" /> A fatüzelésű kandalló megfelelő és rossz tüzelőanyaga
 
Kandalló blog

A fatüzelésű kandalló megfelelő és rossz tüzelőanyaga

2021.04.20 15:21
A fatüzelésű kandalló megfelelő és rossz tüzelőanyaga

Avagy

Mit tegyen kandalló füstszag ellen?

Ha fatüzelésű kandalló vásárlása előtt áll, kérjük vegye figyelembe az alábbi ökölszabályt:

Csak az adott fatüzelésű kandalló tűztér használati útmutatójában használt kemény tűzifát, esetleg fabrikettet használja!

Mi vásárlóinknak fatüzelésű kandallóba a gyertyánfát javasoljuk.

NE TÜZELJEN AZ ALÁBBIAKBAN FELSOROLT TÜZELŐANYAGOKKAL!

1. Nedves tűzifa

Az olyan tűzifa, amely a fatüzelésű kandalló használati útmutatójában fellelhető fafajta, de a nedvességtartalma meghaladja a maximumot, azaz a 20%-ot.

Honnan tudjam, hogy alkalmas-e a tűzifám kandallóban történő eltüzelésre?

A fa nedvességtartalmának mérésére viszonylag olcsón lehet megfelelő mérőkészüléket kapni, érdemes beszerezni! Amennyiben a mért érték meghaladja a 20-22%-os határértéket, a tűzifát tegye félre, megfelelő módon tárolva és a kiszáradási időszak alatt és használjon például fabrikettet. A keményfa brikett drágább, de a nedves fa használatából eredő károk sokkal többe fognak kerülni, mint a fa és a fabrikett közti tényleges árkülönbség. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a leggyakrabban a nedves tűzifa okoz problémát. Mindenképpen kerülje el a használatát! Amellett, hogy nem termel elég meleget, nagyon büdös lesz és már rövid távon is találkozhat a visszafüstölés és a rettegett koromégés jelenségeivel! A nedvességtartalom oka általában az, hogy a tűzifa nem száradt megfelelő ideig, illetve megfelelő helyen. A tűzifa a megfelelő szárazságot általában a kivágás után 1,5-2 évvel éri el, ha megfelelő helyen tárolják. Az ezen kérdésre adható válasznak számos összetevője van, hiszen rengeteg olyan tényező létezik, melyek nagyban befolyásolhatják az égési folyamat hatékonyságát. Ezek közül azonban talán a legfontosabb a tüzelőanyagnak a minősége. Ha fával fűt, annak minőségét leginkább nedvességtartalma befolyásolja. Minél alacsonyabb a tűzifa nedvességtartalma, annál jobb annak minősége. A fáknak kivágásuk után akár 50% nedvességtartalma is lehet. Ez túl magas ahhoz, hogy tüzelőként megfelelő hatékonysággal használhassa. Ezért fontos a tűzifa megfelelő kiszárítása. Szárítás során a cél, hogy ezt a nedvességtartalmat 20%-ra vagy az alá csökkentse.

Miért rontja az égés hatékonyságát a magas nedvességtartalom?

A folyadékoknak jellemzője, hogy miközben folyékony halmazállapotúból légneműre változnak, hőt vonnak el környezetből. Mikor a nedves fa izzásnak indul, a benne a található víz elkezd párologni. Ennek során hőt von el a tűztérből. Az elvont nagy mennyiségű hő a kéményen keresztül a füstgázokkal együtt elszökik, és a tűztér is sokkal nehezebben melegszik fel a szükséges hőfokra. Emellett keletkező gőz és vízpára, több lecsapódó kondenzvizet is jelent, mely savas kémhatása miatt hosszútávon jelentősen rongálhatja a kéményt és a tűzteret. A nagyobb nedvességtartalmú tüzelő tehát nem csak az égés hatékonyságát ronthatja, de károsíthatja berendezését és a füstelvezető rendszert is. Persze a kellően száraz tüzelő önmagában nem elegendő a hatékony égéshez. Ehhez megfelelő mennyiségű oxigén is kell. A mai, nagy teljesítményű kandallók építésénél kiderül, hogy a lakás légtere már nem képes annyi oxigént biztosítani, amennyi a hatékony égéshez kell. Ilyen esetben lesz szüksége arra, hogy egy külön égési levegő ellátó rendszert is kiépíttessen. Ezen rendszerek közül a leghatékonyabb az előmelegített levegőt alkalmazó változat: az égési levegőt átvezetik egy előmelegítő tartályon, így az már felhevült állapotában érkezik be a tűztérbe. A felmelegített levegő pedig sokkal hatékonyabban képes táplálni a kandallóban lobogó tüzet. A már felmelegített égési levegő arra is kiváló, hogy felgyorsítsa a nedvesség párolgásának ütemét. Valamennyi nedvességtartalom ugyanis mindig marad a tűzifában. A hatékony égés eléréséhez ettől minél gyorsabban meg kell szabadulni. Begyújtás után, míg a tűztér hőmérséklete tartósan nem haladja meg a 100 °C fokot, gyakorlatilag csak a tüzelő víztartalmának párolgása folyik. 100 °C fölött azonban már elkezdenek felszakadni a fában található molekulák kötései és megindul a bomlási folyamat, vagyis maga az igazi égés. Ez a bomlási folyamat nagyjából 220-250 °C fölött válik állandóvá és ekkor kezd felszabadulni a növényben tárolt energia.

A megfelelő tűzifa tároló

A megfelelő tűzifa tároló minden oldalról nyitott, széles eresszel. Nem éri az eső, de a szél folyamatosan szárítja a tűzifát. Alkalmas lehet bármilyen más jól szellőző, (minden oldalról) esővédett tárolóhely.

Nem megfelelő tűzifa tárolóhely

 • falnak tolt tűzifa,
 • fóliával takart tűzifa
 • magas ereszalja alatt tárolt, folyamatosan ázó illetve,
 • a szabadban a földön, fedetlenül tárolt tűzifa.

2. Megfelelő fafajta, de bepenészedett majd kiszáradt

A bepenészedett, majd kiszáradt tűzifa, még ha a fafajta megfelel is az előírásoknak, nem képes elégni a fatüzelésű kandallóban, inkább üszkösödik.

3. A használati útmutatóban nem engedélyezett fafajta

Minden más, ami nem megfelelő minőségű és fajtájú tűzifa, vagy keményfa brikett, illetve ami nem szerepel a kandalló használati útmutatójában, az nem megfelelő tüzelőanyag. Van több fafajta, amit szinte semmilyen fatüzelésű kandalló tűztér használati útmutatója nem engedélyez. Ilyenek: a, Fenyőfa A fenyőfa magas gyantatartalma miatt, kártékony lerakódásokat képez a fatüzelésű kandalló tűztérben és a kéményben. A fenyő begyújtáshoz használható kis mennyiségben. b, Gyümölcsfa fajták A gyümölcsfák olyan összetevőket tartalmaznak, amelyekkel a folyamatos üzem során nagy mennyiségű káros lerakódásokat képez. Ezeket a fafajtákat kis mennyiségben adagolva a megfelelő fajtájú, minőségű tűzifához apránként keverve elégetheti a fatüzelésű kandallóban, de csakis akkor ha száraz.

4. Egyéb tiltott tüzelőanyagok

Nem véletlenül hívják a fatüzelésű kandallót „fa tüzelésű”-nek! Tapasztalataink szerint sok kandalló tulajdonos próbálkozik meg „egzotikus” tüzelőanyagokkal. Találkoztunk már az alábbiak által okozott jelentős károkkal:

 • fáradt olaj,
 • polisztirol,
 • reklámzacskó,
 • teli „használt” gyerek vagy felnőtt pelenka,
 • autógumi,
 • háztartási vegyes hulladék,
 • nagy mennyiségű papír,
 • szőlővessző,
 • szalmabála,
 • lyukas cipő,
 • ételmaradék,
 • stb.

A tulajdonos ilyenkor lehet hogy úgy gondolta, hogy egy alkalom nem fog problémát okozni, de nem így történt. Ha pontosabb információt szeretne az általunk forgalmazott fatüzelésű kandallókályhák és tűzterek tüzelőanyagaival kapcsolatban, kérjük hívja az alábbi telefonszámot: