" /> Kandalló karbantartás, kandalló tisztítás a hosszabb élettar
 
Kandalló blog

Kandalló karbantartás, kandalló tisztítás

2021.04.20 15:29
Kandalló karbantartás, kandalló tisztítás

A kandalló karbantartás fontos, évenként elvégzendő feladat. Vannak amit Ön is el tud végezni, és van amit érdemes mindenképpen szakemberre bízni.

A kandallóval karbantartás két fontos része:

A kandalló karbantartás az azt végző személy alapján szintén két csoportba sorolható:

  • szakember által elvégzendő munkák
  • az Ön által is elvégezhető munkák

A kémény ellenőrzése és karbantartása a katasztrófavédelmi szakhatóság évenkénti kötelezettsége. Amennyiben valamilyen okból Önöknél elmaradt az éves vizsgálat, jelezzék a szakhatóság ügyfélszolgálatán. A szakember az éves ellenőrzés során többek között megvizsgálja a kéménycső átjárhatóságát, a kémény belső falán lévő lerakódásokat, valamint a koromzsákban lévő szennyeződéseket. A tisztítónyílást kinyitva eltávolítják a benne lévő szennyeződést. A szennyeződés minőségéből és mennyiségéből következtetni lehet a tüzelőanyag, illetve az égési folyamatok minőségére.

  • ha kis mennyiségű, finom hamut találnak a koromzsákban, ebből arra következtethetnek, hogy a tüzelőanyag száraz és valószínűleg jó minőségű.
  • ha nagy mennyiségű faszénre emlékeztető ( 5-10 mm-es szemcsenagyság) szennyeződést találnak, akkor biztos, hogy valami nincs rendben.

Utóbbi esetben mellőzze az eddig használt tüzelőanyagot, és mindenképpen kérje szakember segítségét! Ha saját maga tisztította ki a kémény koromzsákját, tartson meg egy kis adagot, hogy a kéményseprő szakember éves kötelező ellenőrzései során megmutathassa neki.

A füstcső tisztítása

A kandalló karbantartás fontos része a tűzteret és a kéményt összekötő füstcső tisztítása. Ennek átnézését, elvégzését szintén évente el kell végezni. Ezt a munkafázist érdemes szakemberre bízni. A tisztítást, a füstcsövön lévő tisztítónyíláson keresztül, egy speciálisan erre a célra készített, a füstcsőével megegyező átmérőjű kefével végezhetik el. Nem minden kandalló füstcsövön található ilyen tisztító nyílás. Ez esetben a kandallón belül lehet a kefét a füstcsőbe vezetni és kitakarítani azt.

Kandalló tűztér karbantartás

A kandalló tűzterek felhasználói karbantartását, az egyes gyártmányok használati útmutatójában található, irányadó utasítások szerint kell elvégezni. A leggyakrabban ajánlott, a felhasználó által elvégzendő kandalló karbantartási tevékenységek:

  • a teljes kandalló tűztér kiporszívózása kandalló porszívó segítségével,
  • a lángterelő (deflektor) kiszerelése, tisztítása és visszaszerelése.

Minden évben minimum egyszer ellenőrizze és tisztítsa meg a külső levegő bevezető csatorna külső falon lévő rácsát. Ha fali vagy nyílászáróba szerelt légbevezetőt építettek ki, annak a rácsát, illetve működőképességet időközönként szintén ellenőrizni kell. A komolyabb tisztítási munkákat célszerűbb szakemberre bízni. Ezeknél a munkáknál szükség lehet a kandalló tűztér szétszerelésére is.

A szezonban folyamatosan elvégzendő egyéb felhasználói karbantartási munkák

Tartsa mindig tisztán a hamuládát! Egyes tűztereknél a már majdnem tele lévő hamuláda is elzárja az elsődleges égési levegő útját, és adott esetben a hamurács torzulását, deformálódását is okozhatja. A hamuládát kivéve annak környezetét is tisztítsa ki!

A kandallóüveg tisztán tartása

A kandallóüveget csak kihűlt állapotban tisztítása!

Enyhébb szennyeződést megtisztíthatja hamuval is. Egy puha hamuba mártott ronggyal óvatosan le tudjuk tisztítani az üvegen lévő enyhébb szennyeződéseket. A komolyabb szennyeződéshez használjon kimondottan a kandalló üvegének tisztítására alkalmas: kandallóüveg tisztító szert. A tisztítószert inkább egy rongyra, illetve papírtörlőre fújja, és úgy vigye a felületre, nehogy az üvegről lefolyó tisztítószer károsítsa a kandalló alkatrészeit! A kandalló tűztér külső részeinek tisztítását szintén csak kihűlt állapotban végezze! A fém részek tisztítására csak semleges kémhatású tisztítószert használjon, és csak olyat, amivel az adott festett fém felületet tisztítani szabad!