" /> Mit tegyen, ha a kandalló füstöl?
 
Kandalló blog

Mit tegyen, ha a kandalló füstöl?

2021.04.20 14:46
Mit tegyen, ha a kandalló füstöl?

Kora tavasszal, vagy az enyhe őszi időjárásban, már több kandalló, vagy kályha tulajdonos találkozott azzal a jelenséggel, hogy a begyújtás után a kandalló füstöl, pedig máskor ez a probléma nem fordul elő. Ilyenkor ahelyett, hogy kellemes meleg árasztaná el otthonukat, csak a füst lepni el a lakás levegőjét.

Mi lehet az oka, ha a tavasszal és ősszel a kandalló füstöl?

Reggel az éjszakai lehűlés után a lakásban a hőmérséklet még kicsit „csípős”. Ébredés után a kandalló tulajdonos első dolga, hogy kinyitja a kandalló vagy a kályha ajtaját, behajít néhány fahasábot, hogy alágyújtva egy picit felmelegítse a lakás levegőjét. A füst azonban ahelyett, hogy a kéményen keresztül a szabadba távozna, a tűztérnyíláson át a lakásba áramlik, a kandalló füstöl.

A kandalló füstölése ilyenkor egyszerű fizikai törvényszerűséggel magyarázható.

A hideg levegő kisebb nyomású, a meleg levegő nagyobb nyomású. Az eltérő nyomású légrétegek között folyamatos áramlás jön létre. A kémények „szívóhatása” is ennek köszönhető. A tűztérből kiáramló füstgázok ugyanis magasabb hőmérsékletűek (és nagyobb nyomásúak) mint a kinti hideg levegő. A nagy nyomású meleg tehát a kis nyomású hideg levegő felé áramlik. Kora tavaszi és őszi reggeleken azonban a lakás levegője, illetve a kéményben lévő levegő is jelentősen lehűlhet. A nap első sugarai azonban már elkezdik felmelegíteni a kinti levegőt. Így előfordulhat, hogy a kémény körüli levegő hőmérséklete magasabb, mint a kéményben lévő, illetve a lakáson belüli levegő. Ha ekkor begyújt a tűztérbe, akkor a füst egy része a hidegebb levegő, vagyis a lakás légtere felé kezd el áramlani, a kandalló füstöl.

Könnyen elkerülhető a kandalló füstölése egy apró trükk használatával!

Begyújtás előtt hagyja nyitva a tűztér ajtaját 10-15 percre. Ilyenkor kintről melegebb levegő áramlik be a kéményen keresztül a lakás légterébe. Néhány perc alatt a hőmérséklet kiegyenlítődik, így begyújtás után a füst már nem fog a nyitott tűztérajtón keresztül a lakásba áramlani, hanem a kéményen keresztül távozik. Így a kandalló nem füstöl többé!

Amennyiben nem boldogul a fentiek alapján, ajánlom figyelmébe az alábbiakat:

A legfontosabb, hogy a kandallót és a kéményt évente minimum 2 alkalommal vizsgáltassa felül és szükség esetén tisztíttassa és javíttassa a berendezéseket. A biztonságos füstmentes üzem csak a jól üzemelő karbantartott kandallók esetén biztosítható! A karbantartáshoz tisztításhoz minden esetben vegye igénybe szakember segítségét. Mit tehet Ön ha füstöl a kandallója:  - ellenőrizze, hogy a tüzelőanyag: megfelelő minőségű, nedvességtartalmú’'! - ellenőrizze, hogy a kémény nincs- e elzáródva, - ellenőrizze, hogy a kémény ajtó a helyén zárt állapotban van, - ellenőrizze, hogy a légbevezető csatorna, fali szellőző szabadon átjárható e? - gondoskodjon a frisslevegő utánpótlásról - minden elszívó berendezést haladéktalanul kapcsoljon ki a kandalló használatakor