" /> Külső levegő bevezetés zárt égésterű kandallókhoz a biztonsá
 
Kandalló blog

Külső levegő bevezetés zárt égésterű kandallókhoz

2021.04.19 15:20
Külső levegő bevezetés zárt égésterű kandallókhoz

Amennyiben szeretné biztonságban tudni családját, minden esetben olyan kandallót válasszon amelyen van külső levegő bevezetés lehetőséggel!

Tartalom

Miért szükséges a külső levegő bevezetés? Hogyan alakítható ki a külső levegő csatorna?

Mire kell figyelni a külső levegő csatorna használatánál?

Miért szükséges a külső levegő bevezetés?

A kandallókban lezajló égési folyamathoz levegőpótlásra van szükség. Ha nincs külső levegő bevezetés, akkor a berendezés a lakás légteréből szívja el a levegőt, vákuum keletkezik és a kandalló befüstöl, illetve a kandallóban elalszik a tűz. A mai korszerű épületek adottságait figyelembe véve (jól szigetelt falak, nyílászárók) az egyetlen biztonságos és hatékony megoldás a külső levegő bevezetéses tűzterek alkalmazása. A külső levegő bevezetés zárt illetve részlegesen zárt tűzterek esetén alakítható ki.

Hogyan alakítható ki a külső levegő csatorna?

Légcsatorna falon keresztül

Amennyiben a kandalló a külső környezettel határos falon helyezkedik el, úgy elegendő egyszerűen átfúrni a falat és a külső környezetet egy merev vagy flexibilis csatornával összekötni a tűztérrel.

A külső levegő csatorna kialakítása a tervezés során kerek PVC vagy acél csővel

Lényeges, hogy a kerek légvezeték kialakítása pontos tervezést igényel. Már az épület alapozásakor figyelembe kell vennünk minden szükségletet és utólagos változtatásra kevés esély van. A legtöbb berendezésnek 125 mm-es átmérőjű légbevezetésre van szüksége. Ezt a csatornát ki kell alakítani az építkezés kezdeti fázisában, az alapozással egyidőben. Megvalósítására egy kör keresztmetszetű acél vagy PVC csövet kell lefektetni az aljzatban. A cső végét a külső térben a hóhatár felett vezetjük ki, míg a belső oldalon a kiállás pontos helyét az adott tűztér paramétereinek, valamint a helyi adottságok figyelembevételével határozzuk meg. A kerek csővel történő légvezetés lényegesen olcsóbb, és jobbak az áramlási tulajdonságai, ezért akár hosszabb csővezetéket is lehet használni.

Külső levegő bevezetés lapos csatornával (alapozás előtt)

Ha az épület alapozási fázisában nem került beépítésre kerek légbevezetés, akkor lehetőség van lapos csatorna alkalmazására, az aljzatbeton elkészüléséig. Vagyis a gépészeti szereléssel egyidőben még kialakítható lapos csatorna. Amennyiben a külső levegő bevezetési csatorna kialakítására a padlóban gépészeti szereléssel egy időben át egy már kész házban kell kialakítani, akkor általában az aljzatba fektethetünk egy ún. lapos csatornát, amely maximum 6 cm magas, így a leggyakrabban alkalmazott aljzatszigetelésben, gond nélkül elfér. A lapos csatornarendszerek több szélességben kaphatóak, így gyakorlatilag az összes kandallótípus levegő igénye kielégíthető használatukkal. A megoldás előnye, hogy a tervezést illetően több időnk marad – elég az estrich réteg kivitelezése és a gépészeti szereléssel egyidejűleg lefektetni a vezetéket. Hátránya a picit magasabb költségvonzat és a csatorna sérülésének lehetősége óvatlan betonozáskor.

Mi a teendő akkor, ha nem alakított ki légcsatornát és a kandalló nem a külső környezettel határos fal mentén épül?

Ebben az esetben vizsgálja meg, hogy van e lehetőség a kandallóval határos helységeken keresztül, fal tövében, szekrény lábazata alatt, a födém áttörésével a pince mennyezetén stb. elvezetni a csatornát. További lehetőség, hogy olyan helység felé vezetjük a csatornát vagy a nyílást, amelynek közvetlen kapcsolata van a külső környezettel: például a garázs felé, ahol fali szellőzővel biztosított a légbevezetés.

Fali direkt légbevezetés használata

Amennyiben semmilyen lehetőség nincs a fent említett csatornák kialakítására a levegőt akkor is pótolnia kell. Erre alkalmasak a fali direkt légbevezetők, amelyek a típusnak megfelelő mennyiséget 35-60 m3 levegőt engednek be FOLYAMATOSAN a lakás légterébe. Ez nyilván nem komfortos és sokunkban felveti a kérdést, ha már jól szigetelt épületet épít minek engedje be a hideget? Erre megoldás lehet a hővisszanyerős szellőztető. Előnye a komfortos használat, hátránya a magas költségigény és megint csak a segédenergia igény

Légbevezetés padlásról csatornában, szellőzőkürtős kémények

A megoldás hátránya, hogy a kéményhatás miatt a levegő alaphelyzetben nem a helyiségbe áramlik, hanem abból kifelé. Vagyis a kürtő hatás miatt a csatornából a levegő a padlás felé áramlik, és a begyújtás nehézkessé vagy lehetetlenné válik. Amikor a kémény már üzemmeleg a megoldás hatékony lehet, mivel a kéményben kialakuló vákuum szívja a bevezető csatornában lévő légoszlopot is. Az ilyen megoldások esetén elvben szóba jöhetne egy ventilátoros rásegítés, de ennek van két jelentős hátránya: a, a ventilátor befolyásolja a tűztér szabályzását, így a kandalló hatékonysága romlik b, a kandalló működtetés legfontosabb szempontja szenved csorbát: mindenféle segédenergia nélkül is üzembiztos legyen!

Mire kell figyelni a külső levegő csatorna használatánál?

A külső levegő csatorna hossza nem választható meg szabadon. Az a kandalló tűztérrel és a kéménnyel együtt egy gáztani lengőrendszert alkot. Az általánosságban használható légcsatorna hossz 5 méter. Ezt a használható hosszt az alkalmazott idomtörések száma jelentősen csökkenti.

[products limit="9" columns="3" category="kandallo-kulso-levego-csatorna"]

Mi történik, ha túl hosszú, vagy túl szűk vagy a túl sok idomtörés miatt jelentősen növekszik az áramlási ellenállása?

A kandalló nem jut elég levegőhöz és a begyújtási folyamat elhúzódik, és rendkívül nehézkessé válik, szélsőséges esetben nem működik. Hogyan orvosolhatjuk a problémát: 90 fokos könyökök helyett 45 fokos idomokat használunk, vagy túlméretezzük a keresztmetszetet. Ha teljesen biztosra akar menni, előzetesen készíttethet áramlástechnikai méretezést, amely a csatorna a tűztér és a kémény adatai alapján megadja az ideális paramétereket. Fontos!

A nem aljzatban, kerülő légcsatornákat minden esetben lássa el a szükséges szigeteléssel!

Miért fontos ez? A pára mindig a meleg oldalon csapódik le. A csatorna belső oldalán a kinti hideg levegő áramlik, míg a külső oldal szoba-hőmérsékletű. A pára a csatorna külső falán fog lecsapódni a szobában. A csatornáról szó szerint folyni fog a víz, penészedhet, eláztathatja a környezetet.

Fontos tudnivalók a külső levegő bevezetésről

Amikor nem ég tűz a kandallóban, és kint hideg van, a kéményen keresztül a nagyobb nyomású hideg levegő a kandallóba áramlik. Ilyenkor a kandalló szabályzóit le kell zárni. Ha ezt nem teszi meg, akkor a kandalló lehül, és lehűti az Ön lakását is. Bármilyen kérdése esetén forduljon hozzánk bizalommal!