1–15 / 26 találat

A vízteres kandalló hatékony  ötvözete a modern és a hagyományos fűtési technikáknak. A vízteres kandallók tűztere felett, vagy körül egy tartály van.  A tűz felfűti a tartályban lévő vizet. A felmelegített folyadék ezután csöveken keresztül átáramlik a másik szobában lévő fűtőtestekbe, és az egész házban kellemes meleget biztosít.

Ez lehetővé teszi, hogy Ön egy vízteres kandalló segítségével gazdaságosan és könnyedén felfűthesse az egész otthonát!

Hogyan ad hőt a vízteres kandalló?

 • A vízteres kandalló az üvegezett felületeken sugárzó hőt ad l. Az üvegfelületen keresztül azt a helységet fűti ahol be lett építve és természetesen így élvezheti a tűz látványát.
 • A vízteres kandalló egyben kazán is, mert a vízterének köszönhetően a teljesítménye egy részét a fűtésrendszerben lévő víz felmelegítésére fordítja. A beépített vízteres hőcserélőben a víz felmelegszik a tüzelés hatására. A felmelegített vizet továbbítja a fűtésrendszer csövein át a radiátorok mint hőleadók vagy fűtőeszközök felé. Ezzel a megoldással el tudja szállítani a kandalló által előállított meleget a lakás akár legtávolabbi pontja felé is. A megfelelő kialakítással akár a fürdéshez, mosogatáshoz szükséges melegvíz előállítására is alkalmas.

A vízteres kandalló előnyei és hátrányai

Előnyei

   • A légfűtésű kandallóhoz hasonlítva komfortosabb, mert az egész ház egységes felfűtését meg tudja oldani a segítségével.
   • Környezetbarát: a fa elégetésekor nem keletkezik több szénmonoxid, mintha az adott esetben elkorhadna.
   • A vízteres kandallós fűtési rendszer kiegészíthető napkollektoros fűtéssel ami még inkább környezetbarát és költségtakarékos. Használati melegvíz ellátás is megoldható a használatával. A kandalló akár kiegészítő fűtésként is használható
   • Biztonság: leválhat a gázszolgáltatóról

Hátrányai

   • a gázfűtéshez hasonlítva kevésbé kényelmes, mert a kandallót rakni kell, és jó minőségű tűzifáról is gondoskodnia kell
   • A légfűtéses kandallóhoz képest jelentős többletköltséggel jár a beruházás
   • A légfűtéses kandallóhoz viszonyítva a karbantartási és fenntartási költségek magasabbak.
   • A légfűtéses kandalló nem igényel semmilyen plusz energiát, arra minden körülmények között számíthat, ha nincs áram, vagy ha nincs gáz sem. A vízteres vagy központi fűtésrendszerre köthető változatok működtetéséhez mindenképpen kell elektromos áram.

Mi kell a vízteres kandalló működtetéséhez:

   1. Kémény
   2. Vízteres kandallóbetét
   3. Zárt égésterű vízteres kandallók esetén frisslevegő utánpótlás
   4. Központi fűtésrendszer
   5. Épületgépészeti és villamos tartozékok

Nézzük meg ezeket külön-külön

1. A kémény

jó minőségű, szigetelt (minél több szigeteléssel) és megfelelő keresztmetszetű kémény szükséges, mert a vízteres kandallók kilépő füstgáz hőmérséklete általában alacsonyabb a légfűtéses változatokénál. Az alacsonyabb hőmérséklet kisebb huzatot eredményez a kéményben, így a vízteres kandalló típusok érzékenyebbek a megfelelő kéményméretre.

2. A vízteres kandallóbetét

A vízteres hőcserélő elhelyezése szempontjából a vízteres kandalló lehet:

   • vízköpenyes változat: az égésteret vízköpeny veszi körül. Ez a rosszabb változat, mert a tűztér égésterére pára csapódik le. A páralecsapódás az égéstermékkel együtt büdös kátránykérget képez. A kátrány egyrészt szigetel, és emiatt erősen rontja a hatásfokot, másrészt a lerakódás a legveszélyesebb kandallós katasztrófa kialakulásának, a koromégés melegágya.
    A koromégés egy magas hőmérsékletű lassú égési folyamat, amelyet sem a kémény sem a kandalló nem visel el és akár épülettüzet is okozhat. Elkerülni vízköpenyes változatoknál csak rendszeres karbantartással lehet.
   • Felső hőcserélős változat: ez a jobb konstrukció mert a rendszer kondenzációra kevésbé hajlamos.

3. Zárt égésterű vízteres kandallók friss levegő utánpótlása

A kandalló által – elhasznált levegőt pótolni kell, különben füstmérgezési szituációk alakulnak ki, illetve oxigén hiányában egész egyszerűen nem fog égni a tűz. Ezért a zárt égésterű kandallók esetében gondoskodni kell a friss levegő utánpótlásról.

4. Központi fűtésrendszer

Vízteres kandallók esetén – ha korábban nem volt – ki kell alakítani, mert különben nem tudjuk szétosztani a kandalló által termelt hőenergiát a fűtendő helységek.

5. Épületgépészeti és villamos tartozékok

A vízteres kandallót hozzá kell kapcsolni a központi fűtésrendszerhez, amihez épületgépészeti tartozékokra van szükség.

A pontos listát a kandalló épületgépészeti bekötését végző szakember állítja össze a helyszín, vízteres kandalló és a helyszínen adott épületgépészeti rendszer adatai alapján.

Az épületgépészeti munkálatokat mindig bízza szakemberre!

Mitől függnek a vízteres kandalló árak?

A légfűtése kandallók esetén a költségek az alábbiakat tartalmazzák:

   • kémény
   • kandalló tűztér
   • be és/vagy körbeépítési költség.

A vízteres kandalló árak további összetevői:

   • kémény
   • kandalló tűztér
   • be és/vagy körbeépítési költség
   • + épületgépészeti szerelvények
   • + munkadíj.

A vízteres kandallók eleve magasabb ára és a járulékos költségek miatt egy központi fűtésrendszerre köthető kandalló biztosan több százezer forintos nagyságrendű költségnövekedést jelent.

A plusz hőcserélő nélküli vagy nyitott fűtésrendszerre alkalmas vízteres kandallók olcsóbbak, de csak abban az esetben ha nyitott fűtésrendszerre köti (viszont a nyitott rendszerek elavultak). A nyitott változat zárt rendszerhez történő kapcsolása halmozza a költségeket és műszakilag is rosszabb kivitelt eredményez.

Zárt fűtésrendszer esetén minden esetben olyan kandallót vásároljon amelyet zárt rendszerre terveztek és amelyikben beépített hűtőkör van!

Milyen a jó és korszerű vízteres kandalló?

Amennyiben nem egy hétvégi ház fűtését hanem jól megtervezett korszerű otthona fűtésrendszerébe szeretné a vízteres kandallót vásárolni az alábbiakat vegye figyelembe:

   • a készülék legyen zárt rendszerű, hűtőkörös: olcsóbb a fűtésrendszerhez történő illesztése
   • a kandalló legyen felső hőcserélős, ne vízköpenyes: jobb konstrukció, biztonságosabb
   • a kandalló legyen jól karbantartható. Ne válasszon olyan típust, amit nem lehet megfelelően karbantartani, például amiben csöves hőcserélő van
   • a kandalló legyen kerámia betétes. Ez magasabb égési hőmérsékletet biztosít alacsonyabb páralecsapódással

Ne habozzon, kérjen ajánlatot  széles vízteres kandalló kínálatunkból és tegye otthonát még költséghatékonyabbá!

Vállaljuk vízteres kandalló betétek értékesítését, házhoz szállítását Pécs, Szekszárd, Baja, Békéscsaba, Szeged, Gyula, Hódmezővásárhely, Szentes, Budaörs, Érd, Szigetszentmiklós, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Kecskemét, Szolnok, Cegléd, Dunakeszi, Dunaújváros, Esztergom, Tata, Tatabánya, Győr, Szombathely, Sopron, Mosonmagyaróvár, Gödöllő, Gyöngyös, Jászberény, Eger, Salgótarján, Ózd, Székesfehérvár, Veszprém, Pápa, Szentendre, Vác, Kaposvár, Nagykanizsa, Zalaegerszeg térségében.

Log in with your credentials

Forgot your details?