" /> Jó kandalló vagy a legjobb kandalló az Ön házába
 
Kandalló blog

Jó kandalló vagy a legjobb kandalló az Ön házába

2021.04.19 15:32
Jó kandalló vagy a legjobb kandalló az Ön házába

Első pillantásra gondolhatja azt, hogy a legjobb kandalló csak szubjektív fogalom. Hiszen kinek ez, kinek az a legjobb. Ebben van igazság. Nincs értelme azon vitázni, hogy egy sarok, egy panoráma, vagy egy kétoldalas kandalló a legjobb. Ezek a külső megjelenéssel kapcsolatos jellemzők ugyanis valóban szubjektív megítélés alá esnek. Vannak azonban olyan objektív jellemzők, amelyek minden kandallót jellemeznek, és amelynek alapján igenis össze lehet hasonlítani kandallókat, és el lehet eldönteni, hogy melyik a legjobb.

A jó kandallóban kevés tűzifa is kellemes meleg környezetet teremt, ráadásul olcsóbb a használata. Ritkán kell a tűzre raknia, sokáig tartja a parazsat, egyszerű tisztítani. Komfortos hőérzet szempontjából: egységes a teljesítmény leadása. Nem fenyegeti a családot semmilyen mérgezési veszély. Kevésbé kormozódó üveg, egyszerű tisztítás. Nézzük meg részletesen, hogy milyen funkciók biztosítják ezeket a jellemzőket.

A legjobb kandalló legfontosabb jellemzői

 • Biztonságos
 • Takarékos, hatékony
 • Jól szabályozott
 • Környezetbarát

Nézzük meg ezeket a szempontokat részletesebben is.

1. A legjobb kandalló biztonságos

Mitől biztonságos egy kandalló?

 • Ha a készüléket éjjel vagy akár nap közben is felügyelet nélkül tud hagyni, anélkül, hogy szénmonoxid vagy füstmérgezést kapna bárki a családból.
 • Ha nem okoz égési sérüléseket kezelése közben.
 • Ha nem okoz tüzet a házban.

Milyen funkciók jelentik a kandallóban a biztonságot?

a, Rendelkezik külső levegő bevezetéssel és zárt égésterű. Ez biztosítja a széndioxid és füstgáz mérgezés elkerülését.

b, Gyártmány minőség, konstrukció. Az acél samott kandalló égéstér – mivel hegesztett konstrukció –, általában biztonságosabb, mint az egyes elemek ragasztásával és/vagy csavarkötéssel rögzített öntvény elemes változatok.

c, Ha az égéstér az ajtónyílásnál alacsonyabban van. Így kevésbe pattan ki a szikra, égő fadarab, ez a biztonságosabb változat.

d, Van a kandallónak ajtónyitó kilincse? Néhány gyártó leszedhető kilincset ad a készülékhez, ami általában nem is tud a helyén maradni. Minden kandallóra rakáskor rá kell helyezni a kulcsot és kitenni magát az égési sérülések veszélyének. A kilincs olyan tartozék, mint az autó kereke: nélküle körülményes és veszélyesebb a használat.

e, Jól karbantartható. A kandalló kényelmesen tisztítható, elkerülve az esetleges koromégési szituációkat.

f, Nem igényel külső energiát. A vízteres és pelletes készülékek egy esetleges áramszünet esetén nem használhatók. Rendkívül előnyös, ha van egy olyan fűtési alternatívája, amihez a tüzelőanyagon kívül semmire sincs szükségünk.

2. A legjobb kandalló takarékos

Ez rendkívül fontos szempont, hiszen a fűtési költség viszi a legtöbb pénzt a „rezsi” összetevőiből. Ha a kandalló takarékos, a rá költött összeg megtérülhet. Ha megéri használni, használni fogja és működik a megtakarítás, ha nem, akkor hidegen fog állni, és sose térül meg a belé fektetett pénze.

Mitől lesz egy tűztér takarékos?

A kandalló akkor takarékos, ha hatékony. A hatékonyság (hatásfok) mérőeszköze: ha eléget benne 1 kg fát, milyen meleg lesz tőle? Ha a kandalló hatékony (hatásfoka magas), meleg lesz a lakásban. Kevesebb meleg füstöl el a kéményen, azaz nem a csillagos eget fűti. A 80% hatásfok azt jelenti, hogy a tűzifában rendelkezésre álló energia 80%-át tudjuk hasznosítani. Sajnos több gyártó magasabb hatásfokot ad meg a tűztérre, mint a valóságos. Ha biztos akar lenni a jó hatásfokban, amelyek minősítettek, és ha lehet több Európai szabványnak is megfelelnek (BImschv-stufe 2 vagy 15a B-V). A minősítésen túl az alábbi technikai jellemzők utalhatnak magasabb hatásfokra:

 • samott vagy kerámia égéstér,
 • másodlagos, harmadlagos égési folyamatok,
 • füstgyűjtő és az abban elhelyezett füstgázos hőcserélő,
 • szimpla és dupla deflektor

3. A legjobb kandalló a legjobban szabályozható

A megfelelő szabályozhatóság különbözteti meg igazán a jó és az átlagos kandalló tűztér konstrukciót. A „rosszabb” kandalló az égési levegő szabályzó állásától függetlenül, mindig nagy lánggal ég. Rárakás után a fa gyorsan leég és hirtelen emeli a helység hőmérsékletét. A kandallós helységben szauna lesz, a többi a normál hőmérsékletű helységben viszont fázni fog a jelentős hőmérséklet különbség miatt. A jó kandalló pontosan szabályozható, a láng erőssége a levegőszabályzó karok beállításának megfelelő. Ha leszabályozza, kis lánggal ég, ha többlet levegőt ad, azaz nyitja a szabályzót, akkor a láng intenzitása nő. A kandalló, ha kell, lassan ég, hosszú órákig elnyújtva (ehhez parázságy kell), ha kell intenzíven, de mindkét esetben kéményveszteség nélkül. Mindig annyi teljesítményt ad le, mint amilyen beállítás értéke, azaz amennyit épen igényel. A legjobb kandalló tűztereknél a névleges teljesítményt tól-ig határokkal adják meg. Például : 4-9 kW azt jelenti, hogy 4-9 kW között fokozatmentesen beállítható a leadott teljesítmény a szabályzó karokkal. Mennyit igényel az Ön háza? Normál esetben annyit, amekkora az épület hővesztesége. Másszóval annyit, ami ahhoz kell, hogy a hőmérséklet állandó és komfortos legyen. A legpontosabb szabályozású készülékek két külön szabályzóval rendelkeznek, így külön szabályozhatjuk a begyújtási fázist és a lassú égés intenzitását.

4. A legjobb kandalló környezetbarát

Napjainkban ez egyre fontosabb szempont. Sok hazánkban kapható gyártmány illetve típus nem értékesíthető fejlettebb országokban a magas szénmonoxid és porkibocsátás miatt. Mitől környezetbarát egy kandalló

 • általában samott vagy kerámia betétes, mert abban magasabb az égési hőmérséklet és tökéletesebb az égés minősége.
 • csak külső levegőforrást használ, mert a külső hideg levegő oxigénben dúsabb, jobb az égés.
 • dupla szabályzású, hogy a lassú üzem (folytonégés) pontosan beállítható legyen és csak annyi fát használjon el, ami szükséges, kímélve ezzel környezetét és pénztárcáját.
 • van benne másodlagos és harmadlagos égési funkciók,
 • jól megtervezett füstgyűjtője van,
 • füstgázos hőcserélője van,
 • előfűtött égési levegőt használ
 • dupla deflektoros

Összefoglalva a jó kandalló:

 • Szakszerűen beépített
 • Teljesen zárt rendszerű
 • Pontos szabályzású (lehetőleg dupla)
 • Kerámia vagy samott betétes
 • Füstgyűjtős
 • Alacsony kéményveszteségű

A legjobb kandalló az Ön házába

A fenti alapvető igényeken túl van még egy fontos dolog amiről mind a vevők, mind a kandallós cégek gyakran elfelejtenek: Mindig a helyszín adottságainak megfelelően és a hőigény pontos ismerete alapján válasszon tűzteret, ne pedig a külső stílusjegyek alapján! A leggyakrabban a háztulajdonos beleszeret egy adott méretű tűztérbe. Az esetek nagy többségében igaz: a nagyobb égéstér nagyobb teljesítményű. János szeretett volna egy 78 cm széles tűzteret (Nem a külső méret hanem az égéstér tényleges mérete a mérvadó. Vannak tűzterek amelyeknek csak frontfelülete nagy, maga az égéstér kicsi.) A nappalija 40 négyzetméter a háza jól szigetelt. A kandalló teljesítménye magasabb mint az egész épület hőigénye. János ragaszkodott az elképzeléséhez, a kandalló elkészült. Begyújt, a kandalló szépen ég, de hamar túl melege lesz. Ezért lefojtja a tüzet. Ennek azonban hosszú távon az lesz a következménye, hogy csak pislákol a láng. Leszabályozott pislákoló égés esetén, a tűztér hőmérséklete csökken. A magas kandalló égéstér hőmérséklet azonban a jó működés alapja. A kandalló, az üveg és a kémény is kormos, kátrányos lesz, ha nem elég meleg a tűztér. Ami kátrányos az viszont büdös. Amikor János ajtót nyit, és lanyha tűz ég a kandallóban, az befüstöli a helyiséget. A kátrány előbb-utóbb meggyullad és a kandallóban, kéményben beindul egy rendkívül kártékony és veszélyes koromégési folyamat, ami akár épülettűzhöz is vezethet.

Mi lett volna a megoldás?

A helyesen megválasztott kandalló égéstér (méretű, teljesítmény) esetén ez mind elkerülhető lett volna. Amennyiben jól választ, a kandallóban képződő lerakódások a veszélyes szint alá csökkenek, nagyon szép lángképben gyönyörködhet, biztonságosan üzemeltetheti kandallóját, és pont olyan meleg lesz, amilyet Ön szeretne. Hozzáértő szakember nem vállalta volna az adott helyre ennek a tűztérnek a beépítését. A szakember felelőssége és szakértelme jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az Ön házába a lehető legjobb kandalló kerüljön. Fontos, hogy a beépítő cég figyeljen a kémény alkalmasságára, megfelelő minőségű és kifejezetten erre a célra fejlesztett anyagokkal és segédanyagokkal dolgozzon.

A legjobb kandalló legfontosabb eleme: Ön

Akármennyire is jó a kandalló az Ön házában, akkor tudja kihozni belőle a maximumot, ha megfelelően használja azt. Ha nincs korábbról tapasztalata, akkor a kandalló építő cég feladata, hogy ismertesse Önnel a készülék használatát. Beüzemelés cégünknél egyben konzultáció is, amelynek során Ön elsajátíthatja a gyakorlatban is a készüléke szakszerű használatát, megismerheti a buktatókat, üzemeltetési technikákat. Nem mindegy az sem, milyen tűzifát használ kandallójában. Kattintson ide, ha részletesen szeretne olvasni a kandallóba szánt megfelelő tűzifáról... Így elkerülheti a nappalija füstölővé alakítását, a fagázos robbanást, a koromégést, füstmérgezést stb.

Az Ön házának megfelelő teljesítményű kandalló

Mielőtt kandalló tűzteret vagy kályhát választana, hívja fel cégünket, és kérjen ingyenes tanácsadást, melynek során háza adottságainak és az Ön igényeinek figyelembe vételével a legmegfelelőbb tűzteret tudjuk ajánlani Önnek, ami lehet, hogy még olcsóbb lesz, mint amit Ön választott volna. Hívja most: