Kandalló blog

Kandalló beépítés, szigetelés - gyakori hibák, engedélyek, titkos módszerek

2021.04.19 15:08
Kandalló beépítés, szigetelés - gyakori hibák, engedélyek, titkos módszerek

Az ebben a cikkben olvasható információk a kandallóépítés szabályairól. Ezek ajánlások a teljesség igénye nélkül. Konkrét kandallótípusok esetében minden esetben kövesse a gyártó és forgalmazó előírásait. A kandalló építést minden esetben bízza szakemberre! Amennyiben kandalló építést szeretne rendelni, erről a szolgáltatásunkról ide kattintva tud tájékozódni!

Titkok a kandallóépítéssel kapcsolatosan:

Sokszor hallani, hogy a kandallóépítéssel foglalkozó cégek takargatják az információt, nem árulják el a szakmai titkokat, mert ha kiderül, hogy nincsenek is ilyen szakmai fogások, a vállalkozó nem kérhet extra pénzt a kandalló megépítéséért. Ezt a legegyszerűbben úgy tudom megcáfolni, hogy az általam árusított kandalló tűzterekhez cégünk mellékel részletes beépítési útmutatót. A beépítési útmutatóban az is le van írva, hogy garanciális szolgáltatás csak abban az esetben érvényesíthető, ha készüléket szakember építette be.

Szabványban rögzített kandallóépítési szabály:

A beépítési útmutatóban szerepel, hogy a kéményekkel kapcsolatos, érvényben lévő szabályozásokat az MSZ 845-ös szabvány tartalmazza. A szabványhoz bárki hozzáférhet, sőt elősírásai kötelezők. Tehát titkok nincsenek, csak szabályok. A kandallókat forgalmazó cégek már az összes kandalló építéshez szükséges segédanyagot is árusítják. Ezeknek a cégeknek érdeke az információ szolgáltatás, mert az értékesítésből származik profitjuk. Tehát titkok nincsenek, szabályok vannak.

Ki építhet kandallót?

Kandallót építeni bárki tud, akinek van elegendő türelme, alapvető építőipari készségel, pár egyszerű szerszáma, és aki kiismeri magát a felhasználandó anyagok vonatkozásában. Egy dolgot nem szabad elfelejteni:

A kandalló veszélyes üzem!

A hibás kivitelezés eredménye épülettűz, anyagi károk és személyi sérülések lehetnek. Tehát a kandalló építés kicsit olyan, mint a honlap készítés: ahhoz mindenki ért. Mindenkinek van ismerőse, rokona aki már épített egy remek kandallót, vagy olyan kapcsolata ki már látta hogyan csinálják. Az más kérdés, hogy a hatóságok ezt máshogy gondolják.

Hivatalosan kandallót ma olyan személy építhet aki, rendelkezik kandallóépítő szakmunkás bizonyítvánnyal, a munkájáról kivitelezői nyilatkozatot ad és számlaképes.

A kandallóépítés szakma, melynek alapvető fogásait szakmunkásképzés keretein belül lehet elsajátítani (és most megértem, hogy felhördülnek a mai Okj-s képzések színvonala miatt, teljesen igazuk van), és sok-sok éves gyakorlással, építéssel, tapasztalattal lehet tökéletesre fejleszteni. Kandallót ma mindenki épít, a kőműves szakembertől, a kéményseprőn át a tűzoltóig. Érthető, ha az imént említett szakemberek olcsóbban dolgoznak számla nélkül, munkaidejük után vagy szabadidejükben, mint egy szakképzett vállalkozó, aki kivitelezői nyilatkozattal és számlával dolgozik. A kérdés csak az, hogy pár tízezer forintért rábízza e családja biztonságát egy kevésbe képzett szakemberre, aki számla és így felelősség nélkül dolgozik.

Milyen építőanyagok használhatók kandalló építéshez?

Sokszor halljuk: „Nem értem mi kerül ezen ennyibe, amikor összedobálnak pár Ytongot és kész. Az egész nem kerül 40.000 forintba, tőlem pedig 250.000 Ft-ot kért a „szaki”.” Ha valaki simán Ytongól építkezik, akkor valóban sok a 250.000 Ft. Főleg ha a „szaki” nem veszi fel a telefont a későbbiekben, amikor szét akar esni nappalija dísze. A kandalló építéshez olyan anyagokat kell használni, amely tűzgátló és szigetelő anyag is egyben, abban a hőmérsékleti tartományban ahol a kandalló üzemel. (A hangsúly a kiemelt részen, a hőmérsékleti tartományon van.) Az Ytong rendkívül jó szigetelő tulajdonságú falazóelem, csak nem abban a hőmérsékleti tartományban ahol a kandalló működik. Aki már bontott Ytongból készült kandallót, annak abban az örömteli élményben volt része, hogy azt gyakorlatilag a körmével is elvégezheti. Ez azért lehet, mert tartósan 100°C-os hőmérsékleten az Ytong elveszti a szilárdságát. A kandalló felületi hőmérséklete többszöröse az imént említett értéknek. Ezt Ön is ellenőrizheti, ha felhívja a terméket gyártó céget és a falazóelem hőterhelhetőségéről információt kér. Tehát az Ytong jól használható falazóelem, kiváló szigetelési tulajdonságokkal, de nem alkalmas kandallóépítésre közvetlenül. Amennyiben az Ytong falat megfelelően elszigeteljük a kandallóbetéttől, és ezzel biztosítjuk annak normál hőmérsékletét, akkor szabad kandalló építéshez felhasználni.

A tűzgátló gipszkarton

Bár sokan tűzálló gipszkartonnak nevezik, de ez a megfogalmazás helytelen. A tűzgátló gipszkarton a benne lévő vízkristályok miatt alkalmas tűzgátlásra. A tűzgátlás: meggátolja a tűz terjedését egy alkalommal. Aztán „kuka”. A tűzgátló gipszkarton nem szigetelőanyag, tehát ez sem terhelhető folyamatosan 50°C feletti hőmérséklettel. A tűzgátló gipszkarton egy rétegben és a levegő teljes kizárásával 30 perces tűzgátlásra alkalmas, 2 rétegben 60 perces és éghetetlen szigeteléssel ellátva még hosszabb ideig képes visszatartani a tűz terjedését. Kandallók építésére azonban nem alkalmas! Amennyiben kételkedik ebben, kérjen információt a gyártótól a termék hőterhelhetőségét illetően. Összegezve: a tűzgátló gipszkarton közvetlenül nem alkalmas kandalló építésre, de a megfelelő szigeteléssel ellátva lehet vele dolgozni. A kandallóépítésre közvetlenül alkalmas anyagok: Olyan anyagokat szabad használni amelyek: tűzgátlóak, mindenféle deformálódás nélkül szigetelnek akár 900°C-os hőmérséklet esetén is, és szilárdsági, statikai tulajdonságai megfelelnek a célnak. Ilyen anyagok például: - Calcium Silicatból készült szigetelő és építő elemek, - Csillámpala alapú termékek: grenamat, vermikulit, - égetett kerámia: kályhacsempe, tömör tégla a megfelelő hőálló habarccsal falazva - samott alapú termékek - tűzálló beton https://kandalloepites.hu/termekeink/kandallo-tartozekok/epitesi-anyagok/ Minden más nem éghető anyag, amely a hagyományos építészetben használatos (mészkő, márvány, gránit, stb.) csak a megfelelő minőségű és vastagságú, a célra alkalmas szigeteléssel ellátva használható.

[product_categories columns="3" number="0" parent="131"]

Füstcsövek:

A ma használható füstcsövek: 0,8-1 mm vastag saválló acél vagy 2 mm vastag hőálló festékkel festett acélcsövek. A csöveknek szorosan kell illeszkedniük, úgy hogy a szükséges dilatációt minden irányba lehetővé tegyék. Minden idomtörés esetén gondoskodni kell a tisztíthatóságról, hozzáférhetőségről. A füstcsövet bilinccsel kell rögzíteni. A füstcsővel és a kéménnyel kapcsolatos érvényben lévő szabályzásokat az MSZ 845-ös szabvány tartalmazza.

Szellőzés, légrések

A kandalló felépítményt minden esetben át kell szellőztetni. Alul és felül alkalmazni kell a megfelelő keresztmetszetű szellőző nyílásokat. A szükséges méreteket a tűztér technikai adatlapján, beépítési útmutatójában közli a gyártó. Amennyiben a szükségesnél nagyobb nyílásokat készíttet, az kevésbé problémás, ha viszont alulméretezi azokat, többek között túlfűtheti a tűzteret, amely minden esetben garanciavesztéssel jár. A használati, beépítési útmutatóban megadott légréseket ki kell alakítani a kandalló tűztér beépítésekor is. Ha ezeket alulméretezi, tűzveszélyes helyzetet, teljesítmény és hatásfok csökkenést okoz, amely végső soron túlfűtést és garanciavesztést okozhat. A kandallóbetét sehol nem érintkezhet a kandalló burkolat elemeivel. A kandallóbetét körül a megfelelő méretű dilatációs légréseket kell kialakítani, azt kitömni semmivel sem szabad. A kandallóburkolat elemeit a kandallóbetétre terhelni tilos!

A kandalló környezete

A kandalló környezetében nem lehetnek éghető anyagok. Ez vonatkozik a kandalló építmény üvegezett és az üvegfelület nélküli oldalara, a padlóra és a mennyezetre is. A konkrét értékeket a beépítendő kandallótípus használati útmutatójában talál. A megfelelő szigeteléssel ellátott, üvegfelület nélküli oldalak védőtávolsága minimum 20 cm az éghető anyagoktól. Az üveges felületek védőtávolsága 150-200 cm. A falakat, teherviselő elemeket megfelelő szigetelés alkalmazásával kell óvni a túlzott hőterheléstől. Az éghető padlót (parketta) a megfelelő védelemmel kell ellátni, vagy kiváltani. A melegre érzékeny készülékeket például TV, hangrendszer, számítógép, stb. minimum távolsága haladja meg az 1 métert. A kandalló mögötti falakban ne legyen semmilyen gépészeti komponens, illetve amennyiben az nem elkerülhető, alkalmazzon a normál körülmények esetén használatos szigetelőrétegnél nagyobb vastagságot. Könnyűszerkezetes és faház, illetve fafödémmel készített szilárd falazatú épületek esetén a gyúlékony részeket (akár falak, mennyezet) ki kell váltani, a védőtávolságokat megduplázni. Éghető anyagból készült épületek esetén minden esetben kérje szakember segítségét!!!

A kandalló alapzata

A kandalló alapzata megfelelően teherviselő és hőálló legyen. A parkettára, laminált padlóra, padlószőnyegre nem szabad kandallót telepíteni. Padlófűtés és egyéb gépészeti vezeték ne legyen a kandalló alatti alaptestben. Célszerű a lépésálló szigetelést elhagyni a kandalló építmény alatti részben, vagy megoldani azt, hogy az estrich vagy aljzatbeton réteg a szerelőbetonra tudjon terhelni.

Fapárkány

A fapárkányt minden esetben úgy kell illeszteni a kandallóhoz, hogy ne forrósodhasson fel. A fapárkány sehol nem érintkezhet a kandalló építménnyel ha nem alkalmazz megfelelő szigetelést. A fapárkány esetében minden esetben alkalmazzuk például áthidalót elemet. Sose helyezzük a fapárkányt közvetlen a kandalló ajtaja fölé, mert annak rendkívül magas hőmérséklete könnyedén begyújthatja párkányt. A párkány alsó tűztér felüli oldalát speciális szigetelőanyagból alakítassa ki.

Friss levegő utánpótlás

A kandalló által elhasznált levegő utánpótlásáról minden esetben gondoskodni kell. A kandallót olyan helységbe telepíteni ahol a szellőzés nem megoldható tilos. A frisslevegő utánpótlás lehetséges módjai: telepített légcsatornával, fali vagy nyílászáróba szerelhető direkt vagy hővisszanyerős szellőztető berendezéssel. Berendezések a kandalló környezetében: A kandallóval közös légtérben semmilyen olyan berendezés nem üzemelhet, amely levegőt használ és annak utánpótlása nem megoldott: páraelszívó berendezés, másik kandalló vagy kályha, nyílt égésterű gázüzemű berendezés, gáztűzhely, stb. A szellőztető berendezések elektromos reteszeléséről és vagy friss levegő utánpótlásáról gondoskodni kell. Minden esetben kérje ki a helyileg illetékes hatóság, (katasztrófavédelem) kéményseprő szakember véleményét és engedélyét.

Kémény

A kandalló bekötését megelőzően minden esetben egyeztessen szakemberrel, annak használhatóságát illetően. A jelenleg érvényes szabályozások szerint kandalló üzemeltetésére alkalmasak: a, a készkémény rendszerek, b, a minősített szerelt kémények, c, saválló béléscsővel ellátott falazott téglakémények. Kandallót csak olyan kéménybe szabad kötni, amelyet a hatóság arra alkalmasnak minősített. A kéménybe csak olyan teljesítményű kandalló köthető, amilyet az előzetes vizsgálat megenged. A kémény belső átmérőjének meg kell egyeznie a beépítendő készülék füstcsőcsonk átmérőjével. Ha nagyobb a kémény az sem jó, mert könnyen túllépheti a gyártó által megadott maximális huzatértéket, amely a készülék károsodását okozza. A kisebb kémény szintén nem jó, mert elképzelhető, hogy a benne kialakuló huzat nem elegendő a kandalló biztonságos üzemeltetéséhez. A hatásos kéménymagasság minimuma: a bekötéstől mért minimum 4,5 méter! A készkémény rendszerek telepítését megelőzőn minden esetben egyeztessen szakemberrel. A kéményrendszerek gyakori hibái: a, a tisztítónyílás és a bekötőidom egy oldalon van. Ilyenkor nem lehet a kandallót szépen beépíteni, általában utólag át kell fordítani a bekötőidomot, ami  koszos és költséges megoldás. b, a kondenzcsonk nincs bekötve a csatorna hálózatba. Ez utólag csak komoly bontással oldható meg. c, a tisztítónyílás olyan oldalra kerül, ahol annak hozzáférhetősége nem biztosított. Ilyenkor át kell azt fordítani, amely koszos és költséges művelet. A kéményekkel kapcsolatos érvényben lévő szabályozásokat az MSZ 845 sz. szabvány tartalmazza. Kandalló csak olyan kéménybe köthető amelybe más készülék nincs bekötve. A kandalló a kémény és a frisslevegő utánpótlás együttes rendszerének működő képességének modellezését áramlástechnikai méretezéssel lehet ellenőrizni.

Kandalló építési engedélyek

A kandalló építés jogilag minden esetben engedélyköteles. Az más kérdés, hogy például az egyszerűsített átadás esetén (300m2 alatti épületeknél) ezek a közműves átadási eljárások nem minden esetben zajlanak le. A megrendelt kéményseprőipari vizsgálat esetén a kivonuló szakember kérheti a szükséges dokumentumokat.

Milyen dokumentumok szükségesek az átadáshoz:

 • kandallós szakember kivitelezői nyilatkozata,
 • kéményes szakember kivitelezői nyilatkozata,
 • áramlástechnikai méretezés: kandalló, füstcső, frisslevegő utánpótlás
 • kémény teljesítmény nyilatkozat.

Kandalló méretezés: A kandalló tűzteret a megadott teljesítmény alapján válasszuk és ne a külső méret alapján. A rosszul megválasztott teljesítményű kandalló, már rövidtávon is működési problémákat okozhat (kattintson ide, ha részletesen szeretne olvasni a kandalló méretezésről.)

Tipikus hibák a kandallóépítéssel kapcsolatosan

 • Túl nagy teljesítményű kandallóbetét. Eredménye: fojtott üzem, rossz hatásfokú égés.
 • Kis kéménykeresztmetszet, rövid kémény: kandalló visszafüstől. A megoldás rendkívül körülményes és költséges: kémény átmérő, magasság növelés, kéményventilátor alkalmazása.
 • Szigeteletlen kéménybe kötött tűztér: a kandalló visszafüstöl. Megoldás: szigetelés.
 • Légrések elhagyása az építményben és a tűztér körül: a felépítmény sérül, a kandallóbetét károsodik. Megoldás: bontással a megfelelő méretű légrések kialakítása.
 • Légrések és szellőzőnyílások alulméretezése: a tűztér túlhevül, a kandalló tűztér elemei megsérülnek, elrepednek. Megoldás: tűztér javítása amennyiben lehetséges és a szellőzőméretek helyes megválasztása.
 • Szellőzőnyílások rossz méretezése: a felépítmény sérül, a kandallóbetét károsodik, hatásfok és teljesítmény csökkenés. Megoldás: bontással a megfelelő méretű légrések kialakítása.
 • Túl hosszú, túl sok iránytörést tartalmazó füstcsőszakasz.: erősen kondenzálódó füstcső, amely működési zavarokhoz végső esetben kéménytűz kialakulásához vezethet. Megoldás: füstcső szigetelése, vagy kiváltása a megfelelő hosszúságúra.
 • Túl hosszú frisslevegő csatorna vagy sok idomtörés a csatornában: a kandalló nem működik, visszafüstől. Megoldás: más frisslevegő bevezetési alternatíva kialakítása.
 • Működő páraelszívó berendezés a kandallóval közös térben: a kandalló visszafüstöl. Megoldás: a páraelszívó elektromos reteszelése (amikor a kandalló működik, a párelszívót nem lehet beindítani).
 • Nem megfelelő minőségű és tömegű szigetelés használata: repedések a kandalló építményen, az épület kandallóhoz közeli falain és mennyezetén. Megoldás: bontás és a szigetelés.
 • Nem a kandallóépítéshez alkalmas anyagok használata: repedések a kandalló építményen. Megoldás: bontás és szigetelés.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=wXN5FBgoMnk[/embedyt]