" /> Modern kerti kemence, mobil kemence építés házilag
 
Kandalló blog

Kerti kemence, mobil kemence építés házilag

2021.04.19 12:35
Kerti kemence, mobil kemence építés házilag

Ebben a cikkben segítséget szeretnék nyújtani azoknak vállalkozó szellemű, elhivatott sorstársaknak, akik mobil kemence, pizza sütő kemence, búbos kemence vagy kerti kemence építésre adják a fejüket.

Sokféle kerti és házi kemence típus létezik, amelyek méretben és felhasználásuk céljában is különböznek egymástól, gyakorlatilag kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza. A cikk nem a kemencék kiviteli módjával, méretével és formájával foglalkozik, hanem az egyik legalapvetőbb dologgal, a kemence szigetelésével és a kemencék építésénél használatos korszerű szigetelőanyagokkal kapcsolatosan nyújt támpontot. Bár a régi jól bevált módszereket is működőképesek a, gondolok a lószőrre és az üvegcserépre, a modern szigetelési megoldásokkal azonos küllem mellett:

 • gyorsabban,
 • kisebb mérettel
 • kisebb súllyal
 • sokkal hatékonyabb kemencét tudunk építeni.

A fenti felsorolás kifejezetten előnyös amikor mobil kemencét szeretnénk építeni, ahol a súly és a fizikai méret kiemelt fontossággal bír. Cégünk számos kemencét épített már, és a formai kérdések mellett, leggyakrabban az következő igényekkel találkozunk megrendelőink részéről:

 • a kemence ne egy monumentális építmény legyen, legyen helytakarékos!
 • legyen normál súlya mert a legtöbb adott felület: terasz, külső felületek, nem több tonnás terhelésre lettek tervezve
 • legyen minél hatékonyabb: azaz minél kevesebb fa elégetésével minél tovább süthessünk, főzhessünk kemencénkben
 • tudjuk relatíve gyorsan felfűteni a kemencét, ne kelljen már reggel 5-kor nekiállni a délben esedékes ebéd elkészítésének.

Miért is ilyen fontos a jó minőségű hatékony szigetelés, hogyan segít nekünk jól használható esztétikus házilag épített kemencét készíteni? Ahhoz, hogy jó kemencét készítsünk házilag, két dolgot kell tennünk: építsünk helyes kialakítású, jól működő kemenceteret és azt lássuk el megfelelő minőségű és mennyiségű szigeteléssel. Nagyon fontos a kemence égéstér kiviteli módja, formája, égéstér anyaga és vastagsága, amely biztosítja a kemencetérben a megfelelő és egyenletes hőeloszlást, alsó vagy felső vagy akár mindkettő sütőfelületen. De…a legjobb szándékkal, legjobb alapanyagokkal kivitelezett kemence is csak egy nagy kőhalom megfelelő szigetelés nélkül. A nem megfelelő szigeteléssel ellátott kemence külső fala olyan forróra hevül, hogy bárki megégetheti vele magát, ráadásul a kemencében lévő ebéd megfőzése helyett házi kemence közelében lévő gyerekbicikli megolvasztására fordítódik az energia. Amennyiben a szigetelés nem megfelelő a kemence nem tartja meg a meleget, az étel nem készül el, de nem is baj mert úgyis a kórházba kell szaladni a kemence külső falára ráégett gyerekkel.

Hol kell szigetelést alkalmazni a házilag épített kemencék esetén:

 • a kemence tűztalaja alatt: a tartószerkezet védelme és a hőtartás miatt
 • A kemence sütő és égéstere körül: a hőtartás és biztonságos használat érdekében

Hagyományos és korszerű szigetelőanyagok

A gyakorlatban a fenti leírt okokból kifolyólag nem alkalmaznak szigeteletlen kemencéket. Akár a házilag épített kemencék akár a profi kivételező cégek esetén építendő kemencékről legyen szó csak a szigetelt építmények jöhetnek szóba. Bár mind kisebb arányban de még mindig előfordulnak hagyományos szigetelőanyagokkal épülő kemencetestek. A leggyakrabban az autentikus, megjelenés az ami az építőket a hagyományos építési mód használatára készteti. A modern, hatékony rendszerek a kalcium szilikát és kerámiaszálas szigeteléseket részesítik előnyben.  A hagyományos szigetelőanyagok közé tartoznak a vermikult szemcsékkel készült habarcsok, tisztán vermikulit lapok és a különböző perlites szigetelések, habarcsok és betonok. A betonhoz kevert perlit vagy vermikulit szemcsék a hőnek jól ellenálló elegyet képeznek. Az anyagok régóta használatosak, már bizonyítottak és sok kereskedésben hozzáférhetőek. Miért érdemes mégis váltani? 

 • A hagyományos szigetelőanyagok esetén nagy rétegvastagságot kell alkalmaznunk, hogy elérjük a kívánt szigetelő képességet.
 • A nagy rétegvastagságban alkalmazott anyagok esetén nagy építmény súllyal és hosszú kötési idővel kell számolnunk.
 • A nagy súly miatt, nagy terhelésre méretezett, alaptestet kell készítenünk
 • A vermikulit és perlit habarcsokból készült szigetelő réteg komoly dilatációval reagál a magas hőmérsékletre, ezért a kemence burkolatát gyakran kell javítani a keletkező repedések miatt, vagy ki kell alakítani egy fedőrétedet ami megint csak növeli a súlyt, méretet, kivitelezési időt és a költségeket

[products limit="9" columns="3" category="hoallo-szigeteles"]

Mire használjuk e kalcium szilikát lapokat ?

 • a kalcium szilikát lapokat egyrészt a tűztalaj szigetelésre alkalmazzuk, másrészt a
 • kemence sütőtér oldalsó szigetelésre és a kemence építmény külső építményének elkészítésére.

Miben jobbak a korszerű szigetelési anyagok?

 • A kalcium szilikát szigetelő lapok csekély súlya, elenyésző a hőálló habarcsok súlyához viszonyítva. A modern szigetelést alkalmazó kemencék súlya több száz kilóval, alacsonyabb mint a perlit betonos kiviteleké.
 • Adott rétegvastagság esetén 3x jobb szigetelő hatás. A tűztalajon alkalmazva, egy 5 cm vastag kalcium szilikát lap a teherhordó felület irányába maximum 60 - 70 °C fokos hőmérsékletet közvetít miközben a tűztalaj hőmérséklete 400 °C fok feletti.
 • Az anyagok alak és méretváltozása még extrém magas hőmérsékleten sem számottevő
 • A dilatáció mentes üzemeltetés, és a rendkívül jó szigetelő képesség hosszú élettartamot biztosít a kemencének.
 • Nem szükséges a fedőréteg elkészítése csak ha a kemence külleme, autentikus megjelenése a cél.
 • a kivitelezési idő napokkal csökkenthet a hagyományos habarcsos kivitelhez hasonlítva
 • Nem tudjuk elrontani: nem kell jól eltalált titkos arányú elegyet kikeverni, nem kell sok éves kivitelezői tapasztalat, hogy elérjük kívánt szigetelő hatást és szinten tartsuk az építmény dilatációját. Az anyagok egyszerűen készen várják a felhasználást.
 • Költség és idő hatékony kivitelezési folyamat: kisimult idegek, pénz a zsebben

Mikre kell figyelnünk a kalcium szilikát szigetelőlapok használata esetén?

 • A kalcium szilikát lapok rendszerben fejlesztett termékek: a ragasztáskor használjuk saját ragasztóját és mélyalapozóját.
 • A kemencéket érdemes tetővel védeni az időjárás viszontagságaitól.

Végezetül megemlítenénk pár általunk preferált dolgot a kemence kivitelezéssel kapcsolatosan.

 • a leggyakrabban a kész kemence betétrendszerekkel dolgozunk, mert gyorsan és pontosan, költséghatékonyan lehet velük dolgozni. Egyszerűen össze kell építeni, nem szükséges hozzá komoly szerszámpark, pl.: téglavágó a samott tégla vágásához…
 • Véleményem szerint a samott a legjobban használható kemencetest építőanyag ( nem minden célra a legjobb, de szinte minden célra jól használható)
 • Az általunk használt, Németországban, manufakturális körülmények között készült samott elemek, kifogástalan minősége biztosítja a elérhető legjobb eredményt. A több szintes sütőtér kialakítás, helytakarékos és higiénikus használatot szavatol. A kemence ajtó leemelésével egy grillt kapunk, tehát kemencénk egyben grillező is. Külön hamuzóval rendelkezik, így használat egyszerű és kényelmes

- A kis súly és az esztétikus megjelenés érdekében kültéri kemencéinket a Silca Pro Lc 90  kéményrendszerrel készítjük. Ezt a kéményrendszert javasoljuk a házilag építendő kemencék is. A kalcium szilikát lapokat és kerámia szálas szigetelő paplanokat az alábbi link alatt talál: https://kandalloepites.hu/termekeink/kandallo-tartozekok/epitesi-anyagok/hoallo-szigeteles/  Végezetül tekintse meg kis fotótárunkat, amelyben kollégáink lépésről lépésre bemutatják egy kemence megépítésének legfontosabb lépéseit.

[Best_Wordpress_Gallery id="14" gal_title="Kerti kemence, mobil kemence építés házilag"]