" /> Kandallók biztonságos használata
 
Kandalló blog

Kandallók biztonságos használata

2021.04.20 15:11
Kandallók biztonságos használata

Amennyiben korszerű, szakszerűen kivitelezett, biztonságos kandalló tűztere van, amelyet rendeltetésszerűen használ, és amelyet rendszeresen és módszeresen karbantart, úgy nem valószínű, hogy bármilyen vészhelyzettel találkozna. Régebbi, elavult, hibásan megépített és bekötött, rosszul használt és nem karbantartott kandallók esetén az alábbi jelenségek bármelyikével találkozhat.

1. Koromégés

A kandalló tűztérben, füstcsőben és a kéményben lerakódott korom olyan mennyiségben halmozódott fel, amely bizonyos körülmények esetén (magasabb hőmérséklet, több levegő) meggyullad. Ez egy lassú, magas hőmérsékletű folyamat. A koromégés okozója szinte minden esetben a nedves vagy nem megfelelő tüzelőanyag, ritkább esetekben, kivitelezési vagy tervezési hiba. Ilyen lehet a túl hosszú füstcső vagy a szigetelés nélküli kémény. (Hatékony égésterek esetén a füstcső szakaszt érdemes a lehető legrövidebbre venni, és a kéményt szigetelni.)

A koromégés következménye

A koromégés miatt

  • eltorzulhat a kandalló tűztér,
  • korrodálódhat a füstcső,
  • a kéménytesten végzetes sérülés alakulhat ki,
  • épülettűz keletkezhet.

Hogyan kerülheti el a koromégést?

Hatékony kandalló tűztér választással, szakszerű, átgondolt tervezéssel és kivitelezéssel, az éves karbantartások elvégzésével.

2. Fagáz robbanás

A fagáz képződéséhez nem szükséges oxigén jelenléte az égéstérben. Vagyis fagáz egy bizonyos hőmérsékleten aktív láng jelenléte nélkül is képződik. Amint nagyobb mennyiségű levegővel lép reakcióba felrobban. A képződő fagáz mennyisége a fajlagos felület függvénye. Leggyakrabban erősen fojtott kandallók esetén, vagy a hamuba szórt fűrészpor esetén keletkezik.

A fagáz robbanás következménye

A fagáz robbanás következménye lehet:

  • kitört kandalló üveg,
  • kifújt tömítőzsinór
  • nagy ijedelem.

Hogyan kerülheti el a fagáz robbanást?

A fagáz robbanás elkerüléséhez a, a kandallóban mindig égjen „aktív” láng b, a pislákoló tűzre vagy parázsba soha ne szórjon fűrészkort, gallyakat, vagy a fabrikett maradékát, tehát nagy fajlagos felületű tüzelőanyagot.

3. Kellemetlen szag

A kandalló használatával bizonyos szagok együtt járnak. Kellemetlen szaga azonban a koromnak és a kátránynak van. Akkor érezhet ilyen kellemetlen szagokat, ha a, nedves tüzelőanyagot használ b, a készülékben az égési hatásfok és hőmérséklet alacsony (például túlságosan fojtott a tűz).

Ha kellemetlen szagot érez:

a, vizsgálja meg a tüzelőanyag nedvességtartalmát, b, nézzen utána, hogy az útmutatónak megfelelően használja-e a készüléket. Ha ezek rendben vannak, mégis kellemetlen szagot érez, hívjon szakembert.

4. Füstmérgezés

A füstmérgezés kandallók esetén kifejezetten ritka jelenség. Akkor fordulhat elő, ha

  • a kandalló ajtaja nyitva marad,
  • rendkívüli füstgáz visszaáramlás tapasztalható a kémény irányából (adott szélviszonyok esetén),
  • a szükségesnél kisebb alkalmazott kéménykeresztmetszet.

A füstmérgezés elkerülése

Bármilyen visszaáramlást tapasztal a kéményből (süvít be a szél), várjon, vagy először melegítse fel a kéményt kevés újságpapír elégetésével. A nem teljesen zárt kandalló tűztereket, kialakított égési levegő bevezető csatorna mellet se üzemeltesse szagelszívó vagy központi porszívó használata esetén!

5. Szénmonoxid mérgezés

Hallani széndioxid mérgezésről, de a mai korszerű készülékek és szigorú követelményrendszerek esetén ezek ritkán fordulnak elő. A modern jó minőségű kandallók teljesen zártak, a levegőt nem a szobából, hanem kültérről kapják, így a széndioxid helyiségbe kerülése elég valószínűtlen. Egyszerűbb, régóta üzemelő kandallók esetén szén monoxid mérgezés csak füstmérgezéssel együtt fordulhat elő. A tisztán szénmonoxid mérgezés csak akkor fordulhat elő, ha kandalló által elhasznált levegő miatt, a helységben vákuum keletkezik. A kialakult alacsony nyomású tér esetén az adott légtérben lévő, nyílt égésterű készülék égésterméke a lakásba kerül. Ez nagyon veszélyes szituáció.

Szénmonoxid mérgezés elkerülése:

Megfelelő levegő utánpótlás kialakítása, a készülék korszerűbbre cserélése. Korszerű kandalló tűzterek beszerzésével, szakszerű beépítésével, és rendszeres karbantartással a fenti veszélyek fel sem merülhetnek.

Biztonságos kandalló az Ön otthonában

Mielőtt kandalló tűzteret vagy kályhát választana, hívja fel cégünket, és kérjen ingyenes tanácsadást, melynek során az Ön igényeinek megfelelő legbiztonságosabb tűzteret tudjuk ajánlani. Hívja most: