" /> Kandalló beépítés, szigetelés házilag: gyakori hibák, titkos
 
Kandalló blog

Kandalló beépítés, szigetelés - gyakori hibák, engedélyek, titkos módszerek

2021.04.19 15:08
Kandalló beépítés, szigetelés - gyakori hibák, engedélyek, titkos módszerek

Az ebben a cikkben olvasható információk a kandallóépítés szabályairól. Ezek ajánlások a teljesség igénye nélkül. Konkrét kandallótípusok esetében minden esetben kövesse a gyártó és forgalmazó előírásait. A kandalló építést minden esetben bízza szakemberre! Amennyiben kandalló építést szeretne rendelni, erről a szolgáltatásunkról ide kattintva tud tájékozódni!

A kandalló építés szakmai titkai

Sokszor hallani, hogy a kandallóépítéssel foglalkozó cégek takargatják az információt, nem árulják el a szakmai titkokat, mert ha kiderül, hogy nincsenek is ilyen szakmai fogások, a vállalkozó nem kérhet extra pénzt a kandalló megépítéséért. Ezt a legegyszerűbben úgy tudom megcáfolni, hogy az általam árusított kandalló tűzterekhez cégünk mellékel részletes beépítési útmutatót. A beépítési útmutatóban az is le van írva, hogy garanciális szolgáltatás csak abban az esetben érvényesíthető, ha készüléket szakember építette be.

Szabványban rögzített kandallóépítési szabály:

A beépítési útmutatóban szerepel, hogy a kéményekkel kapcsolatos, érvényben lévő szabályozásokat az MSZ 845-ös szabvány tartalmazza. A szabványhoz bárki hozzáférhet, sőt elősírásai kötelezők. Tehát titkok nincsenek, csak szabályok. A kandallókat forgalmazó cégek már az összes kandalló építéshez szükséges segédanyagot is árusítják. Ezeknek a cégeknek érdeke az információ szolgáltatás, mert az értékesítésből származik profitjuk. Tehát titkok nincsenek, szabályok vannak.

Kémény és kandalló építése: ki jogosult rá?

Kandallót építeni bárki tud, akinek van elegendő türelme, alapvető építőipari készséggel, pár egyszerű szerszáma, és aki kiismeri magát a felhasználandó anyagok vonatkozásában. Egy dolgot nem szabad elfelejteni:

A kandalló veszélyes üzem!

A hibás kivitelezés eredménye épülettűz, anyagi károk és személyi sérülések lehetnek. Tehát a kandalló építés kicsit olyan, mint a honlap készítés: ahhoz mindenki ért. Mindenkinek van ismerőse, rokona aki már épített egy remek kandallót, vagy olyan kapcsolata ki már látta hogyan csinálják. Az más kérdés, hogy a hatóságok ezt máshogy gondolják.

Hivatalosan kandallót ma olyan személy építhet aki, rendelkezik kandallóépítő szakmunkás bizonyítvánnyal, a munkájáról kivitelezői nyilatkozatot ad és számlaképes.

A kandallóépítés szakma, melynek alapvető fogásait szakmunkásképzés keretein belül lehet elsajátítani (és most megértem, hogy felhördülnek a mai Okj-s képzések színvonala miatt, teljesen igazuk van), és sok-sok éves gyakorlással, építéssel, tapasztalattal lehet tökéletesre fejleszteni. Kandallót ma mindenki épít, a kőműves szakembertől, a kéményseprőn át a tűzoltóig. Érthető, ha az imént említett szakemberek olcsóbban dolgoznak számla nélkül, munkaidejük után vagy szabadidejükben, mint egy szakképzett vállalkozó, aki kivitelezői nyilatkozattal és számlával dolgozik. A kérdés csak az, hogy pár tízezer forintért rábízza e családja biztonságát egy kevésbe képzett szakemberre, aki számla és így felelősség nélkül dolgozik.

Kandalló építéshez alkalmazott anyagok

Sokszor halljuk: „Nem értem mi kerül ezen ennyibe, amikor összedobálnak pár Ytongot és kész. Az egész nem kerül 40.000 forintba, tőlem pedig 250.000 Ft-ot kért a „szaki”.” Ha valaki simán Ytongól építkezik, akkor valóban sok a 250.000 Ft. Főleg ha a „szaki” nem veszi fel a telefont a későbbiekben, amikor szét akar esni nappalija dísze. A kandalló építéshez olyan anyagokat kell használni, amely tűzgátló és szigetelő anyag is egyben, abban a hőmérsékleti tartományban ahol a kandalló üzemel. (A hangsúly a kiemelt részen, a hőmérsékleti tartományon van.) Az Ytong rendkívül jó szigetelő tulajdonságú falazóelem, csak nem abban a hőmérsékleti tartományban ahol a kandalló működik. Aki már bontott Ytongból készült kandallót, annak abban az örömteli élményben volt része, hogy azt gyakorlatilag a körmével is elvégezheti. Ez azért lehet, mert tartósan 100°C-os hőmérsékleten az Ytong elveszti a szilárdságát. A kandalló felületi hőmérséklete többszöröse az imént említett értéknek. Ezt Ön is ellenőrizheti, ha felhívja a terméket gyártó céget és a falazóelem hőterhelhetőségéről információt kér. Tehát az Ytong jól használható falazóelem, kiváló szigetelési tulajdonságokkal, de nem alkalmas kandallóépítésre közvetlenül. Amennyiben az Ytong falat megfelelően elszigeteljük a kandallóbetéttől, és ezzel biztosítjuk annak normál hőmérsékletét, akkor szabad kandalló építéshez felhasználni.

A tűzgátló gipszkarton

Bár sokan tűzálló gipszkartonnak nevezik, de ez a megfogalmazás helytelen. A tűzgátló gipszkarton a benne lévő vízkristályok miatt alkalmas tűzgátlásra. A tűzgátlás: meggátolja a tűz terjedését egy alkalommal. Aztán „kuka”. A tűzgátló gipszkarton nem szigetelőanyag, tehát ez sem terhelhető folyamatosan 50°C feletti hőmérséklettel. A tűzgátló gipszkarton egy rétegben és a levegő teljes kizárásával 30 perces tűzgátlásra alkalmas, 2 rétegben 60 perces és éghetetlen szigeteléssel ellátva még hosszabb ideig képes visszatartani a tűz terjedését. Kandallók építésére azonban nem alkalmas! Amennyiben kételkedik ebben, kérjen információt a gyártótól a termék hőterhelhetőségét illetően. Összegezve: a tűzgátló gipszkarton közvetlenül nem alkalmas kandalló építésre, de a megfelelő szigeteléssel ellátva lehet vele dolgozni. A kandallóépítésre közvetlenül alkalmas anyagok: Olyan anyagokat szabad használni amelyek: tűzgátlóak, mindenféle deformálódás nélkül szigetelnek akár 900°C-os hőmérséklet esetén is, és szilárdsági, statikai tulajdonságai megfelelnek a célnak. Ilyen anyagok például: - Calcium Silicatból készült szigetelő és építő elemek, - Csillámpala alapú termékek: grenamat, vermikulit, - égetett kerámia: kályhacsempe, tömör tégla a megfelelő hőálló habarccsal falazva - samott alapú termékek - tűzálló beton https://kandalloepites.hu/termekeink/kandallo-tartozekok/epitesi-anyagok/

Minden más nem éghető anyag, amely a hagyományos építészetben használatos (mészkő, márvány, gránit, stb.) csak a megfelelő minőségű és vastagságú, a célra alkalmas szigeteléssel ellátva használható.

https://www.youtube.com/watch?v=wXN5FBgoMnk

Füstcsövek:

A ma használható füstcsövek: 0,8-1 mm vastag saválló acél vagy 2 mm vastag hőálló festékkel festett acélcsövek. A csöveknek szorosan kell illeszkedniük, úgy hogy a szükséges dilatációt minden irányba lehetővé tegyék. Minden idomtörés esetén gondoskodni kell a tisztíthatóságról, hozzáférhetőségről. A füstcsövet bilinccsel kell rögzíteni. A füstcsővel és a kéménnyel kapcsolatos érvényben lévő szabályzásokat az MSZ 845-ös szabvány tartalmazza.

Szellőzés, légrések

A kandalló felépítményt minden esetben át kell szellőztetni. Alul és felül alkalmazni kell a megfelelő keresztmetszetű szellőző nyílásokat. A szükséges méreteket a tűztér technikai adatlapján, beépítési útmutatójában közli a gyártó. Amennyiben a szükségesnél nagyobb nyílásokat készíttet, az kevésbé problémás, ha viszont alulméretezi azokat, többek között túlfűtheti a tűzteret, amely minden esetben garanciavesztéssel jár. A használati, beépítési útmutatóban megadott légréseket ki kell alakítani a kandalló tűztér beépítésekor is. Ha ezeket alulméretezi, tűzveszélyes helyzetet, teljesítmény és hatásfok csökkenést okoz, amely végső soron túlfűtést és garanciavesztést okozhat. A kandallóbetét sehol nem érintkezhet a kandalló burkolat elemeivel. A kandallóbetét körül a megfelelő méretű dilatációs légréseket kell kialakítani, azt kitömni semmivel sem szabad. A kandallóburkolat elemeit a kandallóbetétre terhelni tilos!

Fapárkány

A fapárkányt minden esetben úgy kell illeszteni a kandallóhoz, hogy ne forrósodhasson fel. A fapárkány sehol nem érintkezhet a kandalló építménnyel ha nem alkalmazz megfelelő szigetelést. A fapárkány esetében minden esetben alkalmazzuk például áthidalót elemet. Sose helyezzük a fapárkányt közvetlen a kandalló ajtaja fölé, mert annak rendkívül magas hőmérséklete könnyedén begyújthatja párkányt. A párkány alsó tűztér felüli oldalát speciális szigetelőanyagból alakítassa ki.

Friss levegő utánpótlás

A kandalló által elhasznált levegő utánpótlásáról minden esetben gondoskodni kell. A kandallót olyan helységbe telepíteni ahol a szellőzés nem megoldható tilos. A frisslevegő utánpótlás lehetséges módjai: telepített légcsatornával, fali vagy nyílászáróba szerelhető direkt vagy hővisszanyerős szellőztető berendezéssel. Berendezések a kandalló környezetében: A kandallóval közös légtérben semmilyen olyan berendezés nem üzemelhet, amely levegőt használ és annak utánpótlása nem megoldott: páraelszívó berendezés, másik kandalló vagy kályha, nyílt égésterű gázüzemű berendezés, gáztűzhely, stb. A szellőztető berendezések elektromos reteszeléséről és vagy friss levegő utánpótlásáról gondoskodni kell. Minden esetben kérje ki a helyileg illetékes hatóság, (katasztrófavédelem) kéményseprő szakember véleményét és engedélyét.

Kémény

A kandalló bekötését megelőzően minden esetben egyeztessen szakemberrel, annak használhatóságát illetően. A jelenleg érvényes szabályozások szerint kandalló üzemeltetésére alkalmasak: a, a készkémény rendszerek, b, a minősített szerelt kémények, c, saválló béléscsővel ellátott falazott téglakémények. Kandallót csak olyan kéménybe szabad kötni, amelyet a hatóság arra alkalmasnak minősített. A kéménybe csak olyan teljesítményű kandalló köthető, amilyet az előzetes vizsgálat megenged. A kémény belső átmérőjének meg kell egyeznie a beépítendő készülék füstcsőcsonk átmérőjével. Ha nagyobb a kémény az sem jó, mert könnyen túllépheti a gyártó által megadott maximális huzatértéket, amely a készülék károsodását okozza. A kisebb kémény szintén nem jó, mert elképzelhető, hogy a benne kialakuló huzat nem elegendő a kandalló biztonságos üzemeltetéséhez. A hatásos kéménymagasság minimuma: a bekötéstől mért minimum 4,5 méter! A készkémény rendszerek telepítését megelőzőn minden esetben egyeztessen szakemberrel. A kéményrendszerek gyakori hibái: a, a tisztítónyílás és a bekötőidom egy oldalon van. Ilyenkor nem lehet a kandallót szépen beépíteni, általában utólag át kell fordítani a bekötőidomot, ami koszos és költséges megoldás. b, a kondenzcsonk nincs bekötve a csatorna hálózatba. Ez utólag csak komoly bontással oldható meg. c, a tisztítónyílás olyan oldalra kerül, ahol annak hozzáférhetősége nem biztosított. Ilyenkor át kell azt fordítani, amely koszos és költséges művelet. A kéményekkel kapcsolatos érvényben lévő szabályozásokat az MSZ 845 sz. szabvány tartalmazza. Kandalló csak olyan kéménybe köthető amelybe más készülék nincs bekötve. A kandalló a kémény és a frisslevegő utánpótlás együttes rendszerének működő képességének modellezését áramlástechnikai méretezéssel lehet ellenőrizni.

Kandalló építési engedélyek

A kandalló építés jogilag minden esetben engedélyköteles. Az más kérdés, hogy például az egyszerűsített átadás esetén (300m2 alatti épületeknél) ezek a közműves átadási eljárások nem minden esetben zajlanak le. A megrendelt kéményseprőipari vizsgálat esetén a kivonuló szakember kérheti a szükséges dokumentumokat.

Milyen dokumentumok szükségesek az átadáshoz:

 • kandallós szakember kivitelezői nyilatkozata,
 • kéményes szakember kivitelezői nyilatkozata,
 • áramlástechnikai méretezés: kandalló, füstcső, frisslevegő utánpótlás
 • kémény teljesítmény nyilatkozat.

Kandalló méretezés: A kandalló tűzteret a megadott teljesítmény alapján válasszuk és ne a külső méret alapján. A rosszul megválasztott teljesítményű kandalló, már rövidtávon is működési problémákat okozhat (kattintson ide, ha részletesen szeretne olvasni a kandalló méretezésről.)

Tipikus hibák a kandallóépítéssel kapcsolatosan

 • Túl nagy teljesítményű kandallóbetét. Eredménye: fojtott üzem, rossz hatásfokú égés.
 • Kis kéménykeresztmetszet, rövid kémény: kandalló visszafüstől. A megoldás rendkívül körülményes és költséges: kémény átmérő, magasság növelés, kéményventilátor alkalmazása.
 • Szigeteletlen kéménybe kötött tűztér: a kandalló visszafüstöl. Megoldás: szigetelés.
 • Légrések elhagyása az építményben és a tűztér körül: a felépítmény sérül, a kandallóbetét károsodik. Megoldás: bontással a megfelelő méretű légrések kialakítása.
 • Légrések és szellőzőnyílások alulméretezése: a tűztér túlhevül, a kandalló tűztér elemei megsérülnek, elrepednek. Megoldás: tűztér javítása amennyiben lehetséges és a szellőzőméretek helyes megválasztása.
 • Szellőzőnyílások rossz méretezése: a felépítmény sérül, a kandallóbetét károsodik, hatásfok és teljesítmény csökkenés. Megoldás: bontással a megfelelő méretű légrések kialakítása.
 • Túl hosszú, túl sok iránytörést tartalmazó füstcsőszakasz.: erősen kondenzálódó füstcső, amely működési zavarokhoz végső esetben kéménytűz kialakulásához vezethet. Megoldás: füstcső szigetelése, vagy kiváltása a megfelelő hosszúságúra.
 • Túl hosszú frisslevegő csatorna vagy sok idomtörés a csatornában: a kandalló nem működik, visszafüstől. Megoldás: más frisslevegő bevezetési alternatíva kialakítása.
 • Működő páraelszívó berendezés a kandallóval közös térben: a kandalló visszafüstöl. Megoldás: a páraelszívó elektromos reteszelése (amikor a kandalló működik, a párelszívót nem lehet beindítani).
 • Nem megfelelő minőségű és tömegű szigetelés használata: repedések a kandalló építményen, az épület kandallóhoz közeli falain és mennyezetén. Megoldás: bontás és a szigetelés.
 • Nem a kandallóépítéshez alkalmas anyagok használata: repedések a kandalló építményen. Megoldás: bontás és szigetelés.