1–15 / 21 találat

Először is érdemes tisztázni: mi a folytonégő kandalló?

A folytonégő kandalló képes egyszeri megrakással, 8-10 óra lassú égést követően olyan parázságyat tartani, amelyről a tűz újra éleszthető. Vagyis a folytonégő kandallótól azt várhatja el, hogy:

 1. a rárakott fát hosszú idő alatt égesse el
 2. ne kelljen gyakran újra raknia rá,
 3. biztosítson egységes kellemes hőérzetet
 4. a tüzelés végén keletkező parázságyat hosszú ideig tartsa meg. A parázságy segítségével, akár másnap reggel is újra tudja éleszteni a tüzet anélkül, hogy végig kelljen csinálnia a begyújtási procedúrát.

Melyik kandalló folytonégő?

Gyakorlatilag egy jó konstrukciójú tűztér hegesztett, légtömör acél házas kivitellel, pontos levegőszabályzással alkalmas lehet folytonégésre. A legtöbb gyártó ennek ellenére nem használja, és nem szerepelteti a kandallók paraméterei között ezt a funkciót (vagy fogalmat), hiszen a gyakorlatban megvalósítása függ a kandalló megépítésétől, a használat módjától és külső körülményektől is. Éppen ezért ha folytonégő kandallót szeretne, vegye fel a kapcsolatot cégünkkel, és kérjen ingyenes tanácsadást, hogy a lehető legtöbb információval támogathassuk a megfelelő tűztér kiválasztását, és otthonában a folytonégő kandalló megépítését és használatát. Hívja most az alábbi telefonszámot:

Ha előzetesen szeretne tájékozódni a folytonégést befolyásoló tényezőkről, kérjük alaposan olvassa el az alábbi információkat.

Hogyan válassza ki a tűzteret a folytonégő kandallóhoz?

Kérjük vegye figyelembe, hogy a tűztér technikai jellemzői jelentős mértékben befolyásolják a folytonégés időtartamát. Ezért az alábbi funkciók fontosak egy folytonégő kandalló esetén:

 • nagy tömegű kerámia égéstér: nagy hőtároló kapacitás, sokáig tárolja a hőenergiát
 • grenamat égésterek: rendkívül magas égési hőmérsékletet biztosítanak.
 • pontos levegő szabályzás (tengelyes változatok, tömítéssel) mert: falslevegő szívásával, nem gyorsul fel az égési folyamat és nem nő a kéményveszteség
 • zárt égéstér mert: a kintről szállított levegő sűrűbb, oxigénben dúsabb, amely jobb minőségű égési folyamatot eredményez
 • dupla szabályzás, mert azok a tűzterek amelyeknek csak egy égési levegő szabályzójuk van, minden esetben kapnak égési levegőt a hamurács felől vagy tűztér alsó traktusa irányából. A légáram gyorsítja az égési folyamat lefolyását.
 • 80% feletti hatásfok. A hatásfok értékeket a gyártóknak kötelező mérni és megadni és felelősséget vállalni annak valóságáért.
 • szabályozott másodlagos (szekunder) égés az arra kialakított furatsorral, mert az égéstermékben lévő elégetlen fagáz komponensek meggyújtásával a lángterelő alatt tovább emelheti a hatásfokot és a tűztér hőmérsékletét
 • harmadlagos vagy tercier égés lehetősége: a másodlagos égéshez hasonló további hatékonyságnövelő lehetőség
 • dupla lángterelő, mert: gyakorlatilag füstjáratokat alakítanak ki a kandalló a kandalló füstgyűjtőjében, növelve a hatásfokot és biztosítva a magas hőmérsékletet az égéstérben
 • füstgázos hőcserélő: hatékonyság növelő alkalmazás.
 • felületnövelő hőleadó bordák: jobb fűtési teljesítmény a nagyobb felületnek köszönhetően
 • alacsony kilépő füstgáz hőmérséklet: azt jelenti, hogy a füstgázból minden lehetséges energiát kinyert.
 • széles tartományban állítható teljesítmény tartomány: biztos lehet abban hogy a kandallója alkalmas részteljesítmény leadására, amely a pontos levegőszabályzáson alapul
 • Érdemes Bimschv Stufe II minősítésű terméket vásárolni: Németország élenjár a minőségbiztosítás és környezetvédelmi eljárások bevezetése terén. A 2020-tól kötelezően bevezetendő szabályokat (Ecodesign) már 2016-ban bevezették Németországban. A szabvány magas hatásfok és alacsony emissziós értékeket deklarál. Az a gyártó, aki megfelel a híresen érzékeny német igényeknek, valószínűleg az Ön elvárásait is kielégíti.

Folytonégés és a tűztér beépítése

Ha a kandalló tűztér megfelel a fenti feltételeknek, még mindig lerontható a folytonégő funkció a beépítéssel. Ezért a beépítéskor figyeljen oda arra, hogy a megfelelő, a gyártó által megadott méretű és keresztmetszetű légréseket és szellőzőfelületeket alakítsa ki. (Lényeges a frisslevegő csatorna hossza, mérete, áramlási ellenállása.)

Folytonégés és a kémény

A folytonégést jelentősen befolyásolja a kéményben kialakuló huzat mértéke.

Ha kiválasztotta az Ön házához megfelelő tűzteret, annak műszaki jellemzői alapján érdemes a kéményre áramlástechnikai méretezést végezni. Az áramlástechnikai méretezés jó közelítéssel megadja a különböző körülmények között kialakuló huzatot, így biztosabb lehet benne, hogy a folytonégő funkció a gyakorlatban is működni fog.

Ha még nincs meglévő kémény, válasszon korszerű, kis veszteségű, jól szigetelt kéménytípusokat. A kémény külső elhelyezése esetén használjon többlet külső szigetelést (csak az arra alkalmas szigetelőanyagok jöhetnek szóba).

A leglényegesebb pont a kéményben kialakuló nyomáskülönbség vagy „huzat” mértéke. A gyártók által megadott huzatértékek leggyakrabban 10-12 Pa értékűek. Az igazság azonban az, hogy egy jól működő kéményben gyakran sokkal magasabb értékeket mérünk. A magas huzatérték rontja a készülék szabályozhatóságát, és a fa gyorsabban ég le, mint ahogyan azt szeretné. Erre világszerte mindenhol a huzatcsökkentő berendezéseket (moderátor) alkalmaznak, amely sajnos hazánkban nem elfogadott (sok más rendkívül okos és jól használható megoldással együtt).

A nagy kéményhuzat főleg az olcsóbb kandalló betéteknél csökkentheti jelentősen a folytonégés időtartamát. A drágább, jobban szabályozható tűzterek jobban igazíthatók a kémény paraméterihez, így hosszabb folytonégési időt garantálnak.

Milyen tűzifa kell a folytonégés megvalósításához?

A folytonégés időtartamát jelentősen befolyásolja a tüzelőanyag minősége és mennyisége. Folytonégésre a hasítatlan, száraz kemény tűzifa a legalkalmasabb: gyertyán, cser, tölgy, minimum 2-3 éves szakszerűen szárított 12-22% közti nedvességtartalom mellett.

Milyen gyakorlati folytonégési időtartamokkal számolhat?

Nézzünk egy gyakorlati példát a tűztér kiválasztásra.

A Hajduk Smart széria szabályozható teljesítmény tartománya kifejezetten jó, 3-9 kW. Általánosságban elmondható, hogy folytonégő funkció mellett is a megadott legalsó teljesítmény érték 60%-a az elérhető legalacsonyabb kinyerhető teljesítmény, (ugyanis ennél alacsonyabb teljesítménynél leáll az égési folyamat). Ez a fenti esetben 1,8 kW/h (3×0,6=1,8kW/h). A kandallóban rakható maximális mennyiség a kiválóan szabályozható Hajduk Smart tűztér esetében 2,6 kg/óra. Ha a tűzifa gyertyán, akkor az ebből nyerhető teljesítmény körülbelül 14,3 kW. Ez ideális esetben maximum 8 óra aktív „folytonégő” üzemet biztosít (14,3kW/1,8kW/h=8 óra) Ez a számítás sajnos ideális, laboratóriumi körülményekre vonatkozik, a gyakorlatban a fent felsorolt veszteségek miatt nehezen vagy nem érhető el.

Azok a tűzterek, amelyek nagy tömegű kerámia betétje van, alkalmasak a parázs megtartására. Ez lehetővé teszi, hogy a teljes begyújtás macerája nélkül élénkítse fel a tüzet. A folytonégési idő a nagyobb teljesítményű tűzterek esetén jobban kitolható.

Miért nem, lehet több fát tenni a kandallóba és nyújtani a folytonégés időtartamát?

A kandallóba mindig egy réteg fát kell rakni, mert minél magasabbra rakja a tűzifát, az annál kevésbé tudja átmelegíteni a tűztér alsóbb részeit. Így a füstgáz kevesebb ideig melegíti a tűztér falait, és tűztalaját, azaz nem hatékony és takarékos. Ez pont ellenkezője annak, amit Ön a folytonégés funkcióval szeretne elérni

Milyen egyéb tényezők befolyásolják a folytonégés időtartamát?

 • Ha a kandalló megfelel a fenti feltételeknek, még mindig leronthatja a folytonégés időtartamát néhány külső körülmény. Ezek a következők:
 • külső hőmérséklet,
 • légnyomás,
 • páratartalom,

Előfordulhat, hogy a jó minőségű kandallója a külső körülmények és a beépítés minősége miatt nem biztosítja a gyárilag megadott értékeket, így a folytonégő funkcióval kapcsolatos elvárásait sem fogja beváltani.

Log in with your credentials

Forgot your details?