenjáró bűn egy kifli esetében, de egy kandalló megfelelő használhatósága biztosan csorbát szenved nélküle. 

A legjobb termék sem képes jól működni, ha nem létező, hiányos vagy rossz információkra támaszkodva használjuk azt.

 

 

Melyik a jobb? Samottos égéstér, öntött beton, kompozit betonkerámia, vermikulitos vagy öntöttvas betétes?

Ebben az esetben duplafalú lemezes konstrukcióról beszélünk: van egy vastag hőálló lemezből készített ház vagy alapszerkezet, amelyben az égésteret a fenti anyagok valamelyikével bélelik ki. Az égéstérben mindenképpen lennie kell valamilyen tűzálló anyagnak, mert a lemezház nem bírná hosszan az igénybevételt károsodás, illetve maradandó alakváltozás nélkül. A tisztán öntöttvas szerkezetű tűzterek esetén gyakorlatilag nem találkozunk ilyen megoldással mert az a konstrukció más elven működik (bővebben feljebb: melyik a jobb az öntöttvas vagy a lemezkandalló?).

A samott

Tűzálló égéstér anyag, egyfajta égetett kerámia. Az egyszerűbb konstrukciókban vékonyabb kivitelt találunk: 2-3 cm. Ez elsősorban égéstéranyag, hőtároló kapacitással nemigen rendelkezik. Ilyen pl. a rendkívül népszerű Eco család, és az FS gyártmányok.

A vastagabb samottbetétek, amelyek 4-7 cm-esek, már jóval komolyabb kivitel esetén rendelkeznek hőtároló kapacitással is. Ez utóbbi fontos a tiszta üzem és a hosszú parázstartási időszak elérése érdekében. A samottos égéstér gyakran magasabb vételárat eredményez, mert az anyag megmunkálása szerszámigényes, a formázott termékek bekerülési ára pedig magas. A samottos égéstér a 4 cm vastagság felett már a legjobbak közé tartozik: ilyenek az FS iLine széria és a Hajduk elit szériája.

Sokan azért nem választanak samottos égésteret mert nem tetszik nekik a samott alapszíne. Ma már elérhetőek a samottos égésterek némi felár ellenében barna és fekete színben is. Sok esetben halljuk, hogy a samottos égéstér ugyanúgy bekoszolódik, mintha fekete lenne. Ez nem teljesen igaz. Amennyiben jól használják a kandallót (erről bővebben olvashat az oldal blogtémái között) az égéstér kitisztul, nem lesz teljesen olyan, mint újkorában, de a pirolízis nevű folyamat egy relatíve tiszta égésteret eredményez.

Vermikulit

Alapvetően két felhasználási területen találkozhatunk vele. Lángterelőként használják samottos, vermikulitos és öntöttvas égéstérben is, valamint második opcióként égéstér anyagként.

Lángterelőként véleményem szerint a legjobb megoldás, mert nagyon magas égéstér hőmérsékletet biztosít, könnyű cserélni, ha gond van vele és nagyon ellenálló anyag a magas hőmérséklettel szemben. Amennyiben nem ütögetjük, feszegetjük (gondolok itt egy-egy óvatlan mozdulatra a fa berakásakor), akkor hosszú ideig szolgál bennünket. Az öntöttvas vagy lemez lángterelő bár mechanikailag jobban terhelhető (ami valljuk be, nem a legfőbb igénybevétel), idővel deformálódhat (megfelelő használat esetén ez lehet évtizedek, komoly túlterhelés esetén az időszak rövidülhet).

A vermikulit égéstéranyag nagyon magas égéstér hőmérsékletet biztosít, ami tiszta lángkép, tiszta üveg, jó szabályozhatóság, alacsony emissziós érték és fogyasztás záloga. A rendkívül jó szigetelőképessége miatt a hosszú parázstartás is nagyon hatékonyan valósul meg az ilyen kandallóban.

A vermikulitos égéstér hátrányaként az alacsonyabb mechanikai terhelhetőség említhető, könnyebben sérül, törik, ha behatás éri, de magától nem reped, törik vagy foszlik.

A vermikulitos égéstérelemek cseréje alacsony költséggel valósítható meg. 

A választékunkban az ABX gyártmányok mind ilyen égéstérrel készülnek, amelyet a gyártó Grenamat néven aposztrofál. Az ABX gyártmányok rendkívül jó szabályozhatósággal, tiszta üzemmel és alacsony fogyasztással örvendeztetik gazdájukat.

Akumol, kerámiakompozit, betonkompozit, formázott elemek

A fentieken kívül nagyon sok különféle elnevezés létezik. Közös jellemzőjük: öntött/formázott elemek, melyek nagyon mutatósak a még begyújtatlan kandallóban, szép sima felülettel készülnek, könnyen színezhetők és bármilyen logó vagy minta nyomható beléjük. Ezek az elemek nem annyira tartósak, mint a samott, sokkal gyorsabban jelentkeznek rajtuk kisebb-nagyobb repedések a használat során. Ezt az alkatrészt a kandallógyártók leggyakrabban egy másik, ilyen elemek gyártására specializálódott cégtől szerzik be. Használatukkal a gyártás egyszerűbbé válik, az elemeket nem kell megmunkálni csak egyszerűen behelyezni az adott kandalló tűzterébe.

Öntöttvas belső elemek

Az öntöttvas belső elemek szintén égéstéranyagként szolgálnak. Funkciójukat tekintve azonban nem szigetelnek, hanem rendkívül jó hővezető képességük révén átadják a hőteljesítményt az acélváznak, és egyben megóvják azt, mintegy védőpajzsként is funkcionálnak. Leggyakrabban nem nagy tömegű elemekről van szó, így a hőtároló kapacitás elenyésző.

Összefoglalva

Nehéz az egyes megoldásokat teljesen egzakt módon rangsorolni, mert más-más elv mentén kellene őket egyidejűleg vizsgálni. Az azonban biztos, hogy a beépíthető kandallók esetében az első helyen a vastag nagy tömegű samottos égéstér áll, mind a szabályozhatóság, mind a hosszú parázstartás, mind pedig a tiszta látványos égéstér esetében. Hátránya, hogy ez a legköltségesebb kivitel, de a többlet kiadás minden esetben megtérül. A második helyen a formázott elemek, míg a harmadik helyen a vékony samott- és az öntöttvas belső elemek állnak.

A mobilkandallók esetében a szabott méretek miatt nem igazán lehetséges nagy, nehéz samottelemekkel telerakni az égésteret, mert a kandallókályha méretei is jelentősen növekednének. A kandallókályhák esetében a vermikulitos tűzteret tartom a legjobb megoldásnak. Az ilyen kandallók esetében, ha nagyobb hőtároló kapacitást szeretnénk, válasszunk kerámiakandallót, pl.: Galie. Vagy teljesen zsírkő borításút: Fargo. Vagy kérje kandallóinkat kiegészítő hőtároló blokkal szerelve: https://kandalloepites.hu/termekeink/kandallo-kalyhak/hotarolos-kalyha/.

A mobilkandallók esetében a további fentemlített tűztéranyagok állnak a pódium 2. fokán. 

A kandalló szabályzóegységei

Levegőszabályzók

A kandallón a leggyakrabban 1 vagy 2 szabályzóegységet, szabályzókart találunk. A primer vagy elsődleges szabályzó leggyakrabban az ajtó alatt található: ezzel tudjuk szabályozni az égés intenzitását, illetve, ahol két szabályzókar is van - primer és szekunder - ott a primer leggyakrabban a hamurács felől érkező levegő mennyiségét szabályozza. A dupla szabályzású kandallók esetében a primer légáram segíti a begyújtási folyamatot.

A szekunder légáram felelős az üveg tisztán tartásáért, illetve a jobban, több ponton szabályozott, elnyújtott takarékos üzemmód megalapozásában.

Van olyan kandalló, ahol csak egy szabályzó kar van és az is csak szekunder szabályzó: ezek jellemzően ABX modellek, valamint FS/KFD iLine család. Ezek a kandallók nem kapnak a tűzrács felől levegőt, csak az ajtó/üveg alján és tetején, valamint a hátfalon található furatokon át. Ezek takarékos változatok, hosszú parázstartással és elnyújtott üzemmel.

Szabályzási módok rangsorolása kivitel szerint

 • Csak primer szabályzás: egyszerű öntöttvas modellek, FS/KFD lux, max, sto szériák.
 • Primer szabályzás + pillangószelep: FS/Eco 70, lux/max modellek pillangószeleppel.
 • 2 és fél: csak szekunder szabályzás, Heatro modellek, bizonyos Hajduk modellek, FS/KFD iLine széria, bizonyos ABX modellek.
 • A dobogó csúcsán, külön primer és szekunder szabályzás: Hajduk, ABX modellek nagy többsége, linea széria.

Laikusként gyakorlatilag lehetetlen megmondani előre, hogy a kandalló szabályzása jó vagy rossz. Akármilyen jó és szép is a kandallónk, ha a szabályzása nem megfelelő kivitelű, működésű, csak egy nagy és szép energiazabáló porfogót birtoklunk. Melyik a jó szabályzás? Az, amire reagál a kandalló, ha zárom lanyhul a tűz, ha nyitom élénkebben ég. Ez nagyon egyszerűnek hangzik, mégis sok gyártó nem képes meglépni ezt a szintet. A szabályozatlan tűztér általában túl intenzíven ég, magas veszteséggel üzemel, amely a tűztér élettartamának csökkenését eredményezheti.

A palettánkon található tűzterek nagy része a szabályzás szempontjából az országban elérhető kínálat felső szegmensébe tartozik, míg a Hajduk és ABX gyártmányok az elérhető legjobbat nyújtják Önnek.

Automatikus levegőszabályzás

Bizonyos modellek esetében, vagy a konstrukció kialakítási sajátosságai miatt (manuális szabályzó nem alakítható ki a formai adottságok miatt), vagy egyszerű kényelmi okokból alkalmaznak automatikus levegőszabályzást. Viszonylag ritka megoldásnak számít. A KFD Linea szériájában gyakran fellelhető, mert a tűztér minimalista megjelenését nem akarják megtörni a felületből kiálló szabályzókkal, valamint mindezek mellett viszonylag egységes lángképet biztosít. Leggyakrabban a működés segédenergia nélküli, hőmérséklet-változásra szabályzó elvű: tehát nem kell konnektorba dugni vagy elemet tenni bele.

Vízteres kandallóknál hatékony lehet: a túl magas vízhőfok esetén csökken az égési levegőmennyiség, így lanyhul a tűz, csökken a leadott teljesítmény és az előremenő vízhőmérséklet is. Ezt a megoldást csak kiegészítő biztonsági körként szabad használni, ezenkívül több, a fűtésrendszerben elhelyezett biztonsági megoldást kötelező kialakítani. A vízteres kandalló szakszerű bekötését minden esetben bízza szakemberre.

A légfűtésű fatüzelésű modellek esetén ezt a szabályzási módot, a KFD Linea család mellett számos ABX kandallóban is megtaláljuk. Az automatikus levegőszabályzás a légfűtésű kandallók esetén egy viszonylag ritka kényelmi extra, amely a hagyományos szabályzónál bonyolultabb szerkezetű. Kifinomult beállításra alkalmatlan, extra kényelmi megoldás.

Pillangószelep

Erről feljebb olvashat bővebben.

Ajtónyitás - jobbos, balos, különböző kilincsek

Ahány gyártó annyi féle kilincs. Legtöbb esetben a kilincs több, mint kezelőszerv, a kilincs a kandalló egyik dísze. Az a dolog, amit mindenki megérint, ezért fontos, hogy milyen a fogása, mennyire áll kézre, milyen a színe, a felülete. Nekem az a véleményem, hogy a nálunk kapható kandallók kilincse mind megfelelő és használható. :-) Hogy szép-e, azt döntse el Ön. 

Bizonyos Hajduk és Heatro modellek esetén felár ellenében kérhetjük, hogy a kilincs az alap elhelyezéssel szemközti oldalon legyen. Leggyakrabban a kilincs a jobb oldalon van és balra nyílik a síküveges tűzterek esetén, a sarokkandallóknál leggyakrabban pedig a hosszú üveges, vagy szemközti oldalon találja a kilincset. Az FS/KFD és az ABX gyártmányok esetén nincs lehetőség a nyitási irány változtatására. Tapasztalataim szerint a jobb kezeseknek általában megfelel a jobbos nyitási irány, mert jobb kézzel nyitják az ajtót, és bal kézzel rakják a fát a kandallóba. A sarokkandallók esetén a front oldalt nyitva, kisebb felületen nyíló ajtó kényelmesebb kezelést biztosít.

Léteznek ún. hidegkéz kilincsek, amelyek működés közben nem hevülnek fel annyira, így szabad kézzel is használhatóak. Bizonyos tűzterekhez kesztyűt mellékelünk. A FS/KFD lux/max öntöttvas tűzterekhez mellékelünk egy hidegkéz kampót. A kampó segítségével mintegy meghosszabbítva a kilincset, elkerülhetjük, hogy a forró ajtónyitót kelljen megérintenünk.

A KFD Linea szériájának kilincse a legkifinomultabb, a legszebb, a legmutatósabb, mert egész egyszerűn nincs kilincse! A kandalló üvegkeret nélkül csúszik le és fel. Az üveg alján van egy kis csatlakozó, amelybe bele lehet csúsztatni a kilincset és fel vagy lehúzni vele az ajtót. Aztán ha nincs rá szükség, félretesszük. Ugyanennek a Linea szériának van egy feláras távirányítható ajtónyitási funkciója is, ez esetben arra sem kell venni a fáradtságot, hogy kinyissuk az ajtót, elegendő megnyomni a gombot és az ajtó nesztelenül felcsúszik vagy leereszkedik.

Kell kémény?

A szilárd tüzelésű kandallók működtetéséhez mindenképpen szükséges egy kémény. Nincs lehetőség a füstcsövet csak kidugni a falon, tetőn stb., nem lehet a konvektor parapet helyére beállítani. Miért? A fatüzelésű kandallók esetében kilépő füstgáz hőmérséklete lehet akár 400 fokos is, amely baleset- és tűzveszélyes. A kéményre szükség van, mert a benne kialakuló nyomáskülönbség alias huzat kell ahhoz, hogy a tűz éghessen, és a füst a kandallóból távozni tudjon.

Miért nem jó csak a füstcső, miért kell kémény vagy szigetelt kémény? A füstcsövön haladva a füstgáz hőmérséklete drasztikusan csökken, ami a huzatérték jelentős csökkenését eredményezi: ergo a kandalló nem működik jól, visszafüstöl és nem ég a tűz.

Régen jó volt, hogy a kémény fűtötte a szomszédos vagy felső szobát is. Háááát igen… de akkor nem fűtötte hatékonyan azt a helységet, ahol el volt helyezve. A téglakémények hatalmas tömegűek - nagy a hőtehetetlenségük - és sok időbe telik, amíg felmelegszenek. Amikor felmelegszenek, már jól húznak, de addig nyelik az energiát és nem működnek megfelelően. Sok fölös energia kell a kémény felmelegítéséhez, ami nem túl hatékony. Az az energia, amivel a kéményt melegítjük rossz hatásfokkal, melegíthetnénk a szobát is egy jó hatásfokú, jó kandallóval és korszerű kéménnyel.

Olyan kandallóval tudjuk fűteni a szomszéd szobát, amelynek nagy a kéményvesztesége, máshogyan fogalmazva nem hatékony. A kandalló működtetéséhez alkalmazható téglakémény, ha már működik benne. A jelenlegi szabályzások szerint nem kell kibélelni, ha valami működik benne, és az évenkénti vizsgálatok szerint az állapota megfelelő.

Új telepítés vagy készülékcsere esetén azonban már csak a jelenlegi előírásoknak megfelelő kémény alkalmazható:

 • saválló béléscsővel bélelt kémény (meglévő téglakémény),
 • ún. kész kémény: pl. Leier, stb.
 • szerelt vagy 3 héjú kéményrendszerek.

Fontos: bármilyen kéményről is legyen szó, minden évben ellenőriztesse kéményét legalább kétszer! Ez egyrészt a gyártók előírása, másrészt a hatóság is ezt kéri, harmadrészt pedig ez az Ön érdeke is.

A kéményt csak hatóság engedélyezheti és szakember építheti! Kéményépítés, bélelés esetén kérje szakember segítségét!

Amennyiben lehetséges, én a szerelt kéményt javaslom, amelyből széles palettán kínáljuk a legjobb minőségű termékeket, raktárkészletről azonnal, igény esetén beszereléssel.

Kivitelezői nyilatkozat

Minden bekötésről kötelező lenne adni. Érdemes olyan kivitelezőt választani, aki tud adni ilyen dokumentumot, legyen az akár egyéni vállalkozó vagy akár cég, és felelősséget is vállal a munkájáért. Az sajnos még nem garancia a tudásra, ha valaki rendelkezik szakmunkás bizonyítvánnyal, mert az OKJ-s képzések színvonala véleményem szerint nem megfelelő (nem véletlen, hogy meg is szűntek), olyan céget javaslok, amelyiknek van múltja és referenciákat is fel tud mutatni.

Külsőlevegő-bevezetés, zárt égéstér

Sok kérdést kapunk ezzel kapcsolatban, ezért megpróbálom szabatosan megfogalmazni:

A zárt égéstér annyit jelent, hogy a készülék rendelkezik olyan felszereltséggel, hogyha biztosítjuk, hogy az égési levegő a külső térből érkezzen, akkor a belső térből nem használ levegőt. Tehát nem az a zárt kandalló, amelynek zárható üvegajtaja van, hanem ami képes a kialakított apparátus megléte esetén a belső légtértől függetlenül üzemelni.

A kandallón van egy 80, 100, 125 vagy 150 mm átmérőjű csatlakozócsonk, amelyre az előzetesen kialakított levegőcsatornát csatlakoztatjuk (tehát nem elég beengedni a kívülről érkező levegőt a kandalló alá, vagy a kandalló fatárolójába, süvegbe stb.), így az égéshez szükséges levegő a külső környezetből érkezik, és közvetlenül az égéstérbe kerül.

FONTOS: ez nem egy hermetikusan zárt égéstér, az egy külön minősítés. Ezért ha Ön olyan kandallót keres, amely nagy beltéri vákuum alatt is légtömör marad, mindenképpen jelezze. Ez minden érintett készülék esetén egy külön mérési metódust, és külön jegyzőkönyvet jelent. A jelenleg érvényben lévő szabvány nem kötelezi a gyártókat hermetikusan zárt égéstér gyártására. Még a hermetikusan zárt égéstér esetén is engedélyezi a szabvány a belső légtérből minimálisan elszívható légmennyiséget. Összegezve kimondható, hogy teljesen és hermetikusan zárt kandalló nem létezik, vagy ha létezik is költőien szólva a létezése értelmetlen.

Fontos megjegyezni, hogy van különbség a hermetikusan zárt égéstér és a zárt égéstér esetén. Normál életszerű igények esetén még aktív szellőztetéssel ellátott épületben is elegendő az alap külső levegőellátási lehetőséggel rendelkező kandalló. A hermetikusan zárt égéstér esetén az adott készülék az épületben uralkodó kisebb vákuum esetén is légtömör marad. Erre véleményem szerint semmi szükség, hiszen az ember sem élhet vákuumban, és hozzá kell tenni, hogy a szilárd tüzelésben elfogadott és minősített füstcsőrendszerek sem hermetikusan zárnak. Amennyiben az épületben nagyon alacsony nyomás alakul ki, (és a bent tartózkodóknak a szemgolyólyuk még a rendeltetési helyén van) lehet, hogy a hermetikusan zárt kandalló nem füstöl, de a füstcső biztosan. :-) Ha olyan készüléket szeretne, amely hermetikusan zárt, mindenképpen jelezze a kiválasztott kandallót értékesítő kollégának.

Hogyan biztosíthatom a külső égési levegőt?

Padlóba fektetett csatornával, amely külső térbe vezet, padlásra vezetett csatornával (fontos előtte méretezni), vagy ha lehetséges és a kandalló olyan falon van, ami határos a külső környezettel: annak átfúrásával. A külső környezetet és a kandallót egy zárt csatornával kell összekötni, hogy a kandalló máshonnan ne tudjon levegőt szívni. A külsőlevegő-bevezetésről itt olvashat bővebben:  https://kandalloepites.hu/kulso-levego-bevezetes-zart-egesteru-kandallokhoz/

Mi van, ha nem tudom kialakítani a csatornát, vagy a kandallóm nem zárt égésterű?

A kandalló által elhasznált levegőt akkor is pótolni kell! Erre alkalmasak a direkt fali szellőzők, vagy a nyílászáróba szerelhető szellőzők. (A direkt változatokat javaslom, nem pedig a hőmérséklettel vagy páratartalommal vezérelt kiviteleket.) Minden esetben érdeklődje meg a helyileg illetékes hatóságnál, hogy az Ön háza, kéménye, készüléke esetében milyen szabályoknak kell megfelelni a vásárlandó készüléknek és a hozzá tartozó kéménynek.

Páraelszívó (belső keringetésű modellek esetén nem érvényesek az itt leírtak):

Ezzel kapcsolatban is sok kérdést kapunk. A zárt égésterű kandalló esetében a páraelszívó ugyanúgy okozhat problémát, mint a nem zárt égésterű kandallóknál. Miért? Nem a zárt égéstérnek kellene lennie a garanciának, hogy onnan nem kerülhet ki égéstermék? Ez igaz, de mivel a kandallók nagy többsége folyamatos üzemre is alkalmas, tehát folyamatosan vagy időnként rakni kell a tűzre, ezért az ajtót nyitni kell. Amikor a páraelszívó már vákuumot képzett a belő térben, kinyitom a zárt égésterű kandallóm ajtaját és ebben a pillanatban az már nem zárt égésterű, így a füst már bent is van a lakásban. Pont ezért a hatóság akkor is kérheti a páraelszívó reteszelését, ha a kandalló zárt égésterű.

Érdemes a villanyszerelő kollégának jelezni, hogy a kandallót össze kell kábelezni a páraelszívóval. Amennyiben ez elmaradt, lehetőség van rádiós reteszelő eszköz beszerelésére is (ezzel kapcsolatban egyeztetni kell helyileg illetékes hatósággal, hogy elfogadja-e ezt a megoldást). A reteszelőnek a kandallótérben van egy hőérzékelője. Amint begyújtunk, és a kandallóépítményben vagy füstcsőben emelkedik a hőmérséklet, az eszköz nem engedi elindulni a páraelszívót.

Az utólag a kandallóra szerelhető kapcsolót rossz ötletnek tartom, mivel nem előzi meg a veszélyes helyzet kialakulását, tehát hiába áll le a páraelszívó a kandalló ajtajának kinyitásakor, ha akkor már vákuum van, a füst így is-úgyis beáramlik a kandallóból a lakótérbe. A másik probléma ezzel a megoldással, hogy nem minden kandallótípusra szerelhető, és a kandallók átalakítása, módosítása a legtöbb gyártónál nem megengedett.

Még egy gondolat csupán: a páraelszívó akkor okoz gondot, ha nem megfelelően használják, ha vákuumot képez. Azért képződik vákuum, mert elfogyott a kiszívható levegő a belső térből (nem mellesleg említem meg, hogy ebben az esetben a párát sem szívja el). Miért fogyott el? Mert nem pótoltuk az elszívott levegőt. Úgy használjuk az elszívót, hogy közben nem nyitunk ablakot. A legtöbb páraelszívó több száz vagy akár több mint 1000 légköbmétert is képes elszívni egy óra alatt (amíg elkészül az ebéd), de ugyanakkor a nappali-étkező térfogata kisebb az elszívott értéknél, ami azt eredményezi, hogy az elszívó csak zajong, a pára és szagok bent maradnak és még a kandalló is befüstöl. (Én csak azt kérdezem, - költői kérdés – hogy ha a problémát az elszívó okozza, miért nem az elszívó gyártókat kötelezik használható termék előállítására, miért a kandallókra kell bonyolult, költséges, utólagos kütyüket szerelni?) A kandallóhasználat szempontjából olyan típusokat javaslok, amelyek rendelkeznek ablaknyitás-érzékelővel vagy kiegészíthetőek azzal. Ez a kis kiegészítő nem engedi a páraelszívót üzemelni, ha nincs nyitva legalább egy ablak.

Szellőztetőrendszer:

Ezekkel kapcsolatban is gyakran kapunk kérdéseket. A kandallóhoz nem sok köze van. A rendszerek általában enyhe túlnyomással üzemelnek, és amit elszívnak, azt vissza is pótolják az adott helységbe, tehát alapesetben nem befolyásolják a zárt égésterű kandalló működését. A kiépítésnél érdemes a kandalló közelébe elszívást kialakítani, hogy a kandalló teljesítményét minden olyan helységben el lehessen osztani, ahol a szellőztetőrendszer jelen van. Ezt én állítom, a kandallós, nem pedig egy légtechnikában komoly tapasztalatot sze