" /> Kandalló méretezés, megfelelő kandalló teljesítmény választá
 
Kandalló blog

Kandalló méretezés, megfelelő kandalló teljesítmény választás​​

2021.04.20 13:51
Kandalló méretezés, megfelelő kandalló teljesítmény választás​​

Valószínű, hogy első benyomását a kandallókról Ön is egy filmből, egy fotóról vagy egy kedves ismerősénél látott kandalló alapján szerezte. Olyat, vagy hasonlót szeretne, és nem foglalkozik azzal,  konkrétan milyen tűztérre van szükség az adott körülmények között. Ezért rendkívül fontos a megfelelő kandalló méretezés, a megfelelő kandalló teljesítmény és típus megválasztása.

Kandalló méretezés, avagy a méret igenis lényeges

A kandalló burkolat kivitele megjelenése, a felhasznált anyagok mind-mind kedveznek az alkotói szabadság elveinek, azonban a konkrét kandallóbetét kiválasztásakor figyelembe kel vennie egy fontos adottságot: a kandalló névleges teljesítményét.

Nagyobb méret, nagyobb teljesítmény?

Alapvetően hibás elgondolás, ha szeretne egy jó nagy teljesítményű kandallót, vagy szeretne egy szimplán jó nagy kandalló tűzteret. A kandalló tűztér teljesítményét minden esetben a helyszín adottságainak megfelelően és a hőigény pontos ismerete alapján szakember tudja meghatározni. Gyakran előfordul, hogy valaki beleszeret egy adott méretű tűztérbe. Az esetek nagy többségében igaz:

A nagyobb égéstér nagyobb teljesítményű (terhelhetőségű)

Mi a probléma a túl nagy teljesítményű kandallóbetéttel?

Nézzük meg egy konkrét példán. János szeretett volna egy 78 cm széles tűzteret (Nem a külső méret hanem az égéstér tényleges mérete a mérvadó. Vannak tűzterek amelyeknek csak frontfelülete nagy, maga az égéstér kicsi.) A nappalija 40 négyzetméter a háza jól szigetelt. A kandalló teljesítménye magasabb mint az egész épület hőigénye. János ragaszkodott az elképzeléséhez, a kandalló elkészült. Begyújt, a kandalló szépen ég, de hamar túl melege lesz. Ezért lefojtja a tüzet. Ennek azonban hosszú távon az lesz a következménye, hogy csak pislákol a láng. Leszabályozott pislákoló égés esetén, a tűztér hőmérséklete csökken. A magas kandalló égéstér hőmérséklet azonban a jó működés alapja. A kandalló, az üveg és a kémény is kormos, kátrányos lesz, ha nem elég meleg a tűztér. Ami kátrányos az viszont büdös. Amikor János ajtót nyit, és lanyha tűz ég a kandallóban, az befüstöli a helyiséget. A kátrány előbb utóbb meggyullad és a kandallóban, kéményben beindul egy rendkívül kártékony és veszélyes koromégési folyamat, ami akár épülettűzhöz is vezethet. A helyesen megválasztott kandalló égéstér (méretű, teljesítmény) esetén ez mind elkerülhető lett volna. Amennyiben jól választ, a kandallóban képződő lerakódások a veszélyes szint alá csökkenek, nagyon szép lángképben gyönyörködhet, biztonságosan üzemeltetheti kandallóját, és pont olyan meleg lesz amilyet szeretne.

Az Ön házának megfelelő teljesítményű kandalló

Mielőtt kandalló tűzteret vagy kályhát választana, hívja fel cégünket, és kérjen ingyenes tanácsadást, melynek során háza adottságainak és az Ön igényeinek figyelembe vételével a legmegfelelőbb tűzteret tudjuk ajánlani Önnek, ami lehet, hogy még olcsóbb lesz, mint amit Ön választott volna. Hívja most: