" /> Légfűtéses kandalló építés, légfűtéses kandallókályha az egy
 
Kandalló blog

Légfűtéses kandalló építés, légfűtéses kandallókályha

2021.04.20 13:56
Légfűtéses kandalló építés, légfűtéses kandallókályha

Légfűtéses kandalló építésénél a tűztér körül légcsatornákat alakítanak ki, alul és felül megfelelő szellőző nyílásokkal. Ilyenkor az alsó nyílásokon a szobai, alsóbb rétegekben lévő „hideg” levegő beáramlik, átmelegedik a kandalló testén és a felső nyílásokon a már felfűtött levegő áramlik ki.

A légfűtés azért alakítható ki, mert a kandallók esetében kétféle hőleadásról beszélhetünk.

  1. Az úgynevezett sugárzó hő, amelyet a kandalló az üvegablakán (ablakain) keresztül ad le,
  2. a konvekciós fűtés, ahol a hőleadó felület, maga a kandallótest.

Ez utóbbi adja a kandalló összteljesítményének körülbelü 60%-át! A légfűtés tehát jelentősen növelheti a kandalló hatékonyságát, és a helyiség hőmérséklete egyenletesebb lesz.

Miért hatékony a légfűtéses kandalló?

A légfűtéses kandalló lassan forgatja a lakás légterében lévő levegőt és egyenletesen fűti fel azt. Ezzel a megoldással egységesebb hőeloszlást érhet el, vagyis a szobában mindenhol egyenletes meleg lesz. Ez a légfűtéses kandalló hatalmas előnye a cserépkályhákkal és a hagyományos kályhákkal szemben. E két utóbbi berendezésnél a kályha közelében melegebb, a távoli sarkokban hidegebb van, vagyis mellette izzadhat, míg egy távolabbi sarokban még normál hőmérséklet mellett is hidegnek érezheti a lakást.

Miért jó a légfűtéses kandalló?

  • költséghatékony,
  • környezetbarát,
  • komfortos hőérzet,
  • megtérülő beruházás
  • hosszú élettartam
  • több helység fő fűtési lehetősége meleg levegő elvezetéssel

A légfűtés típusai

A légfűtést egyaránt alkalmazhatja beépíthető tűzterek és szabadon álló vagy mobil kandallókályhák esetén is.

Légfűtés beépíthető kandallóknál

A tűzterek esetében kétféle hőleadásról beszélhetünk. Az első az úgynevezett sugárzó hő, amely a kandallóbetét üveges felületein keresztül jelentkezik, míg a másik a konvekciós fűtés, ahol a hőleadó felület, maga a kandallótest. Ez adja le a kandalló összteljesítményének kb. 60%-át! Ha beépített kandallónál szeretné kialakítani a légfűtést, akkor a burkolatot úgy kell megépíteni, hogy alul és felül is szellőző nyílásokat alakít ki azon. Az építmény alsó nyílásain a szobai, alsóbb rétegekben lévő „hideg” levegő beáramlik, átmelegedik a kandalló testén és a felső nyílásokon a már felfűtött levegő áramlik ki. Ezzel a megoldással a kandallóbetét hőmérséklete egyenletesebb, és ez jelentősen növeli annak élettartamát. További előnye a légfűtésnek, hogy ezen az elven akár több távoli helység fűtését is megoldhatja, még akkor is, ha a kandallóbetétnek nincs úgynevezett konvekciós burkolata. A konvekciós térhez csatlakoztatott légcsatornákkal közeli helységek fő fűtést is el tudja látni. Távolabbi helységek esetén a hatékonyságot beépített speciálisan erre a célra fejlesztett ventilátor alkalmazásával növelheti. Mire kell figyelni a légfűtés kialakításkor? A szellőző nyílások méretének meg kell, felelniük a gyártó által meghatározott felületnek. Az alulméretezett nyílások a kandallóbetét túlfűtését és jelentős hatékonyságcsökkenést okoznak. A meleglevegő elvezetés estén a csatornák méretezése komoly gyakorlatot igénylő feladat, ezt bízza szakemberre!

Hogyan alakítható ki több szobás légfűtés? (meleglevegő elvezetés)

A kandalló konvekciós hőjét, egy légtechnika rendszerrel, a kívánt helységekbe juttathatjuk. Egy megfelelően kivitelezett rendszerrel hatékony központi légfűtést valósíthat meg. Az egyszerűbb változatok esetén, ha a szomszédos helyiség a kandalló mögött, a mellett, vagy a kandalló építményen belül elérhető,  nincs szükség ventilátorra sem. Így az ideális esetben akár 3 helység fűtését is megoldhatja.

Mikre érdemes odafigyelni a többszobás légfűtés esetén?

1. a rendszert gondoljuk át és tervezzük meg, ne ad-hoc jelleggel alakítsuk ki az ágakat. 2. a csatornák nyomvonala a lehető legrövidebb legyen, a legkevesebb forduló alkalmazásával. 3. az egyes ágak külön-külön is szabályozhatóak legyenek, a szoba igényelt hőmennyiségének függvényében. 4. szigetelt csatornákat alkalmazzunk a hőveszteségek és a kondenzáció elkerülése érdekében. 5. a konkrét ventilátor megvásárlást, méretezés előzze meg. 6. a ventilátor hozzáférhető, karbantartható legyen. 7. a kandallóbetét teljesítményét a légtechnikai rendszeren elvésző teljesítménnyel arányosan paraméterezzük. A többszobás légfűtés tervezése és kivitelezése nem egyszerű feladat, ezért a tervezést, kivitelezést bízza szakemberre!

Légfűtés kandallókályhák esetén

A korszerűbb kandallókályhák már eleve 2 vagy 3 rétegű hőcserélővel szereltek, vagyis az égésteret héj szerűen 2 vagy 3 rétegű burkolattal övezik. Az egyes rétegek között áramló levegő felmelegszik keringeni kezd a szobában, és sokkal egyenletesebben melegíti fel azt. A kályhák nagy előnye a beépített légfűtéses kandallókkal szemben, hogy a burkolatot nem nekünk kell kialakíttatni. A mobil kandallókályhákon a levegőt áramoltató nyílásokat a megfelelő paraméterekkel a gyártó készíti el. Hátránya a beépíthető kandallókkal szemben, hogy a többszobás légfűtéshez szükséges meleglevegő elvezetési rendszert csak nagyon körülményesen vagy nem túl esztétikusan lehet kialakítani.

Az Ön házának és igényeinek megfelelő légfűtés kialakítása

Mielőtt légfűtés kialakításához kandalló tűzteret vagy kályhát választana, hívja fel cégünket, és kérjen ingyenes tanácsadást, melynek során háza adottságainak és az Ön igényeinek figyelembe vételével a legmegfelelőbb tűzteret tudjuk ajánlani Önnek, ami lehet, hogy még olcsóbb lesz, mint amit Ön választott volna. Hívja most: