1–15 / 38 találat

A kandallóban égő tűz egyszerűsítve 2 összetevőt igényel: tüzelőanyagot és levegőt. A tüzelőanyagot úgy tudja elégetni, hogy a tüzelés során levegőt (pontosabban oxigént) biztosít a folyamathoz.

Ha nincs levegő nincs tűz sem…

Ha a kandalló zárt vagy részlegesen zárt égésterű, és azt összekapcsolja a külső térrel (lásd Külső levegő bevezetés cikkünket), akkor az égéshez szükséges levegőt nem a szobából, hanem a külső térből tudja biztosítani a kandalló számára.

Miért jó és szükséges, ha a levegő a külső térből érkezik?

  1. Ha a kandalló a belső térből használja a levegőt és azt nem pótolja, akkor a szobában vákuum keletkezik. Ennek két rendkívül kellemetlen következménye lesz:

a, A vákuum hatására a kandallóból a füst a lakás légterébe kerül, amely azon túl hogy büdös és sokáig nem tudja kiűzni otthonából, még füstmérgezést is okozhat.

b, A kandallóban a tűz kialszik. Csak akkor tudja újraéleszteni, ha az elhasznált levegőt pótolja.

  1. A külső levegő hőmérséklete alacsonyabb, így sűrűbb is, azaz adott térfogaton oxigénben dúsabb, így jobb minőségű égési folyamatot eredményez.
  2. Kötelező pótolni kandalló által elhasznált levegőt, ez hatósági előírás. Sok más esetben előfordul, hogy valami kötelező, de nem jó vagy nem kényelmes. Ez esetben azonban a biztonság és a kényelem kéz a kézben jár.

Mitől jó Önnek a zárt égésterű kandalló?

  • Kényelmes, mert a zárt égésterű kandalló úgy biztosítja az égéshez szükséges levegőt, hogy Önnek semmi dolga sincs vele. Ugyanúgy használható, mint azok a tűztereket, amelyiknek nincs ilyen funkciója. Önnek csak és kizárólag a levegő szabályzókat kell állítania, mással nem kell foglalkoznia.
  • Biztonságos, mert minden mérgezési szituáció elkerülhető vele. Nem fordulhat elő, hogy elfelejti kinyitni a fali szellőzőt vagy az ablakot. Csak egyszerűen használja és a levegő utánpótlás magától működik.
  • Hatékony, mert az tüzelés oxigénben dús levegő segítségével zajlik.

Milyen zárt tűzterek léteznek?

  • A teljesen zárt tűzterek esetén, a primer (elsődleges), szekunder (másodlagos) és tercier (harmadlagos) égési folyamatokhoz szükséges légáramok közvetlenül a tűztérbe kerülnek. A tűztérben a megfelelően kialakított csatornákon keresztül jut el a kandalló tűztér különböző pontjaira. Ez a megoldás a legbiztonságosabb és legkényelmesebb is. A többlet technikai tartalom a azonban a kandalló árát is növeli.
  • A legjobb teljesen zárt tűztér az amelynek a levegőszabályzója egyben a külső levegő csatornát is nyitja-zárja. Az olyan típusok, amelyeknek van levegőszabályzója és külön tűztérre szerelt külső levegőáramot szabályzó pillangószelepe is (nem a füstgáz útját szabályzó szelepről van szó) kiteszi Önt annak a veszélynek, hogy elfelejti kinyitni a pillangószelepet és már ül is a füstben.
  • A részlegesen zárt tűzterek esetén a primer és szekunder levegő is a külső környezetből kerül a lakás légterébe, azzal a különbséggel, hogy a szekunder égési ellátás – amely általában az üvegtisztító légfüggöny működéséért felelős – a lakás légterébe kerül a csatornán keresztül, majd a tűztér onnan szívja el az ajtó tetején, vagy az ajtókeret belső-felső éle és az üveg közti résen át. A szekunder légáram egy kis, körülbelül 3×0,5 cm-es résen át áramlik a belső térbe. A biztonság vonatkozásában csak kis különbség a teljesen zárt tűztérhez képest, hiszen ez a változat is pótolja az elhasznált levegőt. A kényelmi oldalon hátránya, hogy a kandalló annyi levegőt használ a szekunder oldalon, amennyit a belső tér enged. Ez lehet több vagy kevesebb, mint amit a külső térből pótol. Egyszerűbb konstrukciójuk miatt viszont olcsóbbak.

Log in with your credentials

Forgot your details?