" /> Miért jó a feltolható ajtójú kandalló?
 
Kandalló blog

Miért jó a feltolható „Liftes” ajtójú kandalló?

2021.04.20 15:16
Miért jó a feltolható „Liftes” ajtójú kandalló?

Mire jó a liftes ajtójú kandalló, mire való egyáltalán?

3 fontos különbség van egy liftes ajtómechanikával működő és egy „zsanéros”, vagyis hagyományosan nyíló kandalló égéstér esetén:

  1. praktikusabb ha az ajtó felfelé nyílik, mert kisebb a helyigénye
  2. sokak számára esztétikusabb is ez a változat
  3. a készüléket lehet nyitott kandallóként használni. (Egy oldalra nyitott ajtó mellett romantikázni kicsit illúzióromboló!)
  4. Egyes típusoknál csak ez a megoldás használható. Nagy üvegfelületű, dupla üvegezésű, sarokkandallóknál az ajtó nagy súlya túlterhelné a normál, nyíló ajtómechanikát.

Az alábbi esetekben érdemes „liftes” megoldásban gondolkodni:

76 cmnél nagyobb, dupla üvegezésű ajtók, 76 cm szélességű vagy annál nagyobb 2 oldalon „egybe üvegezett” szimpla és dupla üvegezésű kandallóajtók esetén.

A liftmechanika leglényegesebb tulajdonságai

A liftmechanika minőségét és használhatóságát az ajtó záródási módja és az ajtókeret és sodrony vagy láncvezetés kivitele határozza meg. A megfelelő kialakítású mechanikáknál fel- és lehúzás közben a kandallóajtó tömítő zsinórja nem ér hozzá, nem súrlódik semmilyen felülethez. Ennek két változata lehetséges:

1. „Cling” mechanika

„Cling” mechanika esetén az ajtó a tömítő felület előtt mozog fel és le. A kandalló ajtajának mozgásakor a felületek nem surlódnak. Amikor az ajtó eléri alsó holtpontját, a fel le mozgás irányára merőlegesen mozdul: 2-3 mm-t mozdul és rázár a tömítőfelületre, tökéletes, hermetikus zárást biztosítva. Ezt a megoldást lehet használni 2 oldalon üvegezett kandallók esetén is. Ez a jelenleg elérhető legkorszerűbb változat. Ezek a megoldások természetesen költségesebbek mint egyszerű társaik. Azonban a „Cling” változat megőrzi a tűztér szabályozhatóságát, a többi fenti rendszer ezzel szemben nem. Az ajtó és sodronyvezetés esetén a csapágyazott változatok a legjobbak, zajtalan működést és pontos ajtózáródást eredményeznek, hosszú élettartam mellett.

2. „Lengő liftes” mechanika

A „lengő liftes” (népnyelven) változatnál az ajtókeretnek csak a felső két sarka van rögzítve a liftsínben. Az ajtót nyitáskor el kell emelni a liftpályától és ezzel a mozdulattal feltolva a kandalló ajtót megkíméljük a tömítőzsinórt. Ez talán kevésbé kényelmes, de hatékony változat. Ez a megoldás csak egy oldalon üvegezett, síküveges kandallóknál működik.

Hosszú távon előnytelen liftes megoldások

A fentiektől eltérő liftes megoldások általában nincsenek tekintettel a kandalló ajtótömítés épségére és a zártan, szabályozottan használható, biztonságos kandallóra. Miért baj ez? Ha tömítés elkopik, akkor a kandalló szabályzás nem működik pontosan. Hiába vett meg tehát egy jó minőségű tűzteret, kopott tömítőzsinórral minőségi kandallója, még a legolcsóbb modellekkel sem veheti fel a versenyt hatékonyságban.