" /> A kandalló begyújtás 4 titka
 
Kandalló blog

A kandalló begyújtás 4 titka

2021.04.20 12:04
A kandalló begyújtás 4 titka

A kandalló begyújtás bár nem nagy ördöngösség, mégis kell hozzá egy kis gyakorlat, hogy jól menjen. Bár sok jótanácsot kaphat, ezek nagy része a mai modern kandallókkal használhatatlan.

A kandalló begyújtás, az ezzel kapcsolatos szabályozások tűztér gyártónként, kandallóépítőként változhatnak. Az alábbi írásban egy általános, mégis a gyakorlatban leginkább sikerrel használható módszer 4 titkáról olvashat.

Mi kell a kandalló begyújtáshoz?

  • gyújtós,
  • tűzifa vagy kandallóba alkalmas tüzelőanyag és
  • gyufa vagy öngyujtó
  • kandalló.

Kattintson ide, ha a jó tűzifáról szeretne részletesen olvasni.

Kandalló begyújtás előtt minden esetben ellenőrizze!

  • a kémény nincs-e elzáródva,
  • a kandalló külső levegő csatlakozása nincs-e elzáródva,
  • a tüzelőanyag megfelelő minőségű és nedvességtartalmú (12-22%).

A gyújtós lehet:

  • a legegyszerűbb apróra hasogatott száraz tűzifa, amely lehet akár fenyő is.
  • fa alapú begyújtós kockák, pamacsok,
  • „galacsinra” gyúrt papír (nem túl hatékony)

A vegyi alapú begyújtósok (például petróleum) ellen szól, hogy hirtelen magas hőmérsékleten égnek, és ha a kandalló hamurácsára kerül, annak felpúposodását, torzulását okozhatja.

Tilos a begyújtáshoz gyúlékony folyadékokat (pl. benzin) használni!

A kandalló begyújtás 4 titka

  1. A kémény felmelegítése. 8-10 perc aktív tüzelés, résnyire nyitott ajtóval, illetve liftes kandalló esetén az ajtó ujjnyi-résnyire történő felemelése mellett. Falazott kémény esetén szánjon hosszabb időt erre a lépésre. Ebben a fázisban a kandalló tűztér minden szabályzója legyen teljesen nyitott állapotban!
  2. Sikertelen begyújtás esetén ne nyissa ki az ajtót, inkább zárja be. Várja meg, amíg a füst távozik a kéményen át és ismételten álljon neki a begyújtásnak.
  3. Ha meggyulladt a tűz, várja meg, míg a fa ténylegesen begyullad, nem csak a felületén táncolnak a lángok. A ténylegesen égő fa már fekete, kissé szenes felületű. Ez az állapot 3-5 perc tüzelés után érhető el. Következő lépésként rakhat a tűzre a „kugli” 1/6 vagy 1/8 szeletének megfelelő tűzifából 1-2 darabot. A lényeg, hogy hasított legyen, aminek minél nagyobb a fajlagos felülete. Mikor a fát rárakja, óvatosan nyissa az ajtót, nehogy annak hirtelen felrántásával füstöt juttasson a lakásba (persze csak ha nem ez a cél!). A rárakás után még mindig lehet az ajtót résnyire nyitva hagyni. Amikor már ezek a fák is égnek (újabb körülbelül 10 perc). Lehet a tűzre rakni ¼  kugliból is 2-3 darabot.
  4. Rárakás előtt az ajtót lassan nyissa ki. Ezután tegyen rá fát, és csukja be a kandalló ajtaját. A kandalló tűztér és a kémény ilyenkor általában nem üzemmeleg, ezért érdemes még egy kisebb ideig (minimum 10-15 percig) nyitott levegőszabályzókkal nagy lángon égetni a tüzet. Amikor a negyedes hasábok is égnek a kandallóban, az égési sebesség már szabályozható a karok segítségével.

Fontos tudnivalók kandalló tüzelésnél

  • A résnyire nyitott ajtók esetén figyeljen, nehogy lángra kapjon valami a kandalló környezetében!
  • A nyitott ajtó esetén sohase hagyja őrizetlenül a kandalló tűzteret!
  • A nyitott ajtó esetén gondoskodjon a megfelelő levegő utánpótlásról, szükség esetén nyisson ablakot!
  • Ne működtessen nyitott kandalló ajtó mellett szagelszívót, központi porszívót, elszívó ventilátort!
  • Mindig akkor rakjon a kandallóra újabb tüzelőanyagot, ha az előző „rakás” már leégett!
  • Mindig egy réteg tüzelőanyagot használjon!

A kandalló begyújtásakor a leggyakrabban elkövetett hiba, aa nincs meg a fokozatosság elve. Ne tegyen rá hamar nagy méretű fát, mert elfojtja a gyújtóst!

A legfontosabb szabály tehát, hogy először rakjon kisebb tüzet gyújtósból. Egyre vastagabb fákkal történő tüzeléssel melegítse fel a kandalló tűzteret és a kéményt! Amint a tűztér és a kémény átmelegedett már szabályozható és terhelhető nagyobb méretű és mennyiségű fatöltettel is, a megadott névleges teljesítményérték figyelembe vétele mellett.